Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 13:20, 09 cze 2025

Nie jestem przekonana do takiego jednego wykrzyknika-kolumny.
Widziałam wczoraj sporą wiśnię Royal Burgundy i wiem, że w sezonie letnim ona potrzebuje rozjaśnienia, bo jest ciemnym drzewem, zwłaszcza od dołu.
Ja bardzo lubię efekt jak mam podsadzone świdośliwy przy tarasie i to też jest punkt zaczepienia, aby zrobić podobnie, tutaj jest nawet dwa razy tyle miejsca. Mam tam połączenie traw niskich, szałwia i zimozielone kule. Można dać jedynie inne gatunki, bo jest inna temperatura na rabacie, bardziej hot czyli seslerie, lawendy i zimozielone jakieś.
Jak przeglądam wizualizacje to najczęściej moje oko leci w stronę takich właśnie połączeń jako tych reprezentacyjnych
Hortensja Anabelle Strong jak najbardziej jako średnie piętro i ładne rozjaśnienie, posadzona bardziej od strony cienistej.
MartaCho 13:38, 09 cze 2025

Ja mam do zagospodarowania taki podobny prostokąt - postaram się dziś zrobić zdjęcie, jak nie będzie padać. Spodobał mi się pomysł z obsadzaniem trójkątami i planuję dać naprzeciwko siebie dwa trójkąty z Raureif, w tle różowa szałwia, a od przodu myślałam o różowych bodziszkach, ale w większości sklepów są niedostępne te.
Ale cały mój wywód po to, żeby zaproponować Ci w nogi właśnie bodziszki jako też kwitnące od lata do zimy.
Wiaan 13:55, 09 cze 2025

Trójkątami ciekawie, zwłaszcza, że trudno określić, która strona to prawa, lewa, czy tył
zależy skąd patrzymy, a one-trójkąty nie wyznaczają tego, jak np. obwódka. Jak dotrą rośliny to poustawiam i na bank się wszystko rozjaśni.
pestka56 14:55, 09 cze 2025

Wiaan napisał(a)
Nie jestem przekonana do takiego jednego wykrzyknika-kolumny.

Ja po prostu nie znoszę (bo nie lubię to zbyt mało ) symetrii. Dlatego ten Wojtek.
Wiaan 15:01, 09 cze 2025

pestka56 napisał(a)

Ja po prostu nie znoszę (bo nie lubię to zbyt mało ) symetrii. Dlatego ten Wojtek.

to jest właśnie najpiękniejsze, że każdy z nas lubi co innego i nie ma nudy
pestka56 15:28, 09 cze 2025

Wiaan napisał(a)
Trójkątami ciekawie, zwłaszcza, że trudno określić, która strona to prawa, lewa, czy tył
zależy skąd patrzymy, a one-trójkąty nie wyznaczają tego, jak np. obwódka. Jak dotrą rośliny to poustawiam i na bank się wszystko rozjaśni.

Zawsze możesz pomiędzy roślinami w trójkątach posadzić coś jeszcze, też grupując odmianami, dla złamania jednostajności.
Np. pomiędzy Sesleriami jesiennymi pięknie wyglądają niebieskie Allium 'Millenium' (siąga 25-50 cm wys. i 25-35 cm szer.) albo niebiesko-fioletowa Veronica longifolia 'Christa’ (do 70 cm), mocno fioletowy 'First Glory' (do 40-50 cm).
Można też posadzić brązowolistną Thalictrum aquilegiifolium (rutewka orlikolistna) 'Ghent Ebony’ (szer 60cm x 60-80cm), która kwitnie na biało.
A może Irysy Widziałaś kiedyś syberyjskiego 'Peacock Butterfly' czy tectorum 'Cruella' o pasiatych liściach i kwiatach storczykowatych albo 'Pele', 'Eye of Sauron', 'Jitters', 'Expectations'. Są przepiękne
pestka56 15:29, 09 cze 2025

Wiaan napisał(a)

to jest właśnie najpiękniejsze, że każdy z nas lubi co innego i nie ma nudy

Wiaan 16:17, 09 cze 2025

Kasia te irysy przepiękne, nawet znalazłam w necie do kupienia Sadzenie w tójkątach podoba mi się i dodatkowo rzeczywiście można grupować i nie będzie bałaganu Dziękuję
Marcin89 18:14, 09 cze 2025

Wiaan napisał(a)

Zaciekawiłeś mnie
Hej, wracam z moim "pomysłem". Miał być rzut z góry, z zaznaczonymi kolorami roślin i od linijki. A wyszło jak wyszło i jeszcze z opóźnieniem Także, wybaczcie za jakość rysunku, ale nie to jest ważne.

W czasie rysowania nie potrafiłem pogodzić 2 kolorów lawendy w tak wąskim pasku. A próbowałem je ustawiać w trójkąty właśnie.

Zamysł jest taki by rabatę ująć w żywopłot formowany w literę "L" (cis). Przy ogrodzeniu z lewej przydał by się wyższy, a wzdłuż ścieżki do wiaty mógłby być niższy, w nawiązaniu do tego po przeciwnej stronie ścieżki. Ale narysowałem równej wysokości.

Z lewej strony 1 hortensja bukietowa, z prawej 3 poduchy z cisa. Pod pniem drzewa ze 3 kępy jeżówki purpurowej. Wypełnienie wolnych przestrzeni seslerią jesienną.

Wiem, że taki układ nie przejdzie, głównie przez korzenie brzozy. Pewnie ciężko było by posadzić tyle żywopłotu. Do tego wbrew pozorom jest wąsko.

Modyfikacje:
* dla oszczędności miejsca żywopłot z lewej zastąpić bluszczem puszczonym na ogrodzenie (jest tam cień)
* zamiast jeżówki może być różowa gaura lub rdest himalajski, coś wyższego

Trochę nie zachowałem proporcji rabaty i szerokości żywopłotu. Ale wiadomo co i jak.
Judith 18:59, 09 cze 2025

Marcin, świetnie to wygląda