Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

olciamanolcia 10:29, 07 maj 2024

MagdaLenka napisał(a)
Ania Makao polewała szczawik wrzątkiem. Ponoć sposób działa.

U mnie też zadziałało
Tylko muszę cysternę wrzątku zamówić bo tyle tego mam
olciamanolcia 10:32, 07 maj 2024

Wiaan napisał(a)
Będą piwonie na tej rabacie, jedna już posadzona. Mam takie przemyślenia czy nie zaburzą mi później liście tej piętrowości, która jest w sezonie letnim. Jak myślicie? Ona jest do obejścia z każdej strony, ale oglądana z tej pozycji jak na drugim zdjęciu.

Też o tym myślę w przypadku nasadzeń piwonie pod grabami

Najwyżej je przesadzę albo coś dam przed nie aby przód nie był zbyt wysoki
Wiaan 14:18, 07 maj 2024

MagdaLenka napisał(a)
Ania Makao polewała szczawik wrzątkiem. Ponoć sposób działa.

Przetestuję, bo nie nawidzę tego chwastu.
Wiaan 14:22, 07 maj 2024

olciamanolcia napisał(a)

Też o tym myślę w przypadku nasadzeń piwonie pod grabami

Najwyżej je przesadzę albo coś dam przed nie aby przód nie był zbyt wysoki

Jak pięknie pachnie, hmm...

Wiesz co, posadzę, wiem, że one nie przepadają za przesadzaniem, ale nie przekonam się inaczej jak one wpłyną na wygląd rabaty w sezonie, może nie zasłonią tego widoku, który lubię

Jeśli będzie coś nie tak to jesienią będę tworzyć nową rabatę, doklejoną do istniejącej z magnolią, tak się cieszę zdjęcia wkrótce i wtedy mogłabym je przesadzić, bo tam właśnie piwonie zaplanowałam.
Wiaan 12:46, 08 maj 2024

Z tujami zrobiłam na tą chwilę wszystko co mogłam, teraz tylko cierpliwość w czekaniu na efekty. Urobiłam się na maxa, nie nawidzę oprysków, najgorsza czynność dla mnie. Ta strona myślę, że szybko się odbuduje i doceni moje starania muszę podlewać bo deszczu już nie pamiętam i nic w prognozach
Było i jest na przestrzeniu kilku dni:

Makao 14:00, 08 maj 2024

A co Ci się stało z tujami że tak zbrązowiały bo albo przegapiłam albo nie pamiętam ?
Wiaan 14:22, 08 maj 2024

Makao napisał(a)
A co Ci się stało z tujami że tak zbrązowiały bo albo przegapiłam albo nie pamiętam ?

Przed tym ostatnim mrozem miałam świeżo podcięte i zmarzły. U moich sąsiadów obok dokładnie po tej samej stronie też zmarzły. W naszym rejonie wiele ogrodów ma teraz takie tuje.
Wiaan 14:47, 08 maj 2024

Gorsza sprawa jest z tujami w innej części, uwaga brzydactwo Najgorsze jest to, że to widok z jadalni i tarasu Przed mrozem były chociaż zielone, a teraz nie dość, że brązowe to do tego wyłysiałe od traw na dole. Ten dół pewnie się nie nadbuduje, przy katalpie zaś posadzone bez sensu, to było dawniej, teraz zrobiłabym inaczej.
Naszły mnie myśli aby zrobić totalną metamorfozę tego miejsca z tujami. Po obu stronach placyku jest po prostu odbicie lustrzane. Na pierwszym zdjęciu jest żywopłot cisowy od lewej, po co mi były te tuje, to nie wiem? po drugiej stronie jest to samo. Przy okazji widać co zostało z klonów palmowych przy lustrze
Mur choć pomalowany, piękny nie jest. Kuszą mnie różne rozwiązania:

1. Płot lamelkowy na murze i wtedy wysokie trawy ozdobne bez zielonego tyłu, tuje out.
2. Posadzić zamiast tuji cisy w takim samym rozmiarze jak obecne, bo wyższe to majątek i
płot lamelkowy tylko przy placyku.
3. Zostawić i czekać z nerwami patrząc codziennie
4. Może jakieś ciekawe rozwiązania inne Myślę, aż mi się styki palą

Judith 14:53, 08 maj 2024

Opcja 2, zdecydowanie!!! Będzie spójnie i jednocześnie niebanalnie . Już to widzę oczami duszy . Działaj

EDIT: przy czym tam gdzie płot lamelkowy (czyli na wysokości żwirku) - bez cisów.
Makao 15:01, 08 maj 2024

Ja też za opcją 2.

U siebie też chcę wymienić w kilku miejscach tuje na cisy.

Trawy byłyby super ale późno ruszają a nim zakryją ogrodzenie to się na nie napatrzysz

No chyba że te miskanty Milo co szybko rosną ale osiągają 3m jak kwitną