Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Dominiki

Ogród Dominiki

Domi 00:31, 09 cze 2013

Zamiast uschniętej sosny rozważam nie tylko świerka 'Iseli', bo ciężko jest dostać ładny egzemplarz, ale też jodłę górską 'Argenteę'. Znalazłam taką:

Przeczytałam jednak sprzeczne informacje na temat gatunku: ma mieć docelowo 15-20 m wysokości, ale w opisie jest też informacja, że jest to odmiana karłowa. Ładny mi karzeł
Borbetka 09:36, 09 cze 2013

Domi napisał(a)

Tak, właśnie z powodu śmiecenia i ton upierdliwych, małych liści nabijających się na wszystkie cisy i bukszpany, chmur żółtego pyłu na oknach, tarasie i meblach ogrodowych, milionów nasion włażących do domu nawet przez zamknięte okna itd. Ale u mnie w sąsiedztwie jest ściana wielkich brzóz samosiejek (każda ma po kilkanaście metrów) i one razem robią taki bałagan.

Wiem o czym piszesz Domi. Ja mam spory rząd brzóz za płotem w rowie niby melioracyjnym. Ten żółty pyłek mnie najbardziej wkurza. Obcięliśmy w tym roku te drzewa o 1/3 i jest jakby czyściej. Tylko nie wiem co w następnych latach. Kto będzie płacił za każde przycięcie na tych wysokościach niczyje drzewa, co tylko nam przeszkadzają.? Drzewa wokół działki są wspaniałością, ale trzeba je trzymać w ryzach. Myśmy przez 10 lat nic nie robili z ich wysokością, bo niby nie nasze są, a teraz mam gęstwinę, w nogach tych drzew krzaczory, a w nich masa komarów.
Domi, marzenie cudowne. Dla mnie bliżej buki jednak. Jestem nimi zauroczona i o dziwo nie ma śmieci z nich.
Madzenka 20:17, 09 cze 2013

Domi buk purpurea zamiast brzóz. Ja jestem nimi zauroczona
Hmmm pamiętam takiego graba z CHFSh 2008 - przez niego zakochałam się w grabach....
To moja wielka miłość...
http://www.crocus.co.uk/tom-chelsea-garden/
regli 22:37, 09 cze 2013

Piękny ogród Widać ogrom pracy włożony w jego założenie i utrzymanie. Ale widać też ogrom pasji i radości. A zdjęcia robisz cudowne
AgnieszkaW 22:40, 09 cze 2013

Dominiko, a czy graba nie możnaby tak samemu uformowac? Przecież on szybko rośnie. Pozdrawiam
Loosiuu 22:10, 10 cze 2013

Dzięki Wam kobiety zakochuję się w grabach! Oj nie dobrze..gdzie ja to pomieszczę?
anwe 15:49, 11 cze 2013

Dominiko,

Twój ogród spędził mi wczoraj sen z powiek, dosłownie Jest taki wypracowany, dopasowany w szczegółach i przede wszystkim piękny - gratuluję! Nasz jest w fazie początków realizacji, a że wiele googlowych ścieżek prowadzi tutaj, to od jakiegoś czasu często i ja buszuję w ogrodowiskowej zieleni.

Mam do Ciebie pytanie natury praktycznej - jak sobie radzisz z czyszczeniem kamyków z rabat? Wcześniej mieliśmy w planach opaskę wokół domu z otoczaków, ale wiele osób nam odradzało, w końcu jak nawet sam kamieniarz do tego się dołączył (że ciężko je wyczyścić z liści i igieł, co jakiś czas trzeba wszystkie wyciągać i myć, bo się brudzą), to skończyło się na kostce. Ale po Twoich zdjęciach znowu mam pokusę, przynajmniej na rabaty... Jak to więc z tymi kamieniami jest u Ciebie?
Z góry dziękuję za odpowiedź!
Milka 15:57, 11 cze 2013

Marzena2007 napisał(a)
Domi buk purpurea zamiast brzóz. Ja jestem nimi zauroczona
Hmmm pamiętam takiego graba z CHFSh 2008 - przez niego zakochałam się w grabach....
To moja wielka miłość...
http://www.crocus.co.uk/tom-chelsea-garden/

nie dziwię się, i ja jestem oczarowana
malkul 16:12, 11 cze 2013

Domi zdradż mi szybko skąd ten formowany grab. Magnolia mi zaprojektowała takiego przy tarasie ale ustaliłysmy ze bede go sama formowała powoli , jakiś już czas szukałam gdzie kupic dorodnego graba i nigdzie nie znalazłam a ty mi tu teraz taka fotę wsatwiasz!
może byc na priv, tu lub u mnie na wątku
Proszę proszę proszę
edit: czy to stąd: http://drzewaformowane.pl/index.php?id=3
Domi 22:00, 14 cze 2013

Borbetka napisał(a)

Wiem o czym piszesz Domi. Ja mam spory rząd brzóz za płotem w rowie niby melioracyjnym. Ten żółty pyłek mnie najbardziej wkurza. Obcięliśmy w tym roku te drzewa o 1/3 i jest jakby czyściej. Tylko nie wiem co w następnych latach. Kto będzie płacił za każde przycięcie na tych wysokościach niczyje drzewa, co tylko nam przeszkadzają.? Drzewa wokół działki są wspaniałością, ale trzeba je trzymać w ryzach. Myśmy przez 10 lat nic nie robili z ich wysokością, bo niby nie nasze są, a teraz mam gęstwinę, w nogach tych drzew krzaczory, a w nich masa komarów.
Domi, marzenie cudowne. Dla mnie bliżej buki jednak. Jestem nimi zauroczona i o dziwo nie ma śmieci z nich.

Borbetko, mamy ten sam problem z cięciem brzóz. Sąsiedzi nie zgodzili się na ubieganie się o wycinkę, bo te drzewa mają oddalone od swoich domów i im nie śmiecą. Możemy je jedynie przyciąć, ale najlepiej tak, źeby nie wchodzić na ich działki. Za takie przycięcie " alpinistyczne" firma chce kilka tysięcy. Jestem zdesperowana, bo problem powróci za jakoś czas.