Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boćkowe perypetie ogrodkowe

Boćkowe perypetie ogrodkowe

bociek 08:09, 20 kwi 2013

JulkAd napisał(a)

jak już przycięłaś to na przymrozki okryjesz i tak odbiją....a gdzie zdjęcia?

Moze dzisiaj, wczoraj lalo.
bociek 08:09, 20 kwi 2013

ana_art napisał(a)
Kaśka Ty bukszpanowa zamaracho ja dzisiaj nożyce zamówiłam, więc ciapnę kuleczki jak przyjdą. a i cisy muszę ciachnąć by ładnie wyglądały bo teraz strasza górami i dolinami

Cisy mam przyciete wczesniej bo im czubki sie porobily
bociek 08:12, 20 kwi 2013

ana_art napisał(a)
a o przymrozkach to ja nie chcem słyszeć bo mi tulipy i czosnki wyszły/wyłażą. Musialabym caały ogród okryć...

Aneta, norweska tym razem nie straszy za bardzo, u Ciebie najnizej to +1 z niedzieli na poniedzialek,
bociek 08:12, 20 kwi 2013

monitka napisał(a)
Bociuś ja tez nie ciachnęłam. Nie martw się

A mozesz
bociek 08:13, 20 kwi 2013

Marzena2007 napisał(a)
Bociuś ja i bez cIebie już ciacham....

Madzen, bo Ty juz wiedzialas to co ja dopiero sie naumialam, ale impuls byl prawidlowy tylko potem zaczela sie jazda
bociek 08:14, 20 kwi 2013

GabiK napisał(a)
Mnie też się kojarzy, że pierwsze cięcie bukszpanów przed przyrostami. Przy cięciu 3 razy w roku.

No i dobrze Ci sie kojarzy.
Gardenarium 08:16, 20 kwi 2013

Możecie ciąć bukszpany zanim zaczną rosnąć, przym,rozki nie mają nic do tego, bukszpan nie zmarznie.

Ważne jest, żeby nie ciąć w środku rośnięcia, czyli po 15 maja to one będą świeżutko zazielenione., więc potem to już czekamy do końca czerwca aż młode listki ściemnieją.

Czyli tnijcie jak nieówne.

Zapomniałyście kochane dziewczynki o stronie głównej. Jest tam artykuł o uprawie bukszpanów i o cięciu. Hasło po prawej, czyli słowo kluczowe, czyli tag - bukszpany

https://www.ogrodowisko.pl/tag/bukszpan i klikamy uprawa bukszpanów.

Wycinek artykułu:

Cięcie bukszpanów

Bukszpan rośnie bardzo powoli od 5 do 15 cm, w zależności od odmiany. Niewskazane jest pozwalanie mu na swobodny wzrost, gdyż krzewy wtedy są nieregularne i mają nieporządny wygląd. Należy je ciąć, wtedy zagęszczają się i wyglądają na zadbane, nawet jeśli czasem nie przytniemy, zapomnimy – to i tak wyglądają nieźle.

Pory cięcia:

Cięcie dwukrotne

Takie cięcie wydaje mi się najkorzystniejsze. Terminy: marzec - kwiecień przed rozpoczęciem wegetacji. Bukszpanom po zimie nadajemy pożądaną formę i pobudzamy do silnego rozrastania się i zagęszczania, oraz koniec czerwca, kiedy młode przyrosty przestają być jasnozielone, wtedy przez resztę sezonu ładnie wyglądają i zdążą zdrewnieć przed nastaniem mrozów.

Cięcie jednokrotne

Wykonujemy je wtedy, kiedy bukszpany osiągnęły już pożądaną wysokość czy formę. Termin cięcia - koniec czerwca. Pędy wyrastające później nie są zbyt silne i nie zmieniają zasadniczo kształtu figury. Drewnieją przed zimą.

Cięcie trzykrotne

To cięcie przeznaczone jest dla miłośników i pasjonatów bukszpanu. Przyznam się, że ja do nich należę i przycinam rośliny w następujących terminach:

marzec - kwiecień
koniec czerwca
sierpień (docinam lekko i precyzyjnie gałązki, które wybiegają poza obręb figury zaplanowanej)

Instagram Ogrodowiska
Madzenka 08:23, 20 kwi 2013

Ha wszystko wiemy! Tylko kiedy ciać jak czasu brak.....
Moje trawy jeszcze śpią... Martwi mnie to... Ale zima była zbyt łagodna aby wymarzły?
Buziam Bociuś
bociek 08:34, 20 kwi 2013

Milego dnia wszystkim, idem do roboty
bociek 08:36, 20 kwi 2013

Gardenarium napisał(a)
Możecie ciąć bukszpany zanim zaczną rosnąć, przym,rozki nie mają nic do tego, bukszpan nie zmarznie.

Ważne jest, żeby nie ciąć w środku rośnięcia, czyli po 15 maja to one będą świeżutko zazielenione., więc potem to już czekamy do końca czerwca aż młode listki ściemnieją.

Czyli tnijcie jak nieówne.

Zapomniałyście kochane dziewczynki o stronie głównej. Jest tam artykuł o uprawie bukszpanów i o cięciu. Hasło po prawej, czyli słowo kluczowe, czyli tag - bukszpany

https://www.ogrodowisko.pl/tag/bukszpan i klikamy uprawa bukszpanów.

Wycinek artykułu:

Cięcie bukszpanów

Bukszpan rośnie bardzo powoli od 5 do 15 cm, w zależności od odmiany. Niewskazane jest pozwalanie mu na swobodny wzrost, gdyż krzewy wtedy są nieregularne i mają nieporządny wygląd. Należy je ciąć, wtedy zagęszczają się i wyglądają na zadbane, nawet jeśli czasem nie przytniemy, zapomnimy – to i tak wyglądają nieźle.

Pory cięcia:

Cięcie dwukrotne

Takie cięcie wydaje mi się najkorzystniejsze. Terminy: marzec - kwiecień przed rozpoczęciem wegetacji. Bukszpanom po zimie nadajemy pożądaną formę i pobudzamy do silnego rozrastania się i zagęszczania, oraz koniec czerwca, kiedy młode przyrosty przestają być jasnozielone, wtedy przez resztę sezonu ładnie wyglądają i zdążą zdrewnieć przed nastaniem mrozów.

Cięcie jednokrotne

Wykonujemy je wtedy, kiedy bukszpany osiągnęły już pożądaną wysokość czy formę. Termin cięcia - koniec czerwca. Pędy wyrastające później nie są zbyt silne i nie zmieniają zasadniczo kształtu figury. Drewnieją przed zimą.

Cięcie trzykrotne

To cięcie przeznaczone jest dla miłośników i pasjonatów bukszpanu. Przyznam się, że ja do nich należę i przycinam rośliny w następujących terminach:

marzec - kwiecień
koniec czerwca
sierpień (docinam lekko i precyzyjnie gałązki, które wybiegają poza obręb figury zaplanowanej)

Danusiu, dziekuje, dziekuje, dziekuje Jestes N A J L E P S Z A