Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

Judith 23:27, 01 wrz 2021

Ależ soczyście!
Wiaan 23:43, 01 wrz 2021

Choć chryzantemy nie należą do moich ulubionych to w takich kompozycjach nabierają zupełnie innego wyrazu, Bardzo ładne, energetyczne zestawienia
gobasia 09:16, 02 wrz 2021

MiluniaB napisał(a)

piękne

wysadzasz do ziemi czy z doniczkami?
BASIA8 13:13, 02 wrz 2021

Witam , witam:0 zaglądam i są fotki nie będę cytowała - jest pięęęęęęęknie, połączenie kolorów, styl - rewelka jak to mówi Mój Syn - Mama wymiata i tak jest całokształt wymiata. Buziaki Kochana
Basieksp 14:15, 02 wrz 2021

MiluniaB napisał(a)

To zestawienie najbardziej mi się podoba
Wiolka5_7 14:39, 02 wrz 2021

Ślicznie obsadziłaś donice Mirellko
Roocika 14:48, 02 wrz 2021

Bardzo ładne kompozycje
Martka 21:10, 02 wrz 2021

Mirelko, powtórzę za Basieksp, już bez cytowania, choć korci, że piękne te zestawienia! Kuleczki też kiedyś miałam w donicach. Po zimie już nie powtórzyły sukcesu, ale i tak uważam, że warto było sobie umilić jesień

A co do hakonechloa, to nie wchodząc w szczegóły mam takie doświadczenie, że z dwóch źródeł sadzonki w większości wypadły. Nie wiem, czy nie jest to kwestia jakiegoś grzyba trapiącego sadzonki? Pierwsze kupiłam i posadziłam z ordynarnym torfem, za dużo podlewałam, dałam nieprzekompostowaną korę do dołków, dobra, nie mogły tego przeżyć, zgoda. Ale druga "tura" sadzonek była z dobrego źródła, w ładnym podłożu, bo ziemia zmieszana z torfem, dałam drenaż z piasku, naprawdę niczego nie mogę sobie zarzucić i co? Te też w większości padają bądź padły. Nie padły natomiast All Gold, które - jako jedyne - nabyłam w postaci ładnych, dużych kęp liści. Przeżyły swoje i u mnie już się przyjęły bardzo dobrze, wszystkich 6 sztuk. Obok nich siedzą - w tych samych warunkach - odmiany Macra i Beni kaze - kupione jako mniejsze - i te już sobie nie radzą. Tak samo sadzone. Czyli coś jest jednak z sadzonkami nie tak... Jakieś świństwo je sztucznie trzymało przy życiu, czy coś ktoś przedawkował? Może zbyt mocno podpędzone były? Mało tego, z partii nowych sadzonek macra posadziłam do ziemi większość, ale kilka nie, i te które są nadal w donicach, dostały takich samych brązowych plam jak te posadzone.... więc to wskazywałoby na to, że problem jest w nich samych?... A kończy się to jak? Brązowieniem i zwijaniem w trąbkę listków i tak roślina systematycznie traci zielone, a nabywa brązowych listków, aż nadchodzi kres.

Wniosek: dobrze rosną u mnie wyłącznie sadzonki, które kupiłam jako duże, rozrośnięte kępki z dużymi już listkami i dużymi bryłami korzeniowymi.... Jak Twoje próby, Mirelko?  
MiluniaB 23:51, 04 wrz 2021

Fajnie, że zestawienia donicowe Wam się podobają Wcześnie posadziłam i już się zastanawiam czym je zastąpie po przekwitnięciu. Myślę, że będą to chryzantemy

Martka co do jakości gleby w którą sadziłaś hacone z tyloma dobrami powinny dobrze rosnąć, a jednak nie rosły i padły
Zgadzam się z Tobą - tu chodzi o jakość sadzonek i czas kupowania. Te które kupowałam wcześnie małe licząc, że mają dużo czasu na zakorzenienie padły, kolejne też małe, ale trochę większe od poprzednich okazały się oszukane tzn. dopiero co wsadzone do większych doniczek - ziemia zwyczajnie się przy sadzeniu obsypała i zostałam w ręku z trawą w koreczku - oczywiście padły.
Ostatnie, które kupiłam to duże dorodne sadzonki z dużymi liśćmi. Bryła korzeniowa bardzo ładna wypełniała doniczkę. Posadzone na razie jest z nimi wszystko ok.
Moje wnioski takie jak Twoje - jakość, a raczej wielkość sadzonek. Nie ma co się spieszyć z kupowaniem. To muszą być duże egzemplarze - te o których piszemy małe bździny nie dadzą rady.
Teraz w ogrodniczych jest ogromny wybór bardzo ładnych egzemplarzy różnych traw i najlepiej takie kupować - wówczas kiedy jest ich czas

Martka trzymam kciuki za pomyślność Twoich, a Ty trzymaj za moje
mrokasia 07:22, 05 wrz 2021

Piękne te donice! Ja jakoś do donic nie mam zapału.