Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

April 13:53, 19 maj 2021

Agatorek napisał(a)
Aprilku, niestety pod kamieniami jest beton. Jeszcze nie wiem, czy będę go skuwać (o matko! ). Na pewno białe otoczaki znikną, już dawno nie są białe, a leżą od zeszłego roku. Na rondo na razie nie mam planu. Może coś mi się rozjaśni z czasem.

E,skuwać to nie ma sensu, szkoda roboty. Chyba że potraktować jak wielką donicę, ponawiercać tylko otwory... tak gdybam. Przecież wiele roślin cały sezon wytrzymuje w donicach. Jaka byłaby głębokość, gdybyś zamiast kamyków, nasypała ziemi?

Jakoś mi się to wydaje mało spójne z resztą ogrodu. Ale jak pisałam, ilu ludzi tyle opinii
April 13:55, 19 maj 2021

He, he, he, właśnie doczytałam że Sylwia podobnie napisała Przybij piątkę
sylwia_slomc... 13:59, 19 maj 2021

April napisał(a)
He, he, he, właśnie doczytałam że Sylwia podobnie napisała Przybij piątkę

Przybijam Nawet jakby za płytko było to można nasypać na środku najwyżej i stopniowo do brzegów obniżać i by dało radę
Ale to ogród AgiJej decyzjeI Ona to widzi co dnia nie my. Piękny zegar potrzebuje pięknej oprawy
Kasia_CS 14:09, 19 maj 2021

OOo wiecie co ja tam bym widziała, jak Sylwia napisała o tym, że nie pasuje kształt donic w śrdoku? Gdyby tak nasypac faktycznie ziemi i zrobić taki sztos, jaki Renia planuje u siebie w osiedlowym jako warzywnik tylko w wersji okrągłej... To by dopiero była oprawa dla zegara! Ja to już widzę I np w kwaterach jednoliste nasadzenia... mmmm

ciekawa jestem, czy w ogóle taki zamysł by Ci się podobał, bo jak już Dziewczyny pisały - co kto lubi
Judith 14:36, 19 maj 2021

To i ja sie wypowiem, ale nie jako ciocia-dobra rada, ale by sie podzielic swoją opinią. I z zastrzeżeniem identycznym jak u dziewczyn - każdy robi, co mu sie osoba albo jakie ma warunki, albo jak ustalił z innymi domownikami . Mam tez świadomość, ze stworzenie ronda w takiej postaci, w jakiej jest obecnie, było kosztowne i całkowita zmiana koncepcji byłaby bolesna...
Zatem, gdyby to był mój ogród (marzenie...) to nie inwestowałabym w obsadzanie donic, lecz w stworzenie jednego, jednolitego (jednolitego w sensie kształtu) okrągłego klombu.
Agatorek 18:33, 19 maj 2021

Niestety trafiłam na ogrodowisko dopiero w grudniu, jak już było „po ptakach” (z rondem, betonem i klombami).
Klomby są z palisadek, również na dole są zabetonowane (palisadki są zabetonowane, klomby nie mają betonu na spodzie), żeby się dobrze trzymały.
Póki co, nie planuję tam większych rewolucji, muszę (MUSZĘ) zająć się w końcu rabatami z tyłu domu, chciałabym w tym roku posadzić te roślinki, które nakupowałam i stoją w doniczkach.
Na to rondo wcześniej tez nie miałam jakiegoś pomysłu, eM zaproponował te klomby i białe otoczaki, ja się zgodziłam i dalej poszło. Nie wiem, co ewentualnie myślałby o jakiejś rewolucji tam, na razie jesteśmy zgodni, że białe otoczaki wylatują. Kiedyś.
Klomby w różnym kształcie raczej zostaną. Ale, tak jak pisałam, nie było jeszcze rozmowy na temat zmian tam.
Będę o tym myśleć, jak przyjdzie czas na to .
Agatorek 18:36, 19 maj 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Pracy się nie boisz więc zmienić z czasem możnaAle coś czuję, że jest głębsze dno w powodach czemu tak a nie inaczej

Może nie jest to głębsze dno, ale eMowi podobają się te donice/klomby. Sam je robił, ja mu tylko robiłam beton . Nie miałabym serca ich usuwać.
Kasya 18:48, 19 maj 2021

Nic na sile
Powinno wam się podobać, jak przestanie to się zmieni
Judith 19:11, 19 maj 2021

Agatorek napisał(a)

...muszę (MUSZĘ) zająć się w końcu rabatami z tyłu domu, chciałabym w tym roku posadzić te roślinki, które nakupowałam i stoją w doniczkach.

Tysz prowda!
Kasia_CS 19:34, 19 maj 2021

ja też staram się nie zmieniać niczego, co mojemu eMowi się podoba, co sam posadził/kupił. Jak najbardziej rozumiem! praca nad tym rondem, gdyby trzeba było coś poważnie zmienić, to sporo roboty, a faktycznie masz inne miejsca z pierwszeństwem z te klomby latwiej ogarnąć w obecnej formie