Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 07:43, 15 wrz 2023

Judith napisał(a)
Na przykładzie swoich brzóz zauważyłam, ze bliskość brzozy może mieć różny wpływ na takie same rośliny posadzone w takich samych odległościach od pnia (oraz - co ważne - od idących w ziemi korzeni).
Stawiam tezę, ze jest to kwestia rodzaju korzeni, możliwe, ze niektóre mają większą powierzchnię odpowiedzialną za pobór składników odżywczych (doczytałam, ze to się nazywa strefa włośnikowa ).
I np. dwie hakonki zwijają liście bardzo szybko, a inne wyglądają świeżo i soczyście. Podobnie z rodkami, których podlewania pilnuję, ale jeden wciąż smutny.

Dokłądnie tak jest, jestem ciekawa jak będzie
Wiaan 07:44, 15 wrz 2023

nicol21 napisał(a)
Dawno mnie tutaj nie było. A tu tyle piękna! Rabaty wypełnione po brzegi. Cudnie jest!

Dziękuję, bardzo mi miło
Wiaan 07:46, 15 wrz 2023

MagdaLenka napisał(a)

Dobrze wiedzieć.
Wobec tego u mnie pod brzozę pójdzie Danica, bergenie i hakonechloa.

Ja akurat lubię kulki Danica bo ładnie u mnie rosną, są żywozielone i nie trzeba ciąć aby rosły kuliście. Pod brzozami mam największe ale też najwcześniej sadzone. Hakonechloa aureola dopiero w cieniu ma piękny kolor, w słońcu jest bardziej wypłowiała.
Wiaan 07:57, 15 wrz 2023

LIDKA napisał(a)

No to fajne miejsce z katalpami na długą rabatę od brzozy do furtki.

Paska z katalpami nie zmieniam, jedynie dociągnę do brzozowej. Rośnie sobie zywopłot pod drzewami i tutaj nic więcej nie będzie. Trawnik w tym miejscu jest najładniekszy w całym ogrodzie i stanowi soczyste, piękne tło i kontrast od betonu i kamienia. Nadrzędne jest jednak zbieranie liści katalp, z trawnika łatwiej a one są niektóre formatu A3
Mój ogród jest mały i ja jednak jestem z tych co całkiem trawnika nie pozbyłabym się, jak jest ładny to tak samo dekoracyjny jak rabaty Syn i tak ubolewa, że jest go za mało
Wiaan 08:00, 15 wrz 2023

Mąż uważa, że brzoza w korze straci obecny urok. Nie wiem czy tak uważa, czy przytłacza go pozbycie się kamieni bo nie ma gdzie go wywalić. Fakt swój urok miała w żwirku jak był czysty a teraz to niekoniecznie taki jest
Judith 08:38, 15 wrz 2023

Brzoza miałaby swój urok nawet gdyby rosła w chwastach .
Bardzo Ci kibicuję w tej zmianie, bo mnie akurat ten kamień pod brzoza zgrzytał . Widok piękny i sterylny, ale nienaturalny. Planowana zmiana da i urodę, i naturalność .
Wiaan 09:58, 15 wrz 2023

Judith napisał(a)
Brzoza miałaby swój urok nawet gdyby rosła w chwastach .
Bardzo Ci kibicuję w tej zmianie, bo mnie akurat ten kamień pod brzoza zgrzytał . Widok piękny i sterylny, ale nienaturalny. Planowana zmiana da i urodę, i naturalność .

Tak mówisz? Muszę gdzieś ten kamień zutylizować, spytam na osiedlu może ktoś potrzebuje na jakąś podbudowę.
olciamanolcia 10:10, 15 wrz 2023

Wiaan napisał(a)

Tak mówisz? Muszę gdzieś ten kamień zutylizować, spytam na osiedlu może ktoś potrzebuje na jakąś podbudowę.

Ja mój kamień spod rozplenic użyłam jako drenaż do donic przy tarasie

O! Dobry pomysł-sprzedasz i masz na nowe
olciamanolcia 10:17, 15 wrz 2023

Wiaan napisał(a)
Mąż uważa, że brzoza w korze straci obecny urok. Nie wiem czy tak uważa, czy przytłacza go pozbycie się kamieni bo nie ma gdzie go wywalić. Fakt swój urok miała w żwirku jak był czysty a teraz to niekoniecznie taki jest

Kurde nie wyobrażam sobie moich brzóz w kamieniu
Zapewne mu szkoda kamienia
Wiaan 10:31, 15 wrz 2023

olciamanolcia napisał(a)

Kurde nie wyobrażam sobie moich brzóz w kamieniu
Zapewne mu szkoda kamienia

Nie chce mu się wyciągać to bardziej obstawiam