Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Sebek 18:21, 05 wrz 2014

Tyle tych róż tu proponują, że sfiksować można Jednak z ciecia wiosennego nie mogę się przestać śmiać
Urszulla 19:09, 05 wrz 2014

przeczytałam dialog różany i
wiem że nic nie wiem
i że to wybitna sztuka dobrać idealnie do rabaty
Pszczelarnia 22:34, 07 wrz 2014

Dziewczyny! Każdą propozycję rozważam. Dziękuję.
Na pewno:
1. Przemodeluję rabatę (monardy dalej od róż i należy je uszczuplić - za dużó się zrobiło na tej rabacie, za mocny efekt. Musi być energetyczna plamka). Przywrócę piętrowość i łanowość nasadzeń.
2. Skłaniam się ku różowościom ew. tej deszczowej przydymionej bieli. Afrodyta jednak nie. Za grube płatki.
3. Widziałam Lions Rose w masie na żywo (Pałac Łomnica w Kotlinie Jeleniogórskiej) - świetna. Choć nieco duży kwiat do szczupłej masy zielnej ale bardzo dobrze trzyma ten kwiat, nie zatraca wdzięku i pachnie. Ale kolor b. dobry. Trudno opisać. Na pewno nie żółć i może lekki budyń ale taki właśnie przydymiony - bardzo ciekawa.

4. Heritage wprowadzę na bok/na tyły (bo muszę ją przesadzić dokądś) i jeszcze G. Hamiltona na boki/tyły dołożę. Wysadzę problematyczne (Mrs. John Lang).

5. Róże nie będą na pierwszym planie jednak, bo nie pasują (rozrysowałam, wszystko pokażę jak pokoloruję).

Teraz zmykam, bo przed oczami dosłownie latają mi obrazy purpurowych dali, śliwkowych sadów i gruszkowych alei oraz domów przysłupowych.

Milka 12:22, 08 wrz 2014

O rany, oczopląsom się nie dziwię, po takiej ofercie
Ewa, jakbyś gdzieś do szkółek zboczyła, to zerknij czy jest rozchodnik Chocolate Drop lub Raspberry Truffle
Pszczelarnia 13:07, 08 wrz 2014

monteverde napisał(a)

od środka w budyń przechodzi znajdę większą ilość na krzaku to wkleję, a ona jaki w końcu chce kolor?
Lions Rose

Ania, ta róża Lions Rose, jej kolor został wiernie oddany na tym zdjęciu. Ta "biel" jest fascynyująca, widziałam ją w masie "na żywo". Jeżeli ktoś szuka czegoś białego-budyniowego ale kremowego z rumieńcem, śliczna. Jej nazwa francuska to Champgne Moment. Ma coś z rumieńca szampańskiego (beż). I pachnie.

Granny nie pachnie.
Pszczelarnia 13:18, 08 wrz 2014

Gabriela napisał(a)

Lions Rose - (...)

Zaobserwowałam: to jest Lions Rose w fazie po pełni, wtedy jest bielsza.
I to zdjęcie Gabrieli też wiernie oddaje rzeczywistość tej róży.
malgorzata_s... 15:13, 08 wrz 2014

Ewuś podziwiam ze ogarniasz te róże, gatunki i kolory co proponują Ja o różach pojęcia nie mam. Jak masz monardy w nadmiarze kochana to ślij do mię
ja się zaopiekuję bidulami
mira 16:10, 08 wrz 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Dziewczyny! Każdą propozycję rozważam. Dziękuję.
Na pewno:
1. Przemodeluję rabatę (monardy dalej od róż i należy je uszczuplić - za dużó się zrobiło na tej rabacie, za mocny efekt. Musi być energetyczna plamka). Przywrócę piętrowość i łanowość nasadzeń.
2. Skłaniam się ku różowościom ew. tej deszczowej przydymionej bieli. Afrodyta jednak nie. Za grube płatki.
3. Widziałam Lions Rose w masie na żywo (Pałac Łomnica w Kotlinie Jeleniogórskiej) - świetna. Choć nieco duży kwiat do szczupłej masy zielnej ale bardzo dobrze trzyma ten kwiat, nie zatraca wdzięku i pachnie. Ale kolor b. dobry. Trudno opisać. Na pewno nie żółć i może lekki budyń ale taki właśnie przydymiony - bardzo ciekawa.

4. Heritage wprowadzę na bok/na tyły (bo muszę ją przesadzić dokądś) i jeszcze G. Hamiltona na boki/tyły dołożę. Wysadzę problematyczne (Mrs. John Lang).

5. Róże nie będą na pierwszym planie jednak, bo nie pasują (rozrysowałam, wszystko pokażę jak pokoloruję).

Teraz zmykam, bo przed oczami dosłownie latają mi obrazy purpurowych dali, śliwkowych sadów i gruszkowych alei oraz domów przysłupowych.

to podsumowanie jest niesamowite - muszę kilka razy jeszcze przeczytać ale sądzę że Ty wiesz doskonale co chcesz osiągnąć
te obrazy dalii to co ??????????

wczoraj byłam w Kamiannej i myslalam o Tobie bo pomyslałam że chciałabym mieć 1 ul
ale dziś co gorzej mi na ciele i już sama nie wiem - bo to dopiero jest wiedza do ogarnięcia a 1 ul to nie wiem czy mozna mieć

pozdrawiam
Madzenka 22:49, 08 wrz 2014

Pszczółko od sobity obserwuję w pąku kultową Gertrudę, pGeofa zmaówiłam. Myślę jeszcze nad. Heritage
Tak ich pragnę jak Manolo dawniej.....
paniprzyroda 22:59, 08 wrz 2014

Pszczółko, Lions Rose rośnie u mnie od ubiegłego roku. Chyba jedyna róża poza New Dawn, która jest absolutnie zdrowa, obecnie znów w fazie pąka po dłuższej przerwie. Zakwitła jako druga w sezonie, po Chippendale. Już wcześniej zaplanowałam, że dokupię jej jeszcze dwie dla towarzystwa u mojego pana ogrodnika. Pozdrawiam.