Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Johanka77 11:59, 21 mar 2021

Oj, mój rośnie w pełnym słońcu… hmmm…
Kolejne zatem dam do cienia.
sarenka 12:01, 21 mar 2021

Johanka77 napisał(a)
Oj, mój rośnie w pełnym słońcu… hmmm…
Kolejne zatem dam do cienia.

Wydawało mi się,że one wolą półcień... Ale muszę poczytać
Johanka77 14:35, 21 mar 2021

sarenka napisał(a)

Wydawało mi się,że one wolą półcień... Ale muszę poczytać

No pewnie tak… tylko ja nie sprawdzałam
Joann 20:24, 21 mar 2021

April napisał(a)

W maju to do gruntu można. Ja trochę podpędzę to może jest szansa że późną jesienią jakieś jednak zakwitną. To się zdarza w naturze że naparstnice, po ścięciu przekwitłych kwiatów, rozeta wypuszcza nowe.
A sieję do skrzyneczek. Ziarenka są bardzo drobniutkie więc biorę szczyptę, i sieję tak jak bym coś soliła. Potem przykrywam cieniutką warstwą ziemi z piaskiem lub perlitem. Nawet nie trzeba tak drobnych nasion przykrywać ziemią. One przy podlewaniu same wnikną ciut w głąb.
Jesienią albo dopiero wiosną przepikuję, zależnie od tego jak bardzo urosną. To czego nie przepikuję będzie zimowało w ogrodzie, w zadołowanej skrzynce, okrytej trochę igłami.

Dziękuję za te informacje! Uczę się dopiero, tyle jeszcze nie wiem. Czyli, jak dobrze zrozumiałam, jak zasieję teraz to puszczą kwiaty dopiero na następną wiosnę?
ElzbietaFranka 23:19, 21 mar 2021

April napisał(a)

Witaj Mireczko, widzę też jesteś z Mazowsza No to znasz dobrze te nasze mazowieckie piaski. Ja dodatkowo jeszcze mam las na lekko podwyższonej łasze piaszczystej, żółciutkie podłoże. Znajomi z małymi dziećmi pobierali piasek do piaskownic.
Taras jest na pustakach, na nich są legary i do tego deski. Już szukam fotki
Jak ci się spodoba mogę podesłać nazwę firmy

To kawałek w trakcie prac. Deski to modrzew syberyjski, nieryflowany, żeby nawiązać do naturalności otoczenia.

A to już cały taras. Powiększyliśmy ten już istniejący, dolepiając niejako do niego część drewnianą. Deski zostawione bez koloru, teraz już spatynowane do szarości.

Tu widać tzw pomost wzdłuż domu. Fajnie się z niego podziwia ogród.

Ja też z Mazowsza, u mnie nie piasek ale wszędobylska glina, dwa sztychy łopata i glina ziemia nie przepuszczalna więc nie wiem co.lepsze piasek czy glina.

Oglądam od poczatku, bo warto. Podest też mi się podoba. Chce zrobić taras w tym roku mam trochę za maly i chciałam go powiększyć. Czy ta twoja firma też robi tarasy? Zadaszenia itd resztę. Czy drewno sama kupowałas. Możesz podać namiary na priv
Judith 15:37, 22 mar 2021

April, wpraszam się do Ciebie, bo widzę znajome widoki . Czy to jedno z miasteczek Trójmiasta Ogrodów?
Zostawiam swój zachwyt Twoimi dokonaniami. Widzę, jak wyglądają *ogrody* na tak zalesionych terenach - najczęściej nie ma w nich nic poza tonami liści przewalających sie pomiędzy drzewami i rododendronem w liczbie sztuk 1 przy tarasie. Mnóstwo takich zaniedbanych terenów jest na wysokości stacji Podkowa Zachodnia...
Twój ogród jest absolutnie cudowny!
UrsaMaior 17:51, 22 mar 2021

Niee, April nieco dalej od nas
April 18:50, 22 mar 2021

Gosiek33 napisał(a)

Nie jestem pewna czy silikon na wodzie to dobry napitek dla spragnionego ptaka czy innego zwierzaka zaglądające do Twojego lasu

Jakoś nie zauważyłam by komarów było więcej. Może posadź kocimiętkę obok, albo miętę, może Plectranthus coleoides - czyli komarzycę

Komary lęgną się tylko w wodzie stojącej. A skoro komarów jest sporo bo w pobliżu są bagna to jedno oczko nie zrobi różnicy.

Gosiek, masz rację, sylikon raczej nie jest zdrowy mimo że piszą że to taka ekologiczna metoda. Będę obserwować, najwyżej często trzeba będzie wymieniać wodę. Z komarami walczę bo jestem uczulona, nie mogę sobie pozwolić na dodatkowe źródła "zarazy"
Ty jesteś biegła w poszukiwaniach może coś ci się rzuci w oczy, jakiś lepszy środek lub pomysł, to daj proszę znać
April 18:53, 22 mar 2021

Johanka77 napisał(a)

Fajny gość
Mój młodszy facet też gada po dachowcowemu

Faceci są większymi gadułami niż kobiety, i nie dotyczy to tylko sierściowatych. To samo w moim małżeńskim stadle
April 18:56, 22 mar 2021

Milka napisał(a)
Moja kicia też strasznie gadatliwa i tez łazi, jak pies. Dziś w nocy marudziła

Nie no, psujesz moją wcześniejszą teorię
Musiała dziewczyna mieć jakiś bardzo ważny powód marudzenia. Może nie wypieszczochałaś na wieczór i koszmary jej się śniły.

Moja kotka, jest cicha. Syczy tylko jak kocur się zbliży za mocno i miałczy tylko gdy syn zamknie drzwi swojego pokoju, gdyż w jej mniemaniu, to jest JEJ pokój i on nie ma prawa się tak rządzić