Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 23:15, 26 cze 2024

Dziś zakończyliśmy korowanie rabaty.
Ruda ta kora i chyba liściasta. Ale nie marudze bo tania a potrzebowałam dużo.

Porozstawiałam doniczki z roślinkami.

Pochodzę koło nich i zobacze co gdzie i jak.

Jakieś wzory mandalowe mi wychodzą. Przynajmniej rządkozy nie ma.

Na razie posadze jeszcze miscanty 4 szt
Krzewuszka pink popet -3sz mam i jedna dokupie
4 piwonie różne
Cisy kulki mam 11 - tu nie wiem ile i jak
Trzmielinki 6 ( 2x3 )
2 cisy wykrzykniki
6 szałwi

Reszta bylin jeszcze zbyt mała i zginie w tej korze.

I poproszę niebo o jeden porządny deszcz.
JoanNa 07:52, 27 cze 2024

Ok, rozumiem teraz z tą marchewką-nie wiedziałam że są odmianowe i trochę mnie to zdziwiło że chcesz ją na rabacie A propos kory-jak to się wlaśnie ma do tego że kora iglaków zakwasza? Wiem że to nie zrobi super kwaśnego odczynu jak pod rodki, ale ogólnie niby jakąś tam kwasowość wprowadza-czyli inne rośliny też dobrze na to zareagują? Dopytuję, bo ja sosnową tylko wokół różaneczników wysciółkowałam a reszta otulona zrębkami z liściastych.
LIDKA 10:00, 27 cze 2024

Joasia,
ja biore kore jaka jest tania. Do tej pory była iglasta. ściółkowałam wszystkie rabaty jak leci. Na początku kupowałam grubą ale u mnie drobna jest tańsza to raz, a dwa lepiej sie w niej kopie, przesadza itd. tam gdzie mam kore 4 rok rok wierzchnia warstwa ziemi jest fajna pulchna i grudkowata a nie zbita glina. i dużo dżdżownic mam

A teraz mi sie po prostu trafiła kora chyba z liściastych. Mam tego samego dostawce, dawno temu znalazłam pana z Olx który ma maszyne do mielenia i pakowania a jego rodzina ma tartak i on od nich bierze co akurat mają.
W briko i mrówce u mnie najtańsza u mnie kora 19 zł 50 l. Od niego mam za 11 z dostawą i worki są 80 l. dobrze napchane.

moje rośliny dobrze sobie w korze radzą wszyskie - nawet róże. Dzięki niej glina nie zasycha na skałe a ziemia dostaje próchnicy. co wosne dosypki robie. starczało ok 40 worków a teraz nowa jest duża to pewno więcej bede potrzebować.

Jakbym miała dostęp do zrębki to bym brała jaka jest
DariaB 10:01, 27 cze 2024

Lidka widzę, że rabata już powstaje. Czemu Orlaya Cię olała? Ja sypnęłam w marcu prosto do gruntu i fajnie wykiełkowała i zakwitła. Natomiast ta co ją siałam po posadzeniu przepadła. Marchew mam, część wygląda jak Dara, a część jak zwykła polna. Ona się bardzo sieje i rośnie bardzo wysoka. Spróbuj też z aminkiem
JoanNa 10:08, 27 cze 2024

No to ja wlaśnie z korą mam problem-na olx prędzej znalazłam zrębki niż korę Niestety bez dowozu, ale i tak wyszło nam taniej niż workowana kora z brico. Za korą rozgladam się, bo muszę z czymś przerobić te moje piaski a zrębki jednak potrzebują dużo więcej czasu niz kora żeby się przerobiły. Tylko obawiałam sie tego kwaśnego odczynu, ale skoro u Ciebie wszystko rośnie, to znak że muszę tej kory intensywniej szukać
TAR 10:15, 27 cze 2024

Mam wszedzie kore sosnową, lisciastej u nas nie ma szans dostac. A rosnie wszystko i to kwasnolubne i to normelne. Kora u mnie jest tylko po to by ziemia nie przesychala a chwasty sie nie mnozyly. Mam jej grubą warstwe ponad 5 cm. Na mokrych rabatach bardzo szybko sie przekompostowuje i musze praktycznie dosypywac co roku. Drobna bardzo lubie ale u mnie ja wiatr rozwiewa, wiec jesli juz to daje pod gruba.
Zrebki sosnowe mialam swoje, kompostowane ponad 2 lata i widze ze mogłyby jeszcze jeden rok kompostowac by byc pełnowartosciowe. Mam sporo gałezi wiec wypozycze znowu rębak i bede swoje robic. Potem musza sie znow kompostowac, najwczesniej na rabate wrzuce je za 2 lata
Marcin89 10:29, 27 cze 2024

Ja właśnie miałem dwie oferty na zrębkę, jedna wychodzi całkowity koszt 68 zł, druga 100 zł za 1 m3. Taniej niż kora, ale i tak drogo... Wg mnie.
Judith 10:50, 27 cze 2024

Marcin89 napisał(a)
Ja właśnie miałem dwie oferty na zrębkę, jedna wychodzi całkowity koszt 68 zł, druga 100 zł za 1 m3. Taniej niż kora, ale i tak drogo... Wg mnie.

Marcin, to wychodzi 5,44 zł za worek 80-litrowy (przy cenie 68 zeta za m3). Brałabym z uśmiechem na ustach .
Marcin89 11:04, 27 cze 2024

Judith napisał(a)

Marcin, to wychodzi 5,44 zł za worek 80-litrowy (przy cenie 68 zeta za m3). Brałabym z uśmiechem na ustach .
Próbowałem przeliczyć na objętość worka i coś mi to nie szło. Ale ceny kory z marketu nic nie przebije. Do tego świeża, bo pachnie lasem i widać, że w ogóle nie kompostowana.

Oj chyba umawiam transport
Marcin89 11:05, 27 cze 2024

Judith napisał(a)

Tak napisałem, bo była i po 50 zł za 1 m3, tylko samemu trzeba odebrać, a nie bardzo mam czym.