Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

olciamanolcia 13:10, 14 wrz 2023

Wiaan napisał(a)

Chyba ich pogięło z cenami,

Wracam ze szkółki -pissardi po 65
MartaCho 13:13, 14 wrz 2023

Wiaan napisał(a)

Masz na myśli krawędzie donicy?

Tak, chciałam odpisać tuż po poście Justyny, a w międzyczasie kilka innych przybyło
Wiaan 13:54, 14 wrz 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Dzięki. W jakim sensie? Kupiłaś jedną sztukę i przy sadzeniu podzieliłaś w 6 dołków?

Podzieliłam jedną na sześć, jak tort i posadziłam do sześciu dołków. Ona wcześniej rosła u mnie dwa sezony.
Wiaan 13:54, 14 wrz 2023

MartaCho napisał(a)

Tak, chciałam odpisać tuż po poście Justyny, a w międzyczasie kilka innych przybyło

Nie mam z nimi żadnego problemu
Patrycja_KG_Lu 14:03, 14 wrz 2023

Wiaan napisał(a)

Podzieliłam jedną na sześć, jak tort i posadziłam do sześciu dołków. Ona wcześniej rosła u mnie dwa sezony.

A już myślałam, że takiego świeżaka z mini doniczki prosto ze szkółki/sklepu podzieliłaś
Judith 14:24, 14 wrz 2023

Na przykładzie swoich brzóz zauważyłam, ze bliskość brzozy może mieć różny wpływ na takie same rośliny posadzone w takich samych odległościach od pnia (oraz - co ważne - od idących w ziemi korzeni).
Stawiam tezę, ze jest to kwestia rodzaju korzeni, możliwe, ze niektóre mają większą powierzchnię odpowiedzialną za pobór składników odżywczych (doczytałam, ze to się nazywa strefa włośnikowa ).
I np. dwie hakonki zwijają liście bardzo szybko, a inne wyglądają świeżo i soczyście. Podobnie z rodkami, których podlewania pilnuję, ale jeden wciąż smutny.
nicol21 21:06, 14 wrz 2023

Dawno mnie tutaj nie było. A tu tyle piękna! Rabaty wypełnione po brzegi. Cudnie jest!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
MagdaLenka 22:14, 14 wrz 2023

Wiaan napisał(a)

najlepiej kulki danica, im nic nie straszne

Dobrze wiedzieć.
Wobec tego u mnie pod brzozę pójdzie Danica, bergenie i hakonechloa.
LIDKA 05:35, 15 wrz 2023

Wiaan napisał(a)

Lidka to nie jest to miejsce totka jest z tyłu domu zrobiona przy domku narzedziowym a drzewo duże w oddali to orzech.
Od wejścia i furtki po prawej za katalpami jest brzoza, o tu

No to fajne miejsce z katalpami na długą rabatę od brzozy do furtki.

Wiaan 07:41, 15 wrz 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

A już myślałam, że takiego świeżaka z mini doniczki prosto ze szkółki/sklepu podzieliłaś

Nie, nie, ale tak też robią niektóre osoby