Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

edi75 09:07, 18 wrz 2023

Wiaan napisał(a)
Zmieniłam trawy w jednej z donic. Nie sprawdziły się turzyce Gold Fountain, teraz są Raureif tak jak w pozostałych. Dodałam jeszcze jedną kulkę Schmidtii i szałwię, też tak jak w pozostałych. Szałwia z podziału mikro więc jej nie widać. Pierwszy raz ją dzielilam i jestem ciekawa czy coś z tego będzie.

No i zmiana ..spoko wyszło
olciamanolcia 09:28, 18 wrz 2023

O wiele lepiej. ta turzyca to się przypalała od tych betonów.
mrokasia 09:50, 18 wrz 2023

Taaaak, turzyce to jednak wolą półcień/cień. Na słoneczne miejsca lepsze są seslerie. Ciekawe jak Ci Raureify sprawdzą, moje w słońcu trochę przypala i tracą ten limonkowy kolor, robią się bardziej złociste.
Wiaan 10:12, 18 wrz 2023

mrokasia napisał(a)
Taaaak, turzyce to jednak wolą półcień/cień. Na słoneczne miejsca lepsze są seslerie. Ciekawe jak Ci Raureify sprawdzą, moje w słońcu trochę przypala i tracą ten limonkowy kolor, robią się bardziej złociste.

Raureif w pozostałych donicach mają cały czas słońce i nic się nie zmieniły, właśnie wcale mi ich nie przypala. Zobaczymy w kolejnych latach Zauważyłam, że ziemia w donicach bardzo dobrze trzyma wilgoć, na szczęście
Wiaan 10:13, 18 wrz 2023

olciamanolcia napisał(a)
O wiele lepiej. ta turzyca to się przypalała od tych betonów.

Wyglądała okropnie, wykopałam, obcięłam suche i może gdzieć w cieniu wykorzystam a jak nie to oddam komuś
DariaB 10:44, 18 wrz 2023

Wiaan napisał(a)
Daria dziękuję, miło że o mnie pomyślałaś nie usuwaj proszę.
Czyli dają radę jednak

Od razu o Tobie pomyślałam jak zobaczyłam brzozę i rozchodnika
U mnie stipa też się w dziwnych miejscach wysiała, część siewek przesadziłam i są zielone, część zrobiła się jakby uschnięta ale ostateczny werdykt wydam na wiosnę
Judith 13:18, 18 wrz 2023

Wiaan napisał(a)
Fajnie byłoby dać tu jakieś wyższe trawy tylko czy to będzie pasować do reszty niższych nasadzeń?
Po lewej stronie mam Molinie Heidebraut, może powtórzyć? Taka dziura jest. Tylko one dopiero późną jesienią są spektakularne, hmm, nie wiem.

Moim zdaniem zdecydowanie wyższe trawy tutaj - nie będzie IMO żadnego zgrzytu z moliniami. Molinie są dość niskie przed kwitnieniem, a jak kwitną to niezmiernie delikatnie i musi być odpowiednie światło, by kwiatostany były dobrze widoczne. Tu jest ogrodzenie i dobra byłaby ażurowa przesłona z traw, jak choćby z Miskanta Kliene Silberspinne, który tez masz gdzieś w okolicy tej rabaty .

Wiaan 20:26, 18 wrz 2023

Judith napisał(a)

Moim zdaniem zdecydowanie wyższe trawy tutaj - nie będzie IMO żadnego zgrzytu z moliniami. Molinie są dość niskie przed kwitnieniem, a jak kwitną to niezmiernie delikatnie i musi być odpowiednie światło, by kwiatostany były dobrze widoczne. Tu jest ogrodzenie i dobra byłaby ażurowa przesłona z traw, jak choćby z Miskanta Kliene Silberspinne, który tez masz gdzieś w okolicy tej rabaty .

Moje miskanty jeśli tutaj chciałyby zaszaleć to są za wysokie. Ciekawe czy dałyby radę.
Dziś zbieraliśmy kamień, okropna praca. Ziemia, brak słów, nigdzie w ogrodzie takiej nie miałam, piach, syf. Jak tam coś rośnie to nie wiem
Chcę zamówić małą wywrotkę czarnej ziemi, wzbogacę ją jeszcze, ma padać to trochę mi pomoże aby wyrównać teren. Na razie góry i doliny.
LIDKA 20:58, 18 wrz 2023

Anetka a może hydrożel? Tarcia używa.
Może rośliny pod brzozą miałyby lżej.
Wiaan 21:28, 18 wrz 2023

LIDKA napisał(a)
Anetka a może hydrożel? Tarcia używa.
Może rośliny pod brzozą miałyby lżej.

Lidka wiesz to jest bardzo dobry pomysł, poczytalam o nim

To była moja pierwsza rabata, miałam tam jeszcze szmatę, była tak przyklejona, że we dwójkę wyrywaliśmy, brr