Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 13:03, 01 wrz 2022

olciamanolcia napisał(a)
Aneta kup odmianę Hidcote . To moje pierwsze lawendy i mają ładny pokrój. Mam tez. Grosso ale ona się tu nie nadaje bo jest ogromna. Mam tez lawendę taką strzelistą wysoką ale nie znam odmiany . Później wrzucę fotkę Hidcote odmłodzonej po sześciu latach. Na pewno cięcie ma znaczenie dla pokroju lawendy- tnę na maxa nisko i wtedy jest ładna i nie łysieje .

Nie wiem jak odmiana jest mojej ale poczekam do przyszłego roku i będę ciąć nisko wiosną jak rzucisz hasło, że tniemy lawendę !
Wiaan 13:04, 01 wrz 2022

Martka napisał(a)
Ja także lubię busz na rabatach. Przy zadbanym trawniku nie wyrządza ogrodowi krzywdy Kostek jestem ciekawa. Moje potrzebują jeszcze jednego-dwóch sezonów. Będą zatopione w buszu

Marta też jestem kostek ciekawa i czy będą tam pasowały Pewnie tak bo do całości ogrodu bedą ok.
Wiaan 13:06, 01 wrz 2022

April napisał(a)
Ja jeszcze zamiast bukszpanów polecam ożankę właściwą. Ona jest częściowo zimozielona. U mnie niemal zimozielona. Można przycinać, niewysoka, a do tego bonus bo kwitnie. Myślę że do róż fajnie wygląda.
A lawenda z czasem, jak zacznie drewnieć, może się przestać pokładać

Spotkałam się już gdzieś z ożanką ale ona do mojej wizji różanki mi nie pasuje
Co do lawendy to tak właśnie też myślałam, że ma wiotkie świeże gałązki.
Wiaan 13:45, 01 wrz 2022

Wybrałam się do szkółki bylinowej, która jest moją ulubioną. Pani z pasją, rośliny zadbane i ceny niskie. Czego chcieć więcej
Zakupiłam perovskią do różanki, małe sadzonki po 7 zł. Widziałam ją u Pani w ogrodzie jak wygląda po deszczach i taka mi pasuje Zakupiłam odętkę wirginijską tak z ciekawości i dostałam jeszcze w prezencie niską trawkę do doniczki - miłkę okazałą oraz boltonię gwiaździstą, którą sobie posadzę pomiędzy miskantami ML pośród werbeny - nie mogłam przecież odmówić Nawet nie wiedziałam, że takie rośliny istnieją

Były trzcinniki, ale maleństwa tegoroczne. Głównym celem "wycieczki" parę kilometrów było pooglądanie wszystkiego o tej porze roku. Najbardziej z traw na przedpłocie spodobały mi się tak na żywo w wiekszej ilości miskanty ML oraz miskant gracillimus - ale były duże piękne okazy. Myślę, że to dobry wybór, są piękne, zwiewne i eleganckie a o takie mi chodzi. Do tego werbena i będzie pięknie. Werbeny około metra po 5 zł Wszystko mega urosło od mojej ostatniej wizyty.

Wiaan 13:47, 01 wrz 2022

Było tam mnóstwo kosmosów, Pani wysiewa je co roku i za każdym razem sa inne kwiaty

olciamanolcia 17:13, 01 wrz 2022

Wiaan napisał(a)

Nie wiem jak odmiana jest mojej ale poczekam do przyszłego roku i będę ciąć nisko wiosną jak rzucisz hasło, że tniemy lawendę !

Anetko ja tnę bardzo szybko styczeń- luty
Wiaan 19:38, 01 wrz 2022

Już mi się podoba

olciamanolcia 19:52, 01 wrz 2022

Odętka jest świetna . Miałam białe ale zaginęły podczas budowy dużej donicy.
Wiaan 10:11, 02 wrz 2022

Róże kwitną jak w lipcu

Wiaan 10:15, 02 wrz 2022