Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 07:34, 30 lip 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
O dalie w ogrodzie to bym Ciebie nie podejrzewała. Piękne okazy.
Dokonałaś cudu w swoim ogrodzie. Wszystkie nasadzenia wyglądają tak naturalnie, jakby powstały samoistnie bez udziału człowieka. Ot, szast prast i są. Dobrze, że jest dokumentacja fotograficzna i wiemy, co za mistrz za tym stoi.

Haniu, dalie mam od może trzech lat. Przede wszystkim w donicach na tarasie. Ale też lubię w kilku miejscach dostawić doniczkę z czymś kwitnącym. Takie pojedyncze egzemplarze.
Chyba z tymi pochwałami to jednak trochę przesadziłaś No i wcale nie szast prast bo męczę się od 11 lat żeby cokolwiek rosło. Teraz jest ok ale początki były przerażające
Choć ogród już zaczęłam robić nawet przed położeniem podjazdu

A teraz
April 07:55, 30 lip 2024

Agatorek napisał(a)
CUDOWNIE ❤️❤️❤️

Dokonałaś niemożliwego . I tak jak Hania, uważam, że wszystko wygląda, jakby tam po prostu rosło od zawsze.

Aguś dzięki, zwłaszcza że widziałaś ten bajzel na żywo
Powolutku wycinam przekwitnięte, przesadzam nietrafione pomysły na tych ostatnich rabatach np 150-cio centymetrowe jeżówki, które mi wszystko przesłoniły. No i nowy kawałek dla buka, może odbije bo coś zaczyna się dziać na jednej gałązce. Dodałam mu do towarzystwa choinę Gensch white z zachodniej rabaty, trochę podrośniętą. A na miejsce wykopanej posadziłam taką samą tylko mikrusa świeżego. Wiem, dziwne zachowania
April 07:56, 30 lip 2024

Makao napisał(a)
Pracowite dni masz. Na pewno warto bo na lepsze.
Wszystko ładnie się prezentują ale robotę musisz odwalać ciężką.

Aniu, odreagowuję stres w ogrodzie ale wcale bym się nie pogniewała gdyby było jednak ciut lżej. Już mi brak sił. Dobrze że główny zarys zakończony. Teraz mogę dopieszczać

A na tym nowym brzuszku akurat znajdzie się miejsce dla hortensji od ciebie, tej ukorzenionej z patyczka
April 08:01, 30 lip 2024

Magara napisał(a)
Ooo, zmotywowałaś się do ogrodu i kopania - to chyba dobry znak

Kopania przy sosnach to nie zazdroszczę Tasak, sekator, siekierka i wszystkie możliwe narzędzia są potrzebne Chociaż Ty w piasku kopiesz, a ja w glinie, w której podobno sosny nie rosną

Inszości Twoje piękne, jak wszystko co u Ciebie rośnie

Oj zaraz zmotywowałaś się, musiałam buka ratować a nie miałam gdzie przesadzić. Dlatego powstaje nowy brzuszek. Kilka dołków wykopanych, posadzony buk, przesadzona choina, kalaminta, przetacznikowiec i proso. Na więcej sił zabrakło. Kawałek 3-4 metry kwadratowe to niewiele ale roboty akurat tam sporo i to tej najcięższej.
Wiem że glina to też ogromne wyzwanie, bez kilofa się nieraz po prostu nie da. Ale przynajmniej mamy na czym odreagować Rodzina mniej cierpi
PrawieBory 08:15, 30 lip 2024

Joluś, jak ja Ciebie podziwiam za determinację, samozaparcie i wysiłek włożony w ten cudny kawałeczek świata. Wiem, że to arcytrudne zadanie. Osobiście nie odważyłam się zrobić ogrodu wśród sosen. Zostawiłam część leśną nie ruszoną. Pozwolisz, że będę nadal cichutko podziwiać Twoje dzieło
anpi 08:26, 30 lip 2024

April napisał(a)

Widoczkami z Twojego lasu można delektować się bez końca!
Włożyłaś tam ogrom pracy i serca, teraz wszystko odwdzięcza się bujnością, cieszy oko i myślę, że koi też duszę i napawa radością
TAR 09:02, 30 lip 2024

Kolczasty jeżu ale masz pieknie dobry znak, ze buczek rokuje. Przy moim czerwonym rosnie tez Gentsh White i Mariken, chyba im dobrze, bo kazdy powieksza objetosc.

Patrzac na zdjecia przed i po to progres olbrzymi. Brawo.
April 09:04, 30 lip 2024

mrokasia napisał(a)
Boszszsz Jola, Ciebie to na stówę kiedyś pod krzakiem znajdą… ile Ty roboty odwalasz z tym ulepszaniem ziemi!!! Ale i efekty są!!! Kocham Twój ogród .

No jak ja mogłam Cię ominąć. No wstyd, przepraszam.
Ty mówisz jak mój B. Odpowiadam mu że może mnie już tam zakopać. Oszczędzam mu czasu z transportem.
W tym sezonie załatwiłam już jakieś 150 worków ziemi i tyleż obornika... wszystko odczuwają moje plecy i ręce. A i tak nigdy nie będzie tak jak u dziewczyn które dobrą ziemię mają "z natury".
A ja kocham twój ogród
April 09:05, 30 lip 2024

PrawieBory napisał(a)
Joluś, jak ja Ciebie podziwiam za determinację, samozaparcie i wysiłek włożony w ten cudny kawałeczek świata. Wiem, że to arcytrudne zadanie. Osobiście nie odważyłam się zrobić ogrodu wśród sosen. Zostawiłam część leśną nie ruszoną. Pozwolisz, że będę nadal cichutko podziwiać Twoje dzieło

Kasiu, kiedy ty założysz wątek? Już tak długo, tym bardziej jestem ciekawa że ogród masz przy lesie.
April 09:07, 30 lip 2024

anpi napisał(a)

Widoczkami z Twojego lasu można delektować się bez końca!
Włożyłaś tam ogrom pracy i serca, teraz wszystko odwdzięcza się bujnością, cieszy oko i myślę, że koi też duszę i napawa radością

Aniu, przyjedziesz to zobaczysz "magię fotografii"
Choć nie narzekam. Tylko zdjęcia robić w takim zagęszczeniu sosen jest trudno. Co chcesz coś uchwycić, to pień zasłania