Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Marcin89 11:13, 29 cze 2024

LIDKA napisał(a)

byliny w p9 nie przetrzymają zimy. mus do gruntu choć może nie latem.
mam ich ok 50 dniczek.
To nawet o tym nie pomyślałem, za dobrze Cię znam Chodziło mi o te z zimowych zakupów. A te wszystkie co już teraz masz stopniowo posadzisz, od teraz do jesieni. Ale lepiej jesienią, tak jak radzono. Oczywiście nie dotyczy krzewów i róż z dużych doniczek, je po upałach można sadzić. Sam zamówiłem rośliny na lipiec...

Gdzie tu się spieszyć, trzeba sobie przyjemność z sadzenia dozować
Judith 11:20, 29 cze 2024

Ja nie czekałabym do jesieni, a tylko do końca upałów. To jeszcze kilka dni. Przecież to rośliny w doniczkach. Wsadziłabym za kilka dni, a potem pilnowała podlewania .
mrokasia 11:32, 29 cze 2024

Judith napisał(a)
Ja nie czekałabym do jesieni, a tylko do końca upałów. To jeszcze kilka dni. Przecież to rośliny w doniczkach. Wsadziłabym za kilka dni, a potem pilnowała podlewania .

Dokładnie!
Marcin89 12:53, 29 cze 2024

Judith napisał(a)
No okej, bo te doniczkowe też w upały mają ciężej i lepiej im w ziemi będzie. Tu macie rację. Tylko żeby druga fala upałów nie przyszła, gdy będą świeżo posadzone. Ale tego to nikt nie wie

A z kolei te maluchy w P9, siewki jeżówek (jak pisała Wiola), zostawił bym do jesieni. Podrosną jeszcze.
Urszulla 13:45, 29 cze 2024

LIDKA napisał(a)
Dziś zakończyliśmy korowanie rabaty.
Ruda ta kora i chyba liściasta. Ale nie marudze bo tania a potrzebowałam dużo.

Porozstawiałam doniczki z roślinkami.

Pochodzę koło nich i zobacze co gdzie i jak.

Jakieś wzory mandalowe mi wychodzą. Przynajmniej rządkozy nie ma.

Na razie posadze jeszcze miscanty 4 szt
Krzewuszka pink popet -3sz mam i jedna dokupie
4 piwonie różne
Cisy kulki mam 11 - tu nie wiem ile i jak
Trzmielinki 6 ( 2x3 )
2 cisy wykrzykniki
6 szałwi

Reszta bylin jeszcze zbyt mała i zginie w tej korze.

I poproszę niebo o jeden porządny deszcz.

Dawno nie byłam, a tu rewolucję na całego. Jak to się stało, że zabrałaś tyle trawnika
Ciekawe rozmieszczenie drzew w wypełnianiu masz wprawę
LIDKA 13:54, 29 cze 2024

Marcin89 napisał(a)
To nawet o tym nie pomyślałem, za dobrze Cię znam Chodziło mi o te z zimowych zakupów. A te wszystkie co już teraz masz stopniowo posadzisz, od teraz do jesieni. Ale lepiej jesienią, tak jak radzono. Oczywiście nie dotyczy krzewów i róż z dużych doniczek, je po upałach można sadzić. Sam zamówiłem rośliny na lipiec...

Gdzie tu się spieszyć, trzeba sobie przyjemność z sadzenia dozować

Marcin ja mam siewki od koleżanki z o, liliowce z karpy od siostry i produkcje własną. Zimowe zakupy miałam nieduże i dawno posadzone.

Róże cisy i miscanty z własnych sadzonek co siedzą w donicy to wsadze teraz. Tyle dam rade podlewać .
Marcin89 14:02, 29 cze 2024

LIDKA napisał(a)

Marcin ja mam siewki od koleżanki z o, liliowce z karpy od siostry i produkcje własną. Zimowe zakupy miałam nieduże i dawno posadzone.

Róże cisy i miscanty z własnych sadzonek co siedzą w donicy to wsadze teraz. Tyle dam rade podlewać .
No pamiętam te fotki doniczek. Duuużo tego
A te zimowe zakupy, to mi chodzi do przodu, że po kolejnej zimie. Taka rabata musi być dwa sezony obsadzana. No chyba, że ktoś ma kasy jak lodu i kupuje wszystko i bierze firmę do sadzenia Ale ja bym nie mógł spokojnie patrzeć, że ktoś inny u mnie sadzi hehe
LIDKA 14:05, 29 cze 2024

Nie wiem czy 2 sezony starczy. Sporo bylin potrzebuje a jeszcze jak zabiore róże z różanki to tam jakieś 7m na 3m bedzie do zagospodarowania.

Magnolię tam posadzę. I ze 2szt zimozielone. No i byliny.
LIDKA 14:06, 29 cze 2024

DariaB napisał(a)

Nie ma sprawy, zbiorę nasionka sama jestem ciekawa czy będą siewki.

O to fajnie.
LIDKA 14:12, 29 cze 2024

Urszulla napisał(a)

Dawno nie byłam, a tu rewolucję na całego. Jak to się stało, że zabrałaś tyle trawnika
Ciekawe rozmieszczenie drzew w wypełnianiu masz wprawę

Ula drzewa posadziłam na połowie czyli części od strony drogi .
Pisardi kiedyś mi troche ocienią metalową wiatę na auta.
Rabata cała w słońcu

Mąż wymyślił rabatkę na trawniku. Tylko nie wiedział że zagarnę połowę trawnika.

Teraz jak chodze po ogrodzie to trawnika mam w sam raz. Wymaga jeszcze doprowadzenia do ładu. Czekam aż majster przerobi nawodnienie .
Także w tym sezonie udajemy że trawnika nie widać.