Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Roocika 22:37, 18 maj 2021

Agnieszka, bardzo się wpasowała ta jabłonka
Kukliki bardzo dorodne i już kwitną, super.

Ostatnio przesadziłam pod hortensje bodziszki kantabryjskie , one w łagodne zimy mają nawet liście i wiosną szybko startują. Polecam
Agatorek 22:51, 18 maj 2021

Agnieszka, tez tak myśle o trzmielinie .

Marysiu, fakt, ładnie to wygląda, ale ja tam nie poszaleję, żeby dać kilka traw i kilka szałwii. Za mało miejsca.
Tam trzeba jednego gatunku raczej.

Asiu, dzięki.
Bodziszki to też dobry pomysł .
kasia1 06:26, 19 maj 2021

Z przyjemnością poczytałam instrukcje cięcia jabłonek. Piękne kupiłaś.
April 07:05, 19 maj 2021

A nie myślałaś żeby całe rondo zrobić w miarę jednolicie, bez klombu? Bo z tego co pamiętam, te kamienie będziesz likwidować? Tam jest ziemia pod spodem czy beton?
Wiem że każdy ma inny gust ale mam wrażenie że ciut za dużo się tam dzieje. I zegar bardzo dekoracyjnym i pod nim sporo elementów. Ograniczyłabym się do max trzech rodzajów roślin.
Chyba że to nie twoja bajka to się wycofuję

Po prostu myślę, że na tak ogromnej przestrzeni, duże plamy roślin będą efektowniejsze

Fajne zakupy. Trzymam kciuki za kukliki, uwielbiam je, niestety u mnie zanikają.
Agatorek 09:54, 19 maj 2021

Aprilku, niestety pod kamieniami jest beton. Jeszcze nie wiem, czy będę go skuwać (o matko! ). Na pewno białe otoczaki znikną, już dawno nie są białe, a leżą od zeszłego roku. Na rondo na razie nie mam planu. Może coś mi się rozjaśni z czasem.
SlonecznyOgrod 11:19, 19 maj 2021

Czy ja się nie pogubiłam? O jakim klombie mówimy w sprawie zadarniacza o tym z zegarem? Nie ...
JoannA 11:32, 19 maj 2021

Fajną miejscówkę wybrałaś dla Royality. Będzie super efekt jak podrosną.
Daj im porządne paliki i przytnij jak radzą dziewczyny.
Sadzonki kuklików bardzo ładne. O innych zakupach nie wspomnę.
sylwia_slomc... 11:45, 19 maj 2021

Agatorek napisał(a)

Czy pod tymi donicami na rondzie też jest beton czy ziemia poprowadzi korzenie w głąb pod beton?
Bo powiem ci wiem co mi nie leży na tym rondzie....kształt tych donic Każda jakby z innej parafii
Jeśli pod donicami jest beton to klops, ale jeśli go nie ma to bym te donice zlikwidowała i rośliny dała bezpośrednio w gruncie. A po zdjęciu kamienia, beton tylko w kilkunastu miejscach trochę rozkruszyła młotem by odpływ deszczówki zrobić, zamiast kamienia uzupełniła całość ziemią i wtedy można zadarniacze płytko korzeniące się posadzić. Mogą być trawy jak w dyskusji powyżej, ale może też między nimi rosnąc macierzanka, floksy, dąbrówka. Wtedy od wiosny coś się będzie działo na tym rondzie Wiesz takimi plamami kleić te kwitnące pomiędzy trawy, a hortensje lub róże zostawić w tych donicach tylko bez donic
Agatorek 12:04, 19 maj 2021

Darcia, pisałam o klombie/donicy na rondzie. W jednej mam hortensje. I tam jest łyso.

Joasiu, tak zrobię. Dziękuję .

Sylwia, pod donicami nie ma betonu. Masz rację, że każdy klomb jak z innej parafii. Ale jest jak jest . Wieczorkiem więcej napiszę .
sylwia_slomc... 12:15, 19 maj 2021

Agatorek napisał(a)

Sylwia, pod donicami nie ma betonu. Masz rację, że każdy klomb jak z innej parafii. Ale jest jak jest . Wieczorkiem więcej napiszę .

Pracy się nie boisz więc zmienić z czasem możnaAle coś czuję, że jest głębsze dno w powodach czemu tak a nie inaczej