Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Dominiki

Ogród Dominiki

badara 08:49, 06 lut 2012

Witaj Dminiko,troszke Cię nie było
Ja nie przepadam za irgami właśnie dlatego ,że trzeba je nieustannie kontrolować i ciąć,poza tym u mnie rozsiewały sie na potęgę,postawiłam na irgi o pokroju krzaczastym i mam w tej chwili ,jedną ,wyhodowana z nasiona irgę pomarszczona (Cotonoaster bullatus), własnie mieszkający w ogrodzie szpak skonsumował wszystkie owoce ,jakie były
agniecha973 08:56, 06 lut 2012

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. I tak nie wiem na co się zdecyduję
EPODLAS 10:14, 06 lut 2012

Jeżeli mowa o irgach, to ja mam tylko jedną Irgę "Major" Niestety prze ostatnie dwa lata mi przemarzła po zimie. Przycinam na wiosnę i rośnie dalej. Podobają mi się jej kwiatki, takie niewinne. A jeżeli chodzi o berberysy też mam w ogrodzie na razie dwa. W berberysach jest taki wybór w kolorach i w wielkości. Niektóre te małe są śliczne.
Domi 12:54, 06 lut 2012

agniecha973 napisał(a)

Jeśli chcesz, żeby roślina była widoczna na rabacie, wybierz takie odmiany irgi, o jakich pisze Łucja, bo te płożące tworzą dywaniki i nie są same w sobie jakoś specjalnie dekoracyjne (poza okresem kwitnienia i owocowania). Ja bym ich użyła przede wszystkim do zadarniania podłoża. W tej roli sprawdzają się świetnie, bo tworzą zbity dywan, po którym można swobodnie chodzić (nie wiem jak inne odmiany, ale "Ursynów" ma giętkie gałązki i deptanie im nie szkodzi). Berberysy wydają mi się bardziej dekoracyjne. Moim ulubionym jest odmiana "Bonanza Gold". Wiosną na śliczne limonkowe listki, które żółkną z czasem. Przerobiłam też odmiany "Admiration" i "Bagatelle", ale w końcu wylądowały w ogródku mojej Mamy, ale tylko dlatego, że postanowiłam zredukować kolor bordowy w ogrodzie.
Borbetka 19:20, 09 lut 2012

Dominiko, ogród na miano nagrody, naprawdę!!! Kocham tak zadbane ogrody i dzięki Twoim zdjęciom spodobały mi się trawy, nigdy wcześniej o nich nie myślałam. Będę zaglądać do Ciebie często i nie mogę się doczekać, kiedy Twoje cebulki "ruszą". Twoje zdjęcia są magiczne. Szkoda, że nie umiem takich zrobić.
Pozdrawiam i kibicuję.

borówcowy-raj/
agniecha973 19:35, 11 lut 2012

Domi napisał(a)

Jeśli chcesz, żeby roślina była widoczna na rabacie, wybierz takie odmiany irgi, o jakich pisze Łucja, bo te płożące tworzą dywaniki i nie są same w sobie jakoś specjalnie dekoracyjne (poza okresem kwitnienia i owocowania). Ja bym ich użyła przede wszystkim do zadarniania podłoża. W tej roli sprawdzają się świetnie, bo tworzą zbity dywan, po którym można swobodnie chodzić (nie wiem jak inne odmiany, ale "Ursynów" ma giętkie gałązki i deptanie im nie szkodzi). Berberysy wydają mi się bardziej dekoracyjne. Moim ulubionym jest odmiana "Bonanza Gold". Wiosną na śliczne limonkowe listki, które żółkną z czasem. Przerobiłam też odmiany "Admiration" i "Bagatelle", ale w końcu wylądowały w ogródku mojej Mamy, ale tylko dlatego, że postanowiłam zredukować kolor bordowy w ogrodzie.

O! I teraz już szala się przechyliła. Dzięki za takie ujęcie tematu irgi. Będzie tak jak było zaplanowane na początku - berberys Green Carpet. Dzięki.
Domi 18:15, 13 lut 2012

Nie ma za co Agnieszko
Domi 18:30, 13 lut 2012

Borbetka napisał(a)
Dominiko, ogród na miano nagrody, naprawdę!!! Kocham tak zadbane ogrody i dzięki Twoim zdjęciom spodobały mi się trawy, nigdy wcześniej o nich nie myślałam. Będę zaglądać do Ciebie często i nie mogę się doczekać, kiedy Twoje cebulki "ruszą". Twoje zdjęcia są magiczne. Szkoda, że nie umiem takich zrobić.
Pozdrawiam i kibicuję.

borówcowy-raj/

Borbetko, jam niegodna takich pochwał. Cieszę się, że do mnie zaglądasz, choć dopiero wiosną zacznie się coś dziać w moim ogrodzie. Nie mogę się już doczekać wiosny.
Ja też Cię pozdrawiam!
Martek 19:04, 13 lut 2012

Domi napisał(a)

Rośliny cebulowe są piękne w takiej ilości. Najgorsza zabawa zaczyna się wtedy, jak trzeba zmienić im miejsce, to opisywanie, selekcjonowanie, przesadzanie? Masz to jakoś opanowane?

No właśnie....To jest kolejny argument na korzyść sadzenia jednej odmiany w dużej ilości. Staram się, żeby różne odmiany tulipanów nie stykały się ze sobą, ale były w bezpiecznym oddaleniu (wtedy wiadomo, że wszystkie cebule w danym miejscu są jednej odmiany). Później bazuję na zrobionych wiosną zdjęciach przy wykopywaniu i przy sadzeniu nowych, nie wyrzucam etykiet z opakowań, żeby pamiętać co kupiłam (i w jakiej ilości)i wkładam kartki do koszyczków: w jednym koszyczku jedna odmiana+cebulki przybyszowe.
To wszystko jednak tyczy się tylko tulipanów. Krokusy sadziłam obok siebie na jednej rabacie i teraz jakakolwiek próba ich wysadzenia skończy się pomieszaniem.
Ale...ponieważ czeka mnie w przyszym roku zmiana nasadzeń i wykopywanie cebul, wymyśliłam sobie, że poczekam do kwitnienia i powbijam w łodyżki szpilki z łebkami w różnych kolorach. Później zrobię sobie ściągę np. czerowna szpilka w krokusach Tricolor, zielona w krokusach białych i po zaschnięciu powyciagam je i pogrupuję zgodnie ze ściągą. Na szczęście nie mam zbyt wielu odmian

Ja przywiązywałam do łodyg kolorowe wstążki lub gumki recepturki ,szpilkami można się potem zakłuć
Czekam na ten holenderski spektakl Domi
A jeszcze cofając się do hebe i takim podobnym roślinom też jestem zdania,że szkoda zdrowia na walkę i stratę kasy .Nie u wszystkich tak samo rośnie Pozdrawiam
Martek 19:08, 13 lut 2012

Pięknie o każdej porze roku .Trzeba jednak przyznać Dominiko ,że mimo wszystko ładnie zagospodarowali ci przestrzeń raczej jesteś zadowolona z efektu ...?Przecież wiemy ,że czasami można się popłakać