Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

olciamanolcia 20:34, 05 cze 2025

Wiaan napisał(a)
Są pięknotki

Niezaprzeczalnie piękności
Moje w pakach a jedna ma tylko liscie
olciamanolcia 20:37, 05 cze 2025

Miałam śmiałki darniowe- jako jedne z pierwszych traw- rozstałam sie z nimi pare lat temu.
ładne sa na początku ale potem bardzo łysieją
Moze gdybym je rozsadzała byłyby nadal ładne .
olciamanolcia 20:42, 05 cze 2025

MagdaLenka napisał(a)
To nic, że hakone masz dużo. Jeśli dobrze u Ciebie rośnie, to ja bym tu zrobiła powtórzenie.
Żurawki za to brzydko się starzeją, więc trzeba często odmładzać. W żwirze chyba będzie to utrudnione.

To prawda ale przez pierwsze dwa trzy sezony piekne są
mama kilka zurawek Ginger Peach i Marmelade posadzone były i nadal sa przy pissardi miały na początku towarzystwo hortek Mont Blanc i traw hameln ale przez te pieprzone swierki sasiada wszystko musiałam wykopać a niedawno także zurawki, które posadziłam do duzych donic i zakopałam w ziemi przy sliwach-kwitną -odżyły
Wiaan 22:07, 05 cze 2025

Przemyślałam te śmiałki i nie chcę ich na nowej rabacie. Będzie sesleria i lawenda. Mam tam patelnię więc powinno im być dobrze.
Czekam na zamówione lawendy, bo u mnie do kupienia lokalnie same nn. Żurawki też sobie daruję
Wiaan 22:31, 05 cze 2025

W oczekiwaniu na roślinki nic się nie dzieje na nowej rabacie. Odchwaszczam ogród więc nudy nie ma, przydałby się urlop

Ustawiłam doniczki dla orientacji i tak: dwa skrajne rzędy to lawenda, jeden rząd fioletowa hidcote, drugi różowa.
Po obu stronach pnia w środkowym rzędzie myślałam o dwóch niskich rozplenicach, np. hameln gold, a tam gdzie leżą zielone gałązki to sesleria, ona będzie jako uzupełniacz.
Duża donica to wstępny plan na jakąś ładną mniejszą hortensję. W narożniku gdzie jest bardziej cieniście będą limonkowe cisy. Jestem uzależniona wykopaniem się, dla przypomnienia rosła tu brzoza.

Mam rozkminki, czy nie powinnam cisów rozrzucić po całej rabacie, a nie tak w kącie i byłoby coś ładnego na początek sezonu, można je ciąć w kule, kostki, żywopłotki byłoby spójnie z całym ogrodem.
Do tego wtedy dopasować ładne rządki lawendy i seslerii. Odpuścić sobie wtedy hortensję, albo ją dodać jako średniej wielkości akcent na tej rabacie. Jak mi przyjdzie tu liście odkurzać pomiędzy roślinami to wszystko wytnę
Nie śmiejcie się proszę ze mnie za te wątpliwości, ale nie chcę tu przesadzać później. Wszystkie sugestie mile widziane

olciamanolcia 07:49, 06 cze 2025

Odnośnie nasadzeń lawendy
Hidcote jest dość wysoka- nie mam różowej to nie wiem na jaką wysokość rośnie
Nie robiłabym tam rzędozy cisy- chyba będą w tym miejscu zbędne
Teraz gdybym w swoim ogrodzie na rabatach miałabym wstawić akcenty zimozielone to postawiłabym na ostrokrzew karbowanolistny- ma świetny pokrój i przepiękny kolor listków - pod tym drzewkiem przemieszałabym te lawendy razem ze sesleruą i jak chcesz porządek dla oka to dałabym te seslerie na obwódkę

Seslerie i lawendę mam w jednej z donic przy tarasie
Wiaan 08:36, 06 cze 2025

Różowa lawenda podobnie do Hidcote. Widziałam ostrokrzew, o którym piszesz, ładny jest. Jak zaczynałam przygodę ogrodową to nie było ćmy bukszpanowej i bukszpany były na tapecie, a one są niewątpliwie ładne, tylko ta pinda się pojawiła. Na razie system "naukowców" co do terminów oprysku u mnie działa
Ja za to lubię cisy na zielone akcenty, bo są w różnych odcieniach zieleni, bardzo lubię wszelkiego rodzaju obwódki, kule, kostki, to wiesz

Rzędoza powiadasz no tutaj na froncie, ani myślę o bałaganiarskim stylu
Sesleria na obwódkę jest bezpieczna w czasie, gdy lawenda jest po cięciu. Czy obwódkę masz na myśli wkoło, czy z jednej strony, czy może od strony chodnika?
Monika83 09:21, 06 cze 2025

Wiaan napisał(a)
Są pięknotki

Prawdziwe pięknoty, cudny mają kwiat! tylko szkoda że one krótko kwitną...
Monika83 09:26, 06 cze 2025

Wiaan napisał(a)
W oczekiwaniu na roślinki nic się nie dzieje na nowej rabacie. Odchwaszczam ogród więc nudy nie ma, przydałby się urlop

Ustawiłam doniczki dla orientacji i tak: dwa skrajne rzędy to lawenda, jeden rząd fioletowa hidcote, drugi różowa.
Po obu stronach pnia w środkowym rzędzie myślałam o dwóch niskich rozplenicach, np. hameln gold, a tam gdzie leżą zielone gałązki to sesleria, ona będzie jako uzupełniacz.
Duża donica to wstępny plan na jakąś ładną mniejszą hortensję. W narożniku gdzie jest bardziej cieniście będą limonkowe cisy. Jestem uzależniona wykopaniem się, dla przypomnienia rosła tu brzoza.

Mam rozkminki, czy nie powinnam cisów rozrzucić po całej rabacie, a nie tak w kącie i byłoby coś ładnego na początek sezonu, można je ciąć w kule, kostki, żywopłotki byłoby spójnie z całym ogrodem.
Do tego wtedy dopasować ładne rządki lawendy i seslerii. Odpuścić sobie wtedy hortensję, albo ją dodać jako średniej wielkości akcent na tej rabacie. Jak mi przyjdzie tu liście odkurzać pomiędzy roślinami to wszystko wytnę
Nie śmiejcie się proszę ze mnie za te wątpliwości, ale nie chcę tu przesadzać później. Wszystkie sugestie mile widziane

Aneta fajnie by wyglądało takie na sadzenie tzw. trójkami w trójkąt, po trzy lawendy, po trzy seselerie na przemiennie
olciamanolcia 10:23, 06 cze 2025

A może tak?
Zielona sesleria
Róż fiolet lawenda

Czyli sesleria po przekątnej a lawenda przemieszana w trójkątach