Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Agatorek 15:22, 03 kwi 2023

Monika, u mnie w większości miejsca jest słońce przez cały dzień, więc myślę, że ambrowce nie będą narzekać .

Aniu, masz rację, to tak jak np z magnoliami. Jaki kwitną w ogrodach, to wtedy wszyscy chcą je mieć
anuska2507 15:24, 03 kwi 2023

Ambrowce zacne
U mnie to na razie ja robię sadzonki dla mamy, chociaż sama czasem na nią "krzyczę", żeby już nic nie kupowała do ogrodu, bo np. nasadziła róż, a teraz cięcie czeka na mnie
Te ciemierniki cuchnące tak mocno się rozrastają/sieją, że znowu masz kolejne sadzonki? Bo będę się bała je posadzić
Agatorek 16:26, 03 kwi 2023

Łatwo je rozpoznać, możesz zawsze komuś później oddać .

Mama da mi duże sadzonki, bo właśnie z siewek jej porosły za gęsto . To fajny zadaniach.

Zresztą ciemierniki orientalne też się łatwo wysiewają
Alija 17:36, 03 kwi 2023

Agatorek napisał(a)

Alicjo, ambrowiec na pniu pewnie by się zmieścił u Ciebie

Nie kuś, nie kuś kusicielko.
anuska2507 19:14, 03 kwi 2023

Agatorek napisał(a)
Łatwo je rozpoznać, możesz zawsze komuś później oddać .

Mama da mi duże sadzonki, bo właśnie z siewek jej porosły za gęsto . To fajny zadaniach.

Zresztą ciemierniki orientalne też się łatwo wysiewają

Jak łatwo je wyrwać to spoko, najwyżej podam dalej
Zadanie nawet fajne, ale mimo wszystko łatwiej ciąć np. hortensje
A Ty cięłaś już swoje róże? Wstrzymać się z cięciem na te kilka dni z mrozem w nocy (są ostrzeżenia mówiące nawet o -8 st. u nas).
Agatorek 21:06, 03 kwi 2023

Alicjo, ja nie kuszę, ja tylko stwierdzam fakt

Aniu, po pierwsze to zamiast „zadaniach” miało być „zadarniacz”, słownikowi czasami wydaje się, że wie lepiej
Róże mam przycięte już od prawie dwóch tygodni . Nie wiem, czy powinnaś już ciąć, czy nie. Ja zaryzykowałam. Ale jak możesz, to się wstrzymaj, już chyba od czwartku/piątku koniec z przymrozkami. Przynajmniej na razie
sylwia_slomc... 21:46, 03 kwi 2023

Alija napisał(a)
Ambrowce są piękne, już dawno wpadły mi w oko, ale u mnie już nic większego się nie zmieści. teraz już muszę myśleć,
jak ograniczać to co jest.
A u nas dziś pada od rana śnieg, już jest biało.

Kolumnowego też nie zmieścisz? Ja mam, rośnie dość wolno i wąsko.
sylwia_slomc... 21:49, 03 kwi 2023

ajka napisał(a)
Drzewa, które ładnie przebarwiają się na ja jesień, najłatwiej kupić wiosną. Ludzie kupują oczami.

Nie zgadzam się. Najlepiej kupować rośliny w takim miesiącu w jakim najwięcej od nich oczekujemy. Czyli kwitnące wiosenne wiosną, letnie latem, a przebarwiające się jesienią. Wtedy jest najmniej rozczarowań i pomyłek, oraz najłatwiej skomponować z innymi roślinami w danym miesiącu lub porze roku.
Agatorek 22:11, 03 kwi 2023

Sylwia, Ani chyba chodziło o dostępność tych roślin.

Ale masz rację, wtedy nie trudno uniknąć pomyłki, czy rozczarowania.
ajka 00:28, 04 kwi 2023

Agatorek napisał(a)
Sylwia, Ani chyba chodziło o dostępność tych roślin.

Ale masz rację, wtedy nie trudno uniknąć pomyłki, czy rozczarowania.

Tak, chodziło mi o dostępność. Wiosną jest w czym przebierać, bo ludziom te drzewa wydają się mało atrakcyjne. Sporo ludzi nie planuje, nie wie co kupuje i bierze to co ich oczaruje w danej chwili. Potem można się rozczarować, bo już wszystko przebrane.

Ja staram się przygotować do zakupów i kupować tylko w wiarygodnych szkółkach, gdzie nie ma mowy o pomyłkach. Chociaż nie raz wpadnę jak śliwka w kompot i kupuję coś czego nie miałam w planach.