Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

JoanNa 09:28, 21 paź 2024

Lidka, jak powinnam przygotować dołki pod te róże? Mam kompost, obornik (taki no z zimy,kilka mcy już ma, nie zalatuje zapaszkiem,ale nadal w nim masa dżdżownic) lub kurzeniec do wyboru, wapno dolomitowe i mączkę bazaltową. Przy równaniu terenu wyzbierałam grudy gliny żółtej jaka wykopala się przy korytkowaniu podjazdu mając w głowie,że róże lubią glinę-wrzucilam w foliowe worki,ale i tak teraz zeschnięte na kamień-to nie wiem czy to się nada?namoczyc to?czy wymieszać takie grudy z dobrociami i dopiero w dołku porządnie zalać wodą razem z różą? Dodac kory?mam tylko workowaną,nieprzekompostowaną.
Jaki miks zrobić żeby te moje Angele były zadowolone?
LIDKA 09:49, 21 paź 2024

JoanNa napisał(a)
Lidka, jak powinnam przygotować dołki pod te róże? Mam kompost, obornik (taki no z zimy,kilka mcy już ma, nie zalatuje zapaszkiem,ale nadal w nim masa dżdżownic) lub kurzeniec do wyboru, wapno dolomitowe i mączkę bazaltową. Przy równaniu terenu wyzbierałam grudy gliny żółtej jaka wykopala się przy korytkowaniu podjazdu mając w głowie,że róże lubią glinę-wrzucilam w foliowe worki,ale i tak teraz zeschnięte na kamień-to nie wiem czy to się nada?namoczyc to?czy wymieszać takie grudy z dobrociami i dopiero w dołku porządnie zalać wodą razem z różą? Dodac kory?mam tylko workowaną,nieprzekompostowaną.
Jaki miks zrobić żeby te moje Angele były zadowolone?

Asia dołki bardziej głębokie niż szerokie . Na dno obornik i lekko przesyp ziemią żeby korzenie nie dotykały.
Reszte dobroci bym mieszała na taczce z rodzimą ziemią i zasypywała sadzone krzewy. Te gline rozkrusz młotkiem i mieszaj lub wrzuc do dolka . Ona teraz sucha ale w ziemi bedzie trzymać wilgoć fajnie.
JoanNa 10:22, 21 paź 2024

LIDKA napisał(a)

Asia dołki bardziej głębokie niż szerokie . Na dno obornik i lekko przesyp ziemią żeby korzenie nie dotykały.
Reszte dobroci bym mieszała na taczce z rodzimą ziemią i zasypywała sadzone krzewy. Te gline rozkrusz młotkiem i mieszaj lub wrzuc do dolka . Ona teraz sucha ale w ziemi bedzie trzymać wilgoć fajnie.

Dziękuję
Judith 16:39, 22 paź 2024

Mój dzieć też uważa, że ogród to moje hobby, a nie jego i konsekwentnie się tematem nie interesuje . Czasem z łaski zerknie, gdy mu pokazuję coś ładnego („no spoko”) .

Popracowałaś, bardzo jestem ciekawa tej rabaty w przyszłym sezonie .
JoanNa 21:22, 22 paź 2024

Joann napisał(a)
Lidko, jakie tempo prac u Ciebie! Szafirowa rzeczka piękna jest u ajki ale nowy sezon się zapowiada!
Ja tez seslerie przycielam, jeszcze na jednej rabacie mi zostały. Cielam je już w lipcu do zera, teraz podcinam połowę liści.

Asia, a potem znowu w lutym/marcu tniesz?czy jak?
LIDKA 22:00, 22 paź 2024

JoanNa napisał(a)

Ja tne w lutym lub marcu na krótko a teraz zasadniczo to tylko kłosy ściełam. Nie zależy mi żeby sie siała.
Joann 22:44, 22 paź 2024

JoanNa napisał(a)

Tak, będę ciela później zima jeszcze raz. W tym roku przycielam pierwszy raz o tej porze (po cięciu w lipcu), bo są nieładne po prostu. Rozłażą się jakoś, dlatego eksperymentalnie ciacham je o połowę.
pestka56 12:00, 23 paź 2024

Nic nie tnę teraz. Trochę, bo mam i tak dosyć roboty bo dosadzam i dosadzam i końca nie widać , a trochę dlatego, że i tak będę wszystko kosić wiosną. Mam od pioruna traw i turzyc, i cięcie 2 razy do roku mnie przeraża. A że mój ogród bardzo w kierunku natury, tzn. nie taki wymuskany, czego trochę zazdroszczę, to mi nie przeszkadzają moje bałaganiarskie rabaty. Nawet ładnie kontrastują ze świeżo przyciętym trawnikiem
TAR 12:13, 23 paź 2024

Joann napisał(a)

Tak, będę ciela później zima jeszcze raz. W tym roku przycielam pierwszy raz o tej porze (po cięciu w lipcu), bo są nieładne po prostu. Rozłażą się jakoś, dlatego eksperymentalnie ciacham je o połowę.

Nie wiem co mam za seslerie ale stoja na bacznosc jeżyki, kolor jasnozielony. Chce odsadzic sobie wiosna kilka kepek w inne miejsce. Sa świetne.
Judith 12:20, 23 paź 2024

TAR napisał(a)

Nie wiem co mam za seslerie ale stoja na bacznosc jeżyki, kolor jasnozielony. Chce odsadzic sobie wiosna kilka kepek w inne miejsce. Sa świetne.

TARciu, sesleria jesienna robi się rozklapiocha, gdy się rozrośnie. Młode rośliny się nie pokładają.
Też myślę o przycięciu na jednej z rabat, bo w zeszłym roku przydusiły mi kukliki.

EDIT: właściwie nie tyle robi się rozklapiocha, ale tyle jest źdźbeł, jest tak ich gęsto, że część z nich po prostu kładzie się na ziemi lub sąsiednich roślinach. To zupełnie jak przy robieniu pomponów z włóczką się dzieje .