Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ogród » Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę

Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę

baraburska 23:07, 26 lis 2013

Czytam uważnie wasze rady i przemyślenia. Przydadzą się. Wszystkie rośliny mam posadzone w tym roku, więc muszę je zabezpieczyć.
Gardenarium 07:16, 27 lis 2013

Większym krzewom i drzewkom nasyp kopczyki z kory, aby ochronić bryły korzeniowe. Można owinąć włókniną.

Drobne byliny przykryj gałązkami świerku.

Instagram Ogrodowiska
aleksandra_g 09:25, 27 lis 2013

tylko skąd tyle tych gałązek świerku wziąć?!
agarad 09:40, 27 lis 2013

Miszkam w okolicah Łodzi. Przez najbliższ dni w ciągu dnia tempeatura nie przekroczy 4 stopni. W nocy 0d 2 do -2. Pewnie moich nowych, posadzonych w październiku roślin (budleje, migdałek, glicynia) nie okrwać. Czekać jeszcze?
Marcin89 10:06, 27 lis 2013

Gardenarium napisał(a)
Drobne byliny przykryj gałązkami świerku.

Czy to jest konieczne??? Czy tylko w chłodniejszych rejonach?
Marcin89 10:13, 27 lis 2013

agarad napisał(a)
Miszkam w okolicah Łodzi. Przez najbliższ dni w ciągu dnia tempeatura nie przekroczy 4 stopni. W nocy 0d 2 do -2. Pewnie moich nowych, posadzonych w październiku roślin (budleje, migdałek, glicynia) nie okrwać. Czekać jeszcze?

Wydaje mi się, że należy poczekać. Tak jak było napisane parę postów wcześniej - na przykładzie klonu.

Jeśli chodzi o budleję to prawie zawsze pędy przemarzają, ale to niczemu nie szkodzi - bo wiosną obcina się je nisko, ładnie odbija i kwitnie. Więc jak najbardziej uzasadnione jest okrycie bryły korzeniowej i dolnej partii rośliny kopczykiem.

Migdałek - wg mnie można zabezpieczyć miejsce szczepienia (jeśli szczepiony na pniu), ale chyba nie ma przymusu, bo zimuje jak inne krzewy. Gorsze mogą być przymrozki wiosenne, które niszczą młode pąki.

A o glicynii nic nie wiem .
J_MS 12:51, 27 lis 2013

U nas w Lublinie było -3 w nocy dzis i nie przykryłam. Mam je pod żwirem. Czyli na ten zwir nasypać kopczyki kory czy z tego żwiru kopczyki?
Gardenarium 14:50, 27 lis 2013

aleksandra_g napisał(a)
tylko skąd tyle tych gałązek świerku wziąć?!

Kupić na giełdzie kwiatowej, poprosić sąsiada jeśli ma zwykłe świerki, zawsze coś się ucina od dołu.
My kupujemy całe wiązki na giełdzie, teraz tego dużo, bo wianki ludzie plotą na święta.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 14:52, 27 lis 2013

Marcin89 napisał(a)

Czy to jest konieczne??? Czy tylko w chłodniejszych rejonach?

Zależy jakie byliny (wrażliwe) i kiedy sadzone (w listopadzie) i w jakim rejonie (chłodnym i wietrznym). Ja nie przykrywam nic.

Centrum Polski, osłonięty ogród za murem.

Instagram Ogrodowiska
soja 16:29, 27 lis 2013

Polecam tu sprawdzać pogodę ( miasto oczywiście wpisujemy dowolne . Ja podaje link z moim jako przykład ) : http://www.twojapogoda.pl/tematyczne/dla-rolnikow/polska/slaskie/imielin#themed . Czy jeśli na hortensji zostały jeszcze kwiaty to mam je usunąć ( liście juz opadły ) ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies