Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Roocika 14:27, 11 maj 2021

LIDKA napisał(a)
U Was dziewczyny kwiaty kwitna. Szaleją magnolie, kupujecie grujeczniki i inne piękności....

A u mnie kolejny dzień grabie i widełki.

Rabata zachodnia prezentuje się tak choc nieskończona. W korze są budleje i rozplenoce. Nie widac ich. Śpia jeszcze.

Rabata południowa idzie cieżko. Wybralam dużo darni bo glebogryzarką Pan zryl płytko i wyłazi pod grabiami.

Włóknina pod tujami jest bo zeszłego roku Mąż mi tam zdjął darń. I zaraz miał być płot ale będzie dopiero w czerwcu.
1 tydzień czerwca ma być to tuje zakartonuje i zakoruje.

Do tego czasu włóknina zostaje.

Zmęczyłam się dziś

Lidka, nos do góry Super dużo masz zrobione.
Rozumiem Ciebie, chciałoby się więcej, szczególnie jak się człowiek naogląda wymuskane i piękne ogrody tu na forum
Ceny roślin są w tym roku wysokie, jest popyt, trzeba się trochę hamować
Macham.
Ps. Wzięłam urlop, żeby podziałać w ogrodzie a dzieci mi się rozchorowały także ten, fajnie mam , za wiele nie zrobię
LIDKA 15:28, 11 maj 2021

sarenka napisał(a)
Cel masz, więc działasz. Efekty będą szybko.
Dużo rabat jeszcze planujesz?[/quo

Nowych nie planuje. Mam nowych rabat (tych po glebogryzarce) ok 150 m2 do zrobienia wiec mi na ten rok starczy.
LIDKA 16:08, 11 maj 2021

Marta - mam nadzieję ze za kilka lat efekt wow będzie.

Wiaan Ty to umiesz mnie na nogi postawić. Ze mnie też chyba się śmieją bo sąsiad taki dalszy to już 2 razy się autem zatrzymywał i zagadywał że ciągle ryje w ogrodzie.

Edyta dzięki że mnie znalazłaś. myślisz ze ta darń po glebogryzarce zgnije pod kartonami?

Ania, u mnie gleba tez nie jest de lux ale mam niby 3 klasę gliny to przynajmniej żyzna. Tylko gdzieniedzie bardzo twardo jest. pod krzaki robie duze doły i mieszam kompost z worków z ziemia. u mnie nigdzie nie ma kompostowni a z daleka nie da rady bo koszty.

Asia to zdrowia dzieciakom życzę, ceny roślin to faktycznie wybujałe, ja na pewno jesienią jeszcze cebul nakupię a tak to już stop bo potrzebuje jeszcze kory dużo a to też koszt. Dobrze ze kartony mam za darmo z pracy.

Dzięki dziewczyny za dobre słowo, po 17 będę w domu i grabie w dłoń. ahoj
popcorn 16:16, 11 maj 2021

Będziesz miała ogród! Już masz. Jeszcze kawałek, jeszcze momencik. Ale zwolnij, babo, nie od razu kraków zbudowano, odpoczywaj, miej czas dla rodziny, wszystko powoli zrobicie. Dobrze angażować resztę w robotę żeby to nie zostało tylko "Twoje"
powodzenia!!!!
LIDKA 16:22, 11 maj 2021

popcorn napisał(a)
Będziesz miała ogród! Już masz. Jeszcze kawałek, jeszcze momencik. Ale zwolnij, babo, nie od razu kraków zbudowano, odpoczywaj, miej czas dla rodziny, wszystko powoli zrobicie. Dobrze angażować resztę w robotę żeby to nie zostało tylko "Twoje"
powodzenia!!!!

Karolka u nas to tak:
mąż chętny i pomaga ale daleko pracuje i mało jest w domu, a młodzież szt 2 - jeden jak maż za granica a drugi matura - w czwartek ostatni egzamin i zaczyna prace, wiec dużo sama jestem i ten ogród mi przyszedł we właściwym czasie mojego życia.

Dzięki za wsparcie.

popcorn 16:30, 11 maj 2021

I super dobrze się czasem też zmęczyć ogrodowo, jak wszystko idzie na opak. Trzymam kciuki. Idzie Ci doskonale, no i ile już zrobione!

buziaki
Agatorek 17:33, 11 maj 2021

Jak się zmęczę ogrodowo, to nawet nie mam siły o czymkolwiek innym myśleć .
anuska2507 21:06, 11 maj 2021

LIDKA napisał(a)

Karolka u nas to tak:
mąż chętny i pomaga ale daleko pracuje i mało jest w domu, a młodzież szt 2 - jeden jak maż za granica a drugi matura - w czwartek ostatni egzamin i zaczyna prace, wiec dużo sama jestem i ten ogród mi przyszedł we właściwym czasie mojego życia.

Dzięki za wsparcie.

Szukaj plusów w minusach: młodzież nie pomaga, ale przynajmniej nie przeszkadza Ja z moją 3-letnią młodzieżą nie mogę sobie pozwolić na luksus samotnej pracy (no chyba, że akurat młodzież woli "popracować" z tatą)
LIDKA 22:06, 11 maj 2021

Cześć dziewczyny.
Melduję że rabata południowa
Długa jak droga mleczna (żółte w oddali to koniec rabatki)
Jest gotowa do sciółkowania.

Więc kartony i kora to mój plan na najbliższe dni.

Do zrobienia :
- Zachodnia równie długa
ale chuda na 1m . Tam na razie 5 drzewek i nic wiecej.
Trzeba zgrabic, wybrać darń i zaścìółkować. No i jakoś jej foto jeszcze nie zrobilam.

-I różanka z pergolą do skopania z dobrociami. Nie za duża.
Taka na 2 popołudnia.
Ale to chyba w przyszłym tyg. Róże w donice powsadzałam
i mają się dobrze. Mogą poczekać.

- walka z wydmurzyca na oczyszczalni .
Jutro wykopie co wyszło i zaścółkuje. A jak znowu wyjdzie to pędzelek i randap.

Eh....nie miała baba co robić to se trawke zasadzila.
Ładna i niebieska. Rok temu.
Po roku doczytała i skumala ze to TRAWA ŁAJZA.
Już wywalona ale wyłazi.
No to teraz mam. Co robić.

Juz nie lubię roslin co się rozlażą.

Idę zobaczyć co u Was i za chwilę myju i spać.
Padam.

Nowa12 22:45, 11 maj 2021

No to jest profesjonalne podejście do zrobienia rabaty. Mnie się nigdy tak nie chciało . Ja też nie lubię łażących roślin. I unikam jak się da . Ale czasem człowiek coś z niewiedzy kupi .