Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

Pokaż wątki Pokaż posty

April podbija las...

ElzbietaFranka 22:50, 01 sie 2024

Wymieniłam dużą na małą. A duża poszła na nowy brzuszek do towarzystwa reanimowanego Buka Mercedes.
Jeszcze długo zanim coś będzie widać. Wykopanie dołka w tym miejscu to jak praca w kopalni mając tylko scyzoryk.

Brzuszek dociągnę do sosen. Potrzeba dużo wyobraźni, to nie jest jak u Ursy, myk myk i gotowe. Ja mam 5cm ściółki i żółty piach.

I dlatego co wszystko dobrze rośnie. Zawsze coś do dołka wrzucisz lepszego jak się przyjmie to korzeń sobie da rady.
Inne rośliny nie mają głębokich korzeni i dobrze im tak.

Glina to dopiero przeklenstwo.
TAR 09:01, 02 sie 2024

Jola, jakby tak wymieszac twoj piasek z moja bagienna to bylby grunt idealny
olciamanolcia 11:27, 02 sie 2024

April napisał(a)

Trochę przerobiłam za ogniskiem. Był bajzel ze stipy gigantea. Wywaliłam większość. Kupiłam Carex bicolor, fajna jasna trawka. Jedną sadzonkę podzieliłam na 5 części, wydaje się żywotna. Do tego czosnki sine i athyrium wallicha. Od razu porządniej.

Tradycyjnie zacytuje zdjecie z moim Ulubieńcem
Ogród w lesie albo las w ogrodzie -tak sie zagęściło, że nie wiadomo co było pierwsze
ja to tylko podziwiam Cię za siłę kopania w tych korzeniach sosnowych... Ostatnio wykopywałam część hamelnów z pasa pissardi ( słabo rosną bo jest wielka pajęczyna z korzeni iglaków sąsiada) i po chwili miałam dość

April 11:04, 06 sie 2024

Margo2 napisał(a)
Jola, zachwycam się jak zawsze.
Chętnie też bym wpadła, ale niestety ten termin odpada.

Goś, do zobaczenia zatem w najbliższą sobotę

Jak ktoś ma życzenie dołączyć to zapraszam. Po południu będzie jeszcze Ania Anpi i Agapant
April 11:07, 06 sie 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

I dlatego co wszystko dobrze rośnie. Zawsze coś do dołka wrzucisz lepszego jak się przyjmie to korzeń sobie da rady.
Inne rośliny nie mają głębokich korzeni i dobrze im tak.

Glina to dopiero przeklenstwo.

Zdecydowanie żadna opcja nie ma wyłącznie wad lub zalet. Piasek wymaga stałego nadzoru, nawożenia i podlewania. Inaczej po kilku tygodniach suszy las by zwyciężył
April 11:07, 06 sie 2024

TAR napisał(a)
Jola, jakby tak wymieszac twoj piasek z moja bagienna to bylby grunt idealny

To brzmi niemal jak kobieta idealna Raczej takich nie ma
April 11:10, 06 sie 2024

olciamanolcia napisał(a)

Tradycyjnie zacytuje zdjecie z moim Ulubieńcem
Ogród w lesie albo las w ogrodzie -tak sie zagęściło, że nie wiadomo co było pierwsze
ja to tylko podziwiam Cię za siłę kopania w tych korzeniach sosnowych... Ostatnio wykopywałam część hamelnów z pasa pissardi ( słabo rosną bo jest wielka pajęczyna z korzeni iglaków sąsiada) i po chwili miałam dość

Ulubieńcowi muszę cyknąć więcej fotek bo mam wrażenie że mi się kocurrro kończy. Starość jest smutna.
Ja też mam do wykopania hameln spod klonów.... i co rok odkładam. Nie mam siły na takie walki. Podziwiam. Chyba że mnie jakiś mocny wk...rw dorwie to złapię za kilof Inaczej nie ma opcji.
Juzia 11:45, 06 sie 2024

A po co wykopujecie? Sadzicie coś innego w to miejsce?

Ja pod świerkami zostawiłam już sporą kolekcję roślin Zarosło totalnie
April 11:55, 06 sie 2024

Juzia, ja powinnam wykopać bo są już brzydkie. Między klonem a betonem podjazdu nie mają szans, szybko schną i szpecą.
Juzia 13:43, 06 sie 2024

April napisał(a)
Juzia, ja powinnam wykopać bo są już brzydkie. Między klonem a betonem podjazdu nie mają szans, szybko schną i szpecą.

No jak je widać... to ok.
U mnie nie widać, bo świerki zjadły