Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 12:24, 06 kwi 2015

Bratek tu, bratek tam - w tym roku posadziłam bratki "w rozproszeniu":

Ale hiacynty w kupie:

Miłego świętowania życzę, żebyśmy nabrali sił do naszych małych i wielkich ewolucji i rewolucji w ogrodach.

malgorzata_s... 12:26, 06 kwi 2015

Sadzenie w śnieżycy tylko na O Piękna rabatka będzie energetyczna i słoneczna Szklarenka już nowe życie dostała, jest stworzona na tę studnię Buziaki jeszcze świąteczne
Pszczelarnia 12:30, 06 kwi 2015

katiaxx napisał(a)
a wiesz że jak ja w muliplexach nakryłam werbenę koszem - zaczęła ziemia pleśnieć

Trzeba wietrzyć, musi być wymiana powietrza. Nakrywam zwłaszcza na wieczór i na noc (-2st.)

Cisy: to są fastigiaty złote, rosną wąsko i kolumnowo. Na dłuższy żywopłot się nie nadają, bo trzeba gęsto sadzić, rosną najwolniej i są kolumnami.
Moje mają ok. 60-70 cm wysokości, sadziłam rzadziej, co 30 cm i teraz będę czekać na efekt.
Na żywopłot najlepsze są zwykłe taxus baccata (bardzo ładnie uzupełniają się w nich ubytki) albo taxus media 'Hicksii' lub 'Hilli' ale one są zielone.
katiaxx 13:14, 06 kwi 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Trzeba wietrzyć, musi być wymiana powietrza. Nakrywam zwłaszcza na wieczór i na noc (-2st.)

Cisy: to są fastigiaty złote, rosną wąsko i kolumnowo. Na dłuższy żywopłot się nie nadają, bo trzeba gęsto sadzić, rosną najwolniej i są kolumnami.
Moje mają ok. 60-70 cm wysokości, sadziłam rzadziej, co 30 cm i teraz będę czekać na efekt.
Na żywopłot najlepsze są zwykłe taxus baccata (bardzo ładnie uzupełniają się w nich ubytki) albo taxus media 'Hicksii' lub 'Hilli' ale one są zielone.

Dziękuję Ci a wiesz że w szkółkach trudno o zwykły taxus baccata - bo tez mi polecano właśnie takie bezodmianowy na żywopłot - że ładnie się zieleni od spodu etc. kupię chyba hiksi
07_Rene 13:59, 06 kwi 2015

Niezwykle klimatycznie u Ciebie Szczególnie donice mi się podobają. U nas też "białe święta"
Te cisy co 30cm mają stworzyć zwarty żywopłot w przyszłości?
Też mam takie cisy gdzies na długości 4 metrów, ale muszę przemierzyć, bo nie wiem czy nie za rzadko posadziłam.
Milka 14:28, 06 kwi 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Cis 'Elegantissima' - rośnie szybko i ma taki ładny słomkowy kolor na końcówkach pędów.

To moj ulubiony, zwlaszcz Brzeg
Milka 14:31, 06 kwi 2015

P.s. klimatycznie, zachwycona jestem, a Ty szalona ogrodniczka, ale rozumiem to, tez tak robie

No i nowa rabata bedzie cudowna
Mala_Mi 14:57, 06 kwi 2015

Jak miło obejrzeć obrazki... ogrodowe
Pszczelarnia 15:02, 06 kwi 2015

Milka napisał(a)

To mój ulubiony, zwłaszcza Brzeg

Ireno, moja obserwacja tego cisa: taxus 'Brzeg' . Mam 14 letnią kulę, formowana od małego, jest bardzo rzadka u dołu, tzn. gałązki są rzadkie i dają takie prześwity. Zobacz wystawione kule w szkółce przy OB we Wro. Są właśnie takie rzadkie na dole. Ta odmiana jakby ogałacało się od dołu. A jak to u Ciebie wygląda?
Pszczelarnia 15:09, 06 kwi 2015

07_Rene napisał(a)

Te cisy co 30cm mają stworzyć zwarty żywopłot w przyszłości?
Też mam takie cisy gdzieś na długości 4 metrów, ale muszę przemierzyć, bo nie wiem czy nie za rzadko posadziłam.

Tak powinny się zrosnąć w następnej dziesięciolatce.