Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 16:37, 04 wrz 2014

magnolia napisał(a)
tylko Aphrodite ma 60-70 cm czy metr? Żeby za wielka nie była. Jak ja masz to wiesz jaka będzie

Może Aphrodite? Jednak. Jej wysokość podawana na portalach jest niejednoznaczna. Jeżeli się nie sprawdzi i nie da się uregulować cięciem to .
Gabriela 16:53, 04 wrz 2014

Się wtrącę na szybko. Można regulować wysokość róż cięciem, zdecydowanie i tak właśnie to robią w rosarium Europa. Przecież w trakcie lata też przycina się róże.

Kosmosy tworzyły istne niskie dywany i to że te kwiaty przewisają wcale nie przeszkadza, jeśli są w masie, bo chodzi o kolor i o to że tych kwiatów jest mnóstwo i jest ciągłość kwitnienia. Więc jest efekt plamy kolorów. Ponieważ są niskie, nie ma po co ich wąchać i oglądać z bliska.

Lions-Rose i Aphrodite też były prowadzone kompaktowo - po to wkleiłam zdjęcia, żeby było widać. Te krzaczki rosły na wysokość poniżej kolan.
Kolory tych róż akurat moje zdjęcia dobrze oddają.
Na pewno będę miała Kosmosy i to już tej jesieni.

agniecha973 20:12, 04 wrz 2014

Ja dziękuję, jakie tu rozmowy się toczą! Wyższa szkoła artystyczna w postrzeganiu kolorów. Ja tak daleko nie widzę
Pozdrawiam cieszących się ogrodami. Ja dalej nie mam czasu.
Agania 20:37, 04 wrz 2014

Pszczółko Ty cały czas w akcji i do tego z Magnolią, ja się wczytuję w te twoje plany i propozycje po ciuchu...a jak będziesz miała chwilkę to odpisałam Ci o magnoliach u mnie wpadnij w wolnej chwili
mira 21:51, 04 wrz 2014

Witaj!

znów akcja , uwielbiam takie rozważania i znam temat nieprzespanej nocy z powodu wyboru róż, widziałam cudne masz donice chyba nowe
a Aphrodite mam i uwielbiam ją za kompaktowy wzrost i trwały kwiat - płatki grube fakt za to liście w cudownym kształcie i teraz zdrowe błyszczące tylko ona ma

pozdrawiam
Gabisia 22:07, 04 wrz 2014

A ja by perwersyjnie nawet Gospel lub Ascot tam widziała (60 cm) -te monardy są bardzo mocne i Lionsy przy nich zginą… Albo będzie flaga
A może jak monardy są purpurowe, to taki mocny róż: http://www.floribunda.pl/old-port-mackati-id-113.html

Ale ja się nie znam.

Novalis piękna, ale zdecydowanie zimny fiolet nawet.
I Irenka ma rację, że czasem przy deszczach trochę brązowieją płatki...
Madzenka 08:23, 05 wrz 2014

Głosuję przeciwko bieli do tej rabaty...nawet budyniowe...
Ja bym tu widziała Claire Marshall + granny lub Mary rose, englands rose, Kurfürstin Sophie. Niskie, obficie kwinące, zwarte... I kolorach konweniujących z resztą rabaty... Ale ja się nie znam...
magnolia 08:49, 05 wrz 2014

Kurfürstin Sophie- ta wydaje się fajna, niska, zdrowa,alenie ma nic o pokroju jej- wiesz Marzenko jaka jest?

Granny- za szeroka wg mnie, za mało zwarta. mary R i Claire M- za wysoka na przód.

Kolory- blade róże i róże sa dobre tutaj. Ciemniejsze jak np z posta Gabisi, lub bardziej brzegowe ( w stronę fioletu, czerwieni) bywają kłopotliwe do połączeniach z resztą barw na rabacie- trzebaby zestawiać na żywo, co raczej nierealne.
Czysto białe- tez wg mnie odpadają bo duzy kontrast i patriotycznie.

Budynie mnie nie rażą jeśli nie są zbyt żółte.

magnolia 08:51, 05 wrz 2014

Gabriela napisał(a)
Się wtrącę na szybko. Można regulować wysokość róż cięciem, zdecydowanie i tak właśnie to robią w rosarium Europa. Przecież w trakcie lata też przycina się róże.

Kosmosy tworzyły istne niskie dywany i to że te kwiaty przewisają wcale nie przeszkadza, jeśli są w masie, bo chodzi o kolor i o to że tych kwiatów jest mnóstwo i jest ciągłość kwitnienia. Więc jest efekt plamy kolorów. Ponieważ są niskie, nie ma po co ich wąchać i oglądać z bliska.

Lions-Rose i Aphrodite też były prowadzone kompaktowo - po to wkleiłam zdjęcia, żeby było widać. Te krzaczki rosły na wysokość poniżej kolan.
Kolory tych róż akurat moje zdjęcia dobrze oddają.
Na pewno będę miała Kosmosy i to już tej jesieni.

Właśnie na Twoich zdjeciach pokroje tych róż są zachwycające i wysokość super.
To efekt ciecia wiosennego
laurowisnia 09:05, 05 wrz 2014

Miałam kiedyś posadzone monardy, o obok Heritage - super połączenie - i Otello, ta druga niestety się zlewała kolorem, myślę, że taki kolor róży można posadzić w pewnej odległości od monard.