Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

nicol21 20:45, 08 lut 2025

ooo rębak?! popatrzę, choć temat jeszcze z 1-2 lata nie będzie mi potrzebny... no i miskantów tych dużych nie planowałam.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Gosialuk 12:13, 09 lut 2025

A mi akurat taki rębak by się przydał. Obejrzę ofertę. Dobrze Kasiu, że zwróciłaś uwagę na te aspekty jego używania.
Rojodziejowa 19:39, 10 lut 2025

O! Muszę się rozejrzeć. Taka cena, jaką ma Ryobi jest dla mnie do zniesienia. Do tej pory myślałam, że to musi być potwór spalinowy, którego ostatnio wypożyczaliśmy na dzień, a do ściągania z przyczepy dwóch chłopów to było mało.
pestka56 14:41, 11 lut 2025

Rojodziejowa napisał(a)
O! Muszę się rozejrzeć. Taka cena, jaką ma Ryobi jest dla mnie do zniesienia. Do tej pory myślałam, że to musi być potwór spalinowy, którego ostatnio wypożyczaliśmy na dzień, a do ściągania z przyczepy dwóch chłopów to było mało.

Tyle, że że to nie idzie tak szybko jak „potworem spalinowym”
Rojodziejowa 14:44, 11 lut 2025

pestka56 napisał(a)

Tyle, że że to nie idzie tak szybko jak „potworem spalinowym”

No niby nie, ale licząc, że muszę potwora przytargać i odwieźć (to też trochę czasu) uprzednio pożyczając przyczepkę od taty, a jedno wypożyczenie kosztuje 350zł, to 3 wypożyczenia i mam swojego potworka
pestka56 20:48, 11 lut 2025

Rojodziejowa napisał(a)

No niby nie, ale licząc, że muszę potwora przytargać i odwieźć (to też trochę czasu) uprzednio pożyczając przyczepkę od taty, a jedno wypożyczenie kosztuje 350zł, to 3 wypożyczenia i mam swojego potworka

Spróbuj zapolować na niego na Allegro. Jakiś czas temu widziałam wystawiony jako powystawowy za połowę ceny.
Gruszka_na_w... 22:01, 11 lut 2025

Dziewczyny kochane, te rębaki, o których piszecie w zasadzie nie nadają się do rozdrabniania traw. Materia jest zbyt miękka, a jak nazwa wskazuje rębak służy do rozdrabniania zdrewniałych kawałków, czyli gałęzi o określonej średnicy. Z rozdrabnianiem zbyt cienkich i wiotkich gałązek też bywa problem. Frez raczej je łamie niż tnie. Duże trawy, czyli miskanty trzeba by pozbawić najpierw liści i pędów z kwiatostanem, a dopiero potem wkładać do rebaka jedynie te zdrewniałe pędy. U mnie rębak przyjmował pędy Giganteusa i Malapartusa, ich liści już nie, bo były za miękkie. Gracilismusów, ML, Variegatusów, Zebrinusów. Grazielli nie chciał rozdrabniać.
Jeśli marzy się Wam urządzenie do rozdrabniania traw, to w grę wchodzi tylko sieczkarnia, której kiedyś używano w gospodarstwach rolnych lub dosyć drogi młynek do mielenia traw, łodyg zbóż itp., który nabyła Martka. To już dosyć spory wydatek, ok. 2,5 tys.
Te zwykłe rębaki mają wąskie otwory wylotowe i zbyt miękki materiał szybko je zapycha. Można temu zapobiegać poprzez wsadzanie w te otwory jakiś grubszych patyków i wspomaganie wychodzenia materii, ale trudno jednocześnie wkładać materiał od góry i wypychać ręcznie od dołu. to bardzo spowalnia pracę. Trzeba by zrębkować we dwie osoby.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Patrycja_KG_Lu 22:14, 11 lut 2025

pestka56 napisał(a)
U mnie pracuje RYOBI. Elektryczny i radzi sobie świetnie z gałęziami do 3-4 cm grubości a także z suchymi pędami miskantów. Gorzej z liśćmi, bo te są zbyt miękkie i tu trzeba się trochę namęczyć, ale z braku laku...

Moje marzenie to zwykła wiejska sieczkarnia do słomy

Jak to u Ciebie z tymi miskantami? W całości je tam dajesz? Każdą odmianę? Nie zapycha się?
Magara 22:53, 11 lut 2025

pestka56 napisał(a)

Patrycja moja to dosyć stary już model Ryobi RSH2545B. Ma moc 2500 W i pracuje na kablu. Teraz są mocniejsze, takie 3000 W, akumulatorowe. Ale jeśli chodzi o sposób cięcia to nie różnią się. To są bardzo prosto skonstruowane maszynki, które mają frezowy system cięcia. Jest wygodny, bo sam zaciąga gałęzie do cięcia. Poza tym jeśli jakaś gałąź się zablokuje, to włączasz bieg wsteczny na chwilę i działa dalej.
Mieliśmy z naszą problem, bo pękł pasek rozrządu. Em odkręcił kilka śrub, napisał do serwisu, przysłali, założył
Tu masz ściągawkę na temat rozdrabniarek Ryobi: https://pl.ryobitools.eu/zainspiruj-sie/rozdrabniacze-do-galezi-porownanie-rozdrabniaczy-tarczowych-i-frezowych/

Kasia, ten model, może i stary, ale wciąż jest dostępny, zapisałam sobie w notatkach
Kilka pytań:
- jak dużo miejsca zajmuje w sensie przechowywania??? Nie mogę nigdzie znaleźć info o rozmiarach.
- na jak duże kawałki zrębkuje?
- czy cieniutkie gałązki typu witki brzozowe też tnie?
Gruszka_na_w... 17:20, 12 lut 2025

Rębaki frezowe i nożowe ze średniej półki cenowej tną gałęzie do 4 cm. Im są one grubsze i twarde, tym tną lepiej. Miękkie i cieńsze gałązki zwykle są miażdżone.

Zrębki wyglądają tak

Do cięcia traw najlepiej zaopatrzyć się w takie ustrojstwo.

Pestka wspominała, że jej model też się zapycha od miękkiego materiału.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies