Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Ogrodeczek 13:21, 07 lip 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Na dobranoc jeszcze zdjęcia z tej samej sesji zdjęciowej:

Ale raj dla pszczółek

Pięknie i kolorowo

Pozdrawiam serdecznie
Pszczelarnia 13:35, 07 lip 2014

magnolia napisał(a)
Ewuś a masz w rękawie cos naturalnego na myszy? U mojej mamy ogród wyżarty przez gryzonie do cna. Rodzice trują trutkami, ale aż żal patrzeć, bo padają od tych trutek masowo jeże.
Trawnik zdziczał po myszach, rośliny bez korzeni....
Sąsiedzi zamówili odmyszanie posesji i całe towarzystwo poszło do rodziców.

U nas ślimaki bezmuszlowe. nie chcemy ich truć, więc zbieramy. A wczoraj M. posypał ogród wapnem budowlanym. Widać już efekty- działa. Choć nie wiem jak długo, no i wygląd dość alternatywny- jakby ktoś brzegi rabat przejechał białym sprayem

Marto, nie mam nic naturalnego. To walka nierówna, Popiel przegrał. Ja bym zamówiła firmę dera. Mam też problem, takiej ilości dziur nie widziałam nigdy w życiu. Powrócił karczownik - trudny przeciwnik.

A ślimaków nie mam dużo, też zbieram ale znikome ilości, to zasługa zaskrońców i żmij. Jednej takiej moje towarzystwo nie przeszkadza, wczoraj schowała łepek, bo hałasowałam za bardzo. Poszłam po aparat, się skryła w hałdzie kostki kamiennej (w kolorze podobnym). Taka byłam zaskoczona jej bliskością, że nawet nie zdążyłam się przerazić - pomyśleć, że ja się nad nią prawie gimnastykowałam. To bardzo płochliwy gad.

Żyjemy w środowisku bynajmniej nie rajskim i bardzo zmienionym, więc powinniśmy się bronić przed najazdem niepożądanych gatunków. Wapno nie zaszkodzi na pewno.
mira 14:29, 07 lip 2014

O jak dobrze że wpadłam, jak patrzę na fotki to chce się powiedzieć jak dobrze że tak cudnie jest

wapno gadacie na ślimaki? bo ja już nerwowo nie wytrzymuję

no ale od dziś wolę ślimaki bo jakbym zobaczyła coś co się ślizga to już do ogrodu bym nie zaszła tak się boję

zbieram ślimaki bo chcę mieć jeże

pozdrawiam upalnie

a!

widziałam i nie kupiłam nie wiem czemu bodziszka espresso - był już po kwitnieniu liście takie brudno zielone z pozostałością brązu - ładne to nie było chociaż nie o to chodzi - a jaki jest u Ciebie
GorAna 14:35, 07 lip 2014

Oj jak długo mnie tutaj nie było....pieknie wszystko kwitnie zachęca kolorkami
Pozdrawiam ze skwarnego kamiennego
ana_art 16:18, 07 lip 2014

magnolia napisał(a)
Ewuś a masz w rękawie cos naturalnego na myszy? U mojej mamy ogród wyżarty przez gryzonie do cna. Rodzice trują trutkami, ale aż żal patrzeć, bo padają od tych trutek masowo jeże.

U nas ślimaki bezmuszlowe. nie chcemy ich truć, więc zbieramy. A wczoraj M. posypał ogród wapnem budowlanym. Widać już efekty- działa. Choć nie wiem jak długo, no i wygląd dość alternatywny- jakby ktoś brzegi rabat przejechał białym sprayem
najbardziej naturalny na myszy będzie kot i wcale nie żartuję, mieliśmy problem z myszami, łaziły raz przegryzły instalacje w samochodzie, innym razem zrobiły zwarcie w pompie, w domu było kilka. Od kąd mamy kota nie ma kłopotów. Wyłapuje też nornice i krety z okolicy(bo u mnie póki co śladów bytowania tych dwóch ostatnich nie ma)
ana_art 16:18, 07 lip 2014

magnolia napisał(a)

najbardziej naturalny na myszy będzie kot i wcale nie żartuję, mieliśmy problem z myszami, łaziły raz przegryzły instalacje w samochodzie, innym razem zrobiły zwarcie w pompie, w domu było kilka. Od kąd mamy kota nie ma kłopotów. Wyłapuje też nornice i krety z okolicy(bo u mnie póki co śladów bytowania tych dwóch ostatnich nie ma)
Milka 17:20, 07 lip 2014

Zachwycają mnie twoje róże o tych mocnych kolorach i do tego powojnik, wyszło bajecznie
Pszczelarnia 17:55, 07 lip 2014

Upał. Można w cieniu doprowadzać do porządku kostkę. Przyjemna praca manualna. O trawniku nie mówię, bowiem pod drzewami w cieniu, bez nawadniania nie będzie zadawalający.

Ale rumianki w zielniku cieszą nad wyraz:

I lawenda z rumianem nad strumieniem:

Można niechcący poduszkę pościelową wynieść do ogrodu i przyjemnie poleżeć:

A takie widoki z poziomu leżenia są (w różach kwitnie gorczyca, czas najwyższy ją ściąć):

Pszczelarnia 18:10, 07 lip 2014

Można gnojówką z żywokostu zasilić rośliny potrzebujące potasu po kwitnieniu i przed kolejnym (róże).

Albo przygotować wodę z rdzą

Albo "inną" wodę do podlewania doniczkowych (Mała Mi - to agapant od Ciebie zakwitł):

Albo w strumieniu (strumień raz jeszcze) nogi chłodzić:

Pszczelarnia 18:21, 07 lip 2014

Kwiatki cieszą najbardziej o tej porze roku.
Rdesty, jeżówki w nieoczekiwanym duecie (Magnolia wybacz tę profanację Outdolfa):

Lilia próbuje zgrać się kolorem z jarzmiankami:

Te lilie również starają się dopasować do mikołajków ażurowych:

Przyplątał się liliowiec (oczekuje na eksmisję):