Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Judith 08:14, 16 cze 2023

edi75 napisał(a)
Lidka chyba wezmę przykład z Ciebie i podzielę molinie/mnie dziewczyny mówiły że nie teraz dzielić tylko na wiosnę/

Edi, Lidka dzieliła sadzonki z doniczek. Odpada ryzyko przycięcia korzeni.
anuska2507 08:36, 16 cze 2023

LIDKA napisał(a)

Ceny szaleją. W szkółce bez [pardonu pisakiem skreślona stara cena i obok napisana wyższa.
To chyba nawet nielegalne jest.

Lidko, to chyba nawet zgodne z nowymi przepisami - podali najniższą cenę z ostatnich 30 dni
Zgodnie z prośbą życzę Ci deszczu. Ty też mi pożycz, bo on 3 dni oglądam chmury, z których spada po 5 kropli
A jeszcze powiedz mi, czy ta Artemis szeroko u Ciebie rośnie?
Fleszu 09:07, 16 cze 2023

LIDKA napisał(a)

Nie mam go.
Na Początku ogrodowania posadziłam wydmurzyce piaskową. Okazała się trawą łajzą. Kolejną wiosne spędziłam na wykopywaniu kłączy 1.5 od matecznej rośliny.

Mam uraz i nie sadze takich roślin a zapór nie chce mi się wkopywaç.

O, wydmuchrzyca bez barier to samobójstwo. Ja ją mam w 2 miejscach, w jednym barierą jest ogrodzenie i asfaltowa ulica, w drugim betonowe obrzeża wokół domu więc nie ma szans się przebić. Z takich niebezpiecznych roślin to jest jeszcze na pewno chmiel no i oczywiście winobluszcz pięciolistkowy - never ever!
Muszelka 09:34, 16 cze 2023

Lidko, bardzo podobają mi się klony jesionolistne: 'Auratum' i 'Odessanum'. Czy masz któregoś z nich? Czy warto go posadzić w ogrodzie? Jest z nim jakiś problem?
NowaKiKi 09:49, 16 cze 2023

A może mi podpowiecie, jak podzielić barwinka większego? Kupiłam sadzonki takie większe i zastanawiam się czy na pol bum jr mogła podzielić, poprostu przeciąć korzeń.
Marcin89 09:52, 16 cze 2023

NowaKiKi napisał(a)
A może mi podpowiecie, jak podzielić barwinka większego? Kupiłam sadzonki takie większe i zastanawiam się czy na pol bum jr mogła podzielić, poprostu przeciąć korzeń.
Odpisałem na post u Ciebie.
Wiolka5_7 10:21, 16 cze 2023

Margerytka40 napisał(a)

Molinie wyjątkowo nie lubią dzielenia o tej porze. Długo się zbierają po tym, czasem że dwa lata. Jeśli nie ma musu to lepiej jednak poczekać do wiosny i dzielić jak tylko pokażę się odrobiną zielonego.

Popieram
Patrycja_KG_Lu 13:04, 16 cze 2023

Dziękuję za polecajkę. Na jesieni założę rozmnażalnik. Jak będziesz coś dzielić to wrzucaj tu śmiało, ja początkująca będę podpatrywać.
Mary 22:24, 16 cze 2023

LIDKA napisał(a)

Kupiłam cisy. W kazdej doniczce były blisko siebie 2 sadzonki. Tez rozsadziłam. Czy to podpada pod dzielenie ?

Też takie cisy kiedyś miałam. Z jakiegoś supermarketu. Kilka małych sadzonek w jednej doniczce.
Nie pamiętam jak to dokładnie było z tą podzieloną tują. Muszę poszukać.
LIDKA 23:37, 16 cze 2023

edi75 napisał(a)
Lidka chyba wezmę przykład z Ciebie i podzielę molinie/mnie dziewczyny mówiły że nie teraz dzielić tylko na wiosnę/

U mnie jest chlodniej 3 dzień. Cieplo bez upału. Powietrze jak przed deszczem ale nie pada.
To chyba pomaga.

Chwile temu wróciłam z podlewania. Żadna sadzonka nie zwiędła. Wszystkie stoją.
Dziel i podlewaj.