Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boćkowe perypetie ogrodkowe

Boćkowe perypetie ogrodkowe

Konstancja30 19:44, 02 cze 2014

z cebulkami mam ten sam dylemat ... wianek wybrałaś perfekcyjnie ...
hanka_andrus 19:55, 02 cze 2014

Tulipany, jak suche do końca wykopuj, i ułóż z badylami w przewiewnym miejscu na 2 tygodnie. Po tym czasie dopiero otrzep z ziemi, i porozdzielaj, Duże do ponownego wysadzenia. Cebulki przybyszowe nadają się do wysadzenia jesienią, ale kwitły nie będą, albo tylko niektóre.
Przechować należy w suchym przewiewnym miejscu aż do września.
Takie małe przybyszowe wysadzałam, ale lepiej w jakieś skrzyni, bo trudno je wiosną wykopywać takie mikrusy. Warto wybrać te największe, albo takie co nam na kolorze zależy.
Czosnki za chwilę same dadzą znać ,że trzeba wykopać, wyłożą się, Janie wykopuję. One głęboko zapadają w ziemię, i rozwala się całą rabatę przy okazji wykopków
Madziarzeszow 20:13, 02 cze 2014

Ślicznie poradził sobie ogród bez Ciebie perfekcyjny w każdym calu

P.s. ja tam żadnych nie podciętych kancików nie widziałam
Madzenka 20:33, 02 cze 2014

U mnie już dawno żadnego tulipanka nie ma a czosnki już się pokladają, niech no przestanie padać, upierdutam je...
bociek 20:47, 02 cze 2014

Konstancja30 napisał(a)
z cebulkami mam ten sam dylemat ... wianek wybrałaś perfekcyjnie ...

Dzieki Izula Nie moglam obok niego przejsc obojetnie, normalnie wyciagal do mnie wstazeczki i szeptal, zabierz mnie wreszcie do domu
bociek 20:49, 02 cze 2014

hanka_andrus napisał(a)
Tulipany, jak suche do końca wykopuj, i ułóż z badylami w przewiewnym miejscu na 2 tygodnie. Po tym czasie dopiero otrzep z ziemi, i porozdzielaj, Duże do ponownego wysadzenia. Cebulki przybyszowe nadają się do wysadzenia jesienią, ale kwitły nie będą, albo tylko niektóre.
Przechować należy w suchym przewiewnym miejscu aż do września.
Takie małe przybyszowe wysadzałam, ale lepiej w jakieś skrzyni, bo trudno je wiosną wykopywać takie mikrusy. Warto wybrać te największe, albo takie co nam na kolorze zależy.
Czosnki za chwilę same dadzą znać ,że trzeba wykopać, wyłożą się, Janie wykopuję. One głęboko zapadają w ziemię, i rozwala się całą rabatę przy okazji wykopków

Haniu, bardzo, bardzo dziekuje za rade. Czosnkow w takim razie nie ruszam, musze tylko jakos oznaczyc miejsca gdzie siedza, zeby ich nie uszkodzic na jesieni jak bede dosadzac. A z tulipanami musze sie w takim razie zastanowic czy bawic sie w wykopywanie...
bociek 20:51, 02 cze 2014

Madziarzeszow napisał(a)
Ślicznie poradził sobie ogród bez Ciebie perfekcyjny w każdym calu

P.s. ja tam żadnych nie podciętych kancików nie widziałam

A gdzie mu do perfekcyjnosci, chwasty saleja, trawnik w oplakanym stanie, mimo to dziekuje za cieple slowa Kancikow brak, ale dojde i do tego
bociek 20:52, 02 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)
U mnie już dawno żadnego tulipanka nie ma a czosnki już się pokladają, niech no przestanie padać, upierdutam je...

Madzenko, wycielas wszystkie liscie? Ja juz fioletowym czosnkom glowki wycielam, bo mnie draznily Biale jeszcze do piatku siedza, ale potem tez je wytne
JoannA 21:01, 02 cze 2014

bociek napisał(a)

Haniu, bardzo, bardzo dziekuje za rade. Czosnkow w takim razie nie ruszam, musze tylko jakos oznaczyc miejsca gdzie siedza, zeby ich nie uszkodzic na jesieni jak bede dosadzac. A z tulipanami musze sie w takim razie zastanowic czy bawic sie w wykopywanie...

Bociusiu, ja swoje tulipany wykopuję co 2 lata. Za dużo zabawy z tym wykopywaniem, na rabatach kora, rośliny sie zagęściły i tylko bałagan okropny po takich wykopkach.
A Twój ogród prezentuje się wspaniale.
A tak przy okazji zapytam bo czytałam o deficycie na stipę. Nie wysiała Ci się sama bo u mnie na rabatach miejscami dywanik zielony.
bociek 21:04, 02 cze 2014

Dzieki Chyba dam sobie spokoj, poznacze tylko gdzie siedza, zeby na jesieni nie wcinac sie w stare cebulki.

Wysiala sie Joasiu, ale u mnie siewki jakos slabo meznieja. Kupilam kilka sadzonek na uzupelnienie, ale cena... nie bede pisac nawet... W przyszlym roku sieje Zobaczymy co mi z tego wyjdzie