Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

edi75 10:45, 06 cze 2025

Anetko ja słaba z planowania...wiec tylko przyglądam się z boku
mrokasia 11:04, 06 cze 2025

Aneta, jakie wymiary ma ta rabata? Drzewko rośnie po środku?
To front, przy podjeździe. Sesleria jako obwódka po całości byłaby fajna bo wcześnie startuje i ładnie wygląda przez cały sezon. Lawenda niekoniecznie . Dlatego lawendę dałabym raczej w środku albo tak jak Monika napisała - naprzemiennie po 3 sztuki.
Nie wprowadzałabym tu kolejnej trawy typu rozplenica.
Cisy pasowałyby tu chyba raczej jako wykrzykniki niż niskie formy. Ale wtedy już nie sadziłam hortensji. Ale jedna hortka ładnie by tu wyglądała.
Wiaan 11:22, 06 cze 2025

Kasia 4,20 x 1,70 a drzewko rośnie 1,30 od podjazdu. Taki układ mi pasuje z obwódką, sesleria rusza już w lutym Na inne trawy za mało miejsca, a jeśli chodzi o cisy to takie chude wykrzykniki byłyby fajne, bo za dużo niskich form. Hortensja pasowałaby, tylko czy nie jest za ciasno. Nie mam z przodu hortensji i stąd kuszenie, ale wiesz co, tu zaraz za pojemnikiem na kosze wysadzam trzmielinę na pniu i są niskie hortki, które zamieniłabym na odmianę z dużymi ładnymi białymi kwiatami, mam nawet własną z patyków wyhodowaną. Obecnie mnie to miejsce nie pasi, ciągle jak koło niego chodzę to krzywię się Co myślisz?

mrokasia 12:57, 06 cze 2025

Z tej perspektywy aż się prosi tu jakiś wyższy krzew , który nieco przysłoniłby pojemnik na kosze . Miejsca wystarczy nawet na sporą hortensję a dołem dałabyś przy niej tylko seslerię.
Wiaan 13:01, 06 cze 2025

mrokasia napisał(a)
Z tej perspektywy aż się prosi tu jakiś wyższy krzew , który nieco przysłoniłby pojemnik na kosze . Miejsca wystarczy nawet na sporą hortensję a dołem dałabyś przy niej tylko seslerię.

Czyli myślisz jak ja Jestem ciekawa co mi z tego wyjdzie, ja jestem dobra w rozkminkach i niezdecydowana do potęgi ale gorzej w podjęciu decyzji. Na szczęście w życiu pozaogrodowym jakoś inaczej funkcjonuję.
pestka56 13:08, 06 cze 2025

Może pomyśl o naturalnie kolumnowo rosnącym cisie w kompozycji z tymi jasnymi małymi. Wojtek ma ciemne igły i to taki prosty słup.

Nie przepadam za lawendą. Może dlatego, że u mnie nigdy nie chciała rosnąć, poza jedną „dziką”, która niewiedomo skąd się wzięła. Wolalabym posadzić szalwie. Sa odmiany niskie o bardzo zwartych formach, np. Salvia nemorosa 'Salute ice blue' (wys. u mnie 35 cm i srednica podobna), która kwitnie jeszcze we wrześniu. Z Selerią jesienną idealnie się komponuje.

Monika dobrze radzi, żebyś sadziła naprzemienne grupami po kilka w grupie.

Albo może nawet tak

Wiaan 16:10, 06 cze 2025

Ten pomysł tez mi sie podoba.

Kasia ja się nie upieram przy cisach, tylko co tu w kącie posadzić
pestka56 16:59, 06 cze 2025

Lubię cisy. Problem z nimi, że wolno przyrastają. Ja bym na tej siatce z bambusową matą posadziła jakiegoś wspinacza, którego jak cisy urosną to można usunąć.

Może masz w pobliżu taką ukrytą szkółkę, która w zasadzie produkuje tylko materiał do dalszego szkółkowania oraz rośliny z konkretnym przeznaczeniem już wyrośnięte, które biorą projektanci do ogrodów. Kupuję w takim miejscu doniczkowane lub szkółkowane duże rośliny za małe pieniądze. Rozejrzyj się. Cisa Wojtek 170 cm wysokości, kupiłam 2 lata temu za 60 zł. Graby z przeznaczeniem na żywopłot już ładnie rozkrzewione po 19 zł. Nie musiałam ich ostro przycinać, były gotowe tworzyć gęstą ścianę po posadzeniu.

Przyszedł mi jeszcze pomysł na wstęgę zamiast trójkątów.
Tam gdzie ta jasna nieco zgniła zieleń mogłabyś posadzić inne trawy. Może zimozielone Seslerie Heufleriana (są ciemno zielone). One kwitną wcześniej od trzcinników ostrokwiatowych. Albo jeśli tam jest dużo słońca to festuca Miedzianobrody lub Walberlla, która jest takim fajnym niskim gęstym jeżem o cieniutkich źdźbłach. U mnie obie sprawdzają się nawet bez wczesnowiosennego cięcia. Usuwam tylko kwiatostany późną jesienią. Fajnym kontrastem mogłyby też być brązowolistne turzyce, które po zimie też nie wymagaja cięcia. Super jest zielonolistny gatunek turzycy Ptasie Łapki. Rośnie kępowo i zimą też wygląda nieźle. Świetnie radzi sobie z duszeniem chwastów, tak jak Sesleria Heuflera
A może coś wyższego, żeby nieco dół płotu przysłoniło.

Wiaan 17:27, 06 cze 2025

Ładnie wyszło, ale mój mąż fali nie zniesie
Zobacz Kasia rabata mała i mam taki problem.
Jeszcze tak mi świta: cisowe wykrzykniki zamiast tych co mam ze 3 sztuki rozrzucone lub zamiast cisów kuliste sosny schmidti, do tego jedna hortensja jako średnie piętro i sesleria z wplecioną lawendą.
Na ogrodzeniu tak jak piszesz coś może pnącego?
Wiaan 17:28, 06 cze 2025

Sesleria czeka
Marta dziękuję, już podzielona ♥️