Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Agatorek 20:02, 14 maj 2021

LIDKA napisał(a)

Nie idzie mi robota tak szybko jakbym chciała.

.

Mi też nie
Ale wolę sobie zbyt szybkiego tempa nie narzucać. Bo będę miała wtedy dość pracy w ogrodzie. A robię to dla odprężenia
sarenka 21:00, 15 maj 2021

Lidka ile te platany przyrastają w ciągu roku? Na jakiej wysokości masz szczepione?

Agatorek napisał(a)

Mi też nie
Ale wolę sobie zbyt szybkiego tempa nie narzucać. Bo będę miała wtedy dość pracy w ogrodzie. A robię to dla odprężenia

Ja dziś tyle zrobiłam,że ledwo zipię
Alija 21:12, 15 maj 2021

LIDKA napisał(a)

Cześć dziewczyny.
Melduję że rabata południowa
Długa jak droga mleczna (żółte w oddali to koniec rabatki)
Jest gotowa do sciółkowania.

Więc kartony i kora to mój plan na najbliższe dni.

Do zrobienia :
- Zachodnia równie długa
ale chuda na 1m . Tam na razie 5 drzewek i nic wiecej.
Trzeba zgrabic, wybrać darń i zaścìółkować. No i jakoś jej foto jeszcze nie zrobilam.

-I różanka z pergolą do skopania z dobrociami. Nie za duża.
Taka na 2 popołudnia.
Ale to chyba w przyszłym tyg. Róże w donice powsadzałam
i mają się dobrze. Mogą poczekać.

- walka z wydmurzyca na oczyszczalni .
Jutro wykopie co wyszło i zaścółkuje. A jak znowu wyjdzie to pędzelek i randap.

Eh....nie miała baba co robić to se trawke zasadzila.
Ładna i niebieska. Rok temu.
Po roku doczytała i skumala ze to TRAWA ŁAJZA.
Już wywalona ale wyłazi.
No to teraz mam. Co robić.

Juz nie lubię roslin co się rozlażą.

Idę zobaczyć co u Was i za chwilę myju i spać.
Padam.

Szalejesz z tą robotą. Rabata ogromna i dalsze plany też. Namęczysz się, ale jak to potem cieszy!!!
Ja mam w ogrodzie miskanta cukrowego, najpierw dmuchałam i chuchałam, bo miałam małą sadzoneczkę, potem porozsadzałam w różne miejsca, oj, ja głupia!!! Nie ogarniam go już, też myślę o Twoim sposobie, chociaż to trucizna.
Pozdrawiam.
LIDKA 21:59, 15 maj 2021

Magda - Sarenko,
Moje platany są 2 . Na tej rabacie po prawej stronie. Posadzone na przemian z klonami. Są chyba nieszczepione. Dawalam po 100 za sztuke a byly ok 250 cm wysokie.
Kupione w odstepstwie roku jeden od drugiego.
Ten którego mam 3 rok po roku mieszkania u mnie przyrósł ok 60 -80 cm.
Tego co mam 2 lata myślę że ok 40 cm.

Teraz je przyciełam mocno dość bo chce żeby już mniej wiecej równo szły. Maja być duże bo ich zadaniem jest dać mi cień na ogrodzie.
LIDKA 22:04, 15 maj 2021

Alija napisał(a)

Szalejesz z tą robotą. Rabata ogromna i dalsze plany też. Namęczysz się, ale jak to potem cieszy!!!
Ja mam w ogrodzie miskanta cukrowego, najpierw dmuchałam i chuchałam, bo miałam małą sadzoneczkę, potem porozsadzałam w różne miejsca, oj, ja głupia!!! Nie ogarniam go już, też myślę o Twoim sposobie, chociaż to trucizna.
Pozdrawiam.

Mam 2 takie ogromne rabaty.
I trzecia cienka ale też długą
Na 28 m i jeszcze przedogródek niedokończony i rabate z rodkami na północnej stronie. Też chyba 27 m długą.
Glebogryzarkowy co mi zryl ziemie naliczył 150 m2.
A jeszcze jest ziemia pod tujami. Bez zielska i kory.

Ja tę trawę Łajzę wykopałam.
Ale dziś widzialam jeszcze 2 miejsca wyłażenia.
W poniedziałek szpadel bo tam mam jeszcze nie dokończone.
Ale jak zakartonuje i zakoruje to spróbuje randap ale ostroznie bo blisko tuj mi wyłazi.
A też w korzeniach tuj mi wyłazi i nie mogę im stale gmerać.

I tak mi tuje słabo cos rosną.
I kolor marny. Zrobię jutro foty może coś doradzicie.

sarenka 06:16, 16 maj 2021

LIDKA napisał(a)

Magda - Sarenko,
Moje platany są 2 . Na tej rabacie po prawej stronie. Posadzone na przemian z klonami. Są chyba nieszczepione. Dawalam po 100 za sztuke a byly ok 250 cm wysokie.
Kupione w odstepstwie roku jeden od drugiego.
Ten którego mam 3 rok po roku mieszkania u mnie przyrósł ok 60 -80 cm.
Tego co mam 2 lata myślę że ok 40 cm.

Teraz je przyciełam mocno dość bo chce żeby już mniej wiecej równo szły. Maja być duże bo ich zadaniem jest dać mi cień na ogrodzie.

Tam gdzie kupowałam były szczpeione też na okolo 2m, ale mało listków miały więc jakoś tak zostawiłam.... Wybraliśmy taki, który był najbardziej zielony.
A zdjęcia masz jakieś jak to wyglądało u Ciebie?
kasia1 07:56, 16 maj 2021

Lidka, ale wrażenie robi ta rabata i tak Ci zazdroszczę tej przygotowanej ziemi ... U mnie by się taki sprzęt przydał, ale za późno już, bo drzewka rosną i nie będę ich ruszać. Zresztą chyba bym nie dała rady wszystkiego na raz wyściółkować.

Tujki: u mnie ładnie rosną, ale dosyć wolno, bo ciężka ziemia. Z nawozów polecam Pinivit. Masz spryskiwacz? Warto kupić akumulatorowy, wtedy robota idzie w mig. Tujki mam grubo obsypane korą i gmeram im w korzeniach regularnie Tzn. tak raz na trzy miesiące. Zdejmiesz szmatę? Inaczej ciężko Ci będzie pielić.
ElzbietaFranka 08:12, 16 maj 2021

LIDKA napisał(a)

Mam 2 takie ogromne rabaty.
I trzecia cienka ale też długą
Na 28 m i jeszcze przedogródek niedokończony i rabate z rodkami na północnej stronie. Też chyba 27 m długą.
Glebogryzarkowy co mi zryl ziemie naliczył 150 m2.
A jeszcze jest ziemia pod tujami. Bez zielska i kory.

Ja tę trawę Łajzę wykopałam.
Ale dziś widzialam jeszcze 2 miejsca wyłażenia.
W poniedziałek szpadel bo tam mam jeszcze nie dokończone.
Ale jak zakartonuje i zakoruje to spróbuje randap ale ostroznie bo blisko tuj mi wyłazi.
A też w korzeniach tuj mi wyłazi i nie mogę im stale gmerać.

I tak mi tuje słabo cos rosną.
I kolor marny. Zrobię jutro foty może coś doradzicie.

Tuje żółkną przyjrzyj się czy nie wypuszczają nowych przyrostow (zaczynają rosnąć końcówki żółte są). Po za tym opryskaj do listnie tuje nawozem w płynie lub to rozpuszczenia w wodzie do iglaków wtedy rusza.

Mam nadzieję, że ta szmatę usuniesz spod tych Tui. Tuje mają system korzeniowy tuż pod powierzchnią korzeń nie będzie oddychał.

Cukrowy piękny, ale trzeba go sądzić w donicy. Rozrasta się jak perz czy barwinek moje przekleństwo.
LIDKA 16:43, 16 maj 2021

kasia1 napisał(a)
Lidka, ale wrażenie robi ta rabata i tak Ci zazdroszczę tej przygotowanej ziemi ... U mnie by się taki sprzęt przydał, ale za późno już, bo drzewka rosną i nie będę ich ruszać. Zresztą chyba bym nie dała rady wszystkiego na raz wyściółkować.

Tujki: u mnie ładnie rosną, ale dosyć wolno, bo ciężka ziemia. Z nawozów polecam Pinivit. Masz spryskiwacz? Warto kupić akumulatorowy, wtedy robota idzie w mig. Tujki mam grubo obsypane korą i gmeram im w korzeniach regularnie Tzn. tak raz na trzy miesiące. Zdejmiesz szmatę? Inaczej ciężko Ci będzie pielić.

Kasia u mnie tytułowa glina . Może dlatego im kiepsko.
W zeszła wiosnę popękala im kora i zaczęły chorować.
Dużo sztuk musiałam wywalić bo w lipcu były już brązowo-żółte. Oprysk i nawoz nie pomógł.

Spryskiwacz mam ręczny ale taki lepszy. Działa dobrze.
Po niedzieli je spryskam nawozem.

LIDKA 16:59, 16 maj 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Tuje żółkną przyjrzyj się czy nie wypuszczają nowych przyrostow (zaczynają rosnąć końcówki żółte są). Po za tym opryskaj do listnie tuje nawozem w płynie lub to rozpuszczenia w wodzie do iglaków wtedy rusza.

Mam nadzieję, że ta szmatę usuniesz spod tych Tui. Tuje mają system korzeniowy tuż pod powierzchnią korzeń nie będzie oddychał.

Cukrowy piękny, ale trzeba go sądzić w donicy. Rozrasta się jak perz czy barwinek moje przekleństwo.

Elu
Szmata tymczasową. Te rabate zakoruje i zakartonuje w czerwcu po zrobieniu reszty plotu.

Tuje rosną kiepsko na tej części działki. Są nierówne bo część została z nasadzenia z 2019 roku. Reszte dosadzalam jesienia 2020 po wywaleniu chorych z poprzedniego roku.
Ziemia gliniasta . Wieje fest i jeszcze psy wioskowe mi niektóre osikaly.
A ja tak marzyłam o tych tubjach.
W innej części działki mam tuje z żółtymi końcówkami i widać jak przyrastaja w oczach.

Miscanta cukrowego nie mam na szczęście bo już dawno gdzieś trafiłam na info ze inwazyjny.

U mnie w okolicy nieużytkowane pola zarastają czeremcha i nawłocia.
Na szczescie moja działka była wolna od tych roślin.