Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 08:55, 23 sie 2024

TAR napisał(a)

Jola, łaziłas ale nie przeszkadzalas a tak serio skupialam sie na ogrodzie. Wtedy, wiem ze jestem jakby nieobecna ale widzialam duzo ciekawych kompozycji i balam sie, ze za chwile slonce sie przesunie i efekt zniknie. O balaganie to moge napisac ci o wiele wiecej. Twoj balagan to popierdolka a nie balagan. Moj to dopiero jest balagan
Bialaski jak to bialaski, male zywe kule alarmowe. Byly kotow bardzo ciekawe a raczej ich mokrej karmy
Tak czy inaczej ciesze sie, ze mogłysmy znowu sie spotkac, bylo bardzo milo. Poczulam spokoj.

Zdjec jest o wiele wiecej ale ciezko 400 szt. na forum wstawic, zajeloby caly dzien. Wstawilam na chybil trafil.

Dzięki za przesłanie zdjęć, będę miała na całą zimę Jeszcze nie miałam czasu wszystkich przejrzeć.
U mnie bieganie za słońcem po ogrodzie może zajmować całe godziny. Dlatego tak trudno zrobić zdjęcia. Ale jak już się uda, bywają bardzo ciekawe.
Widziałam twoje zakupy. Fajne, nawet bardzo fajne. Szkoda że ja nie mam już gdzie sadzić. A jeszcze muszę hortki od ciebie posadzić. Przypomnij mi nazwę tej tiarelki co przywiozłaś.
Szkoda że upał ma być bo mam pierwszy wolny weekend na ogród, chętnie bym popracowała.

Widziałaś wiąza JH? Posadziłam jak radziłaś, choć słabo go jeszcze widać. Sobie też kupiłaś, czytałam, pokaż jak duże.
Judith 09:11, 23 sie 2024

April, pozwolę sobie powtórzyć pytanie zaginione w gąszczu innych wpisów . Pytanie pojawiło się pod zdjęciem żywionego rdesta zwyczajnego.
Jak dbasz o rdesta zwyczajnego? Mój mam drugi sezon i straszliwie się pokłada, musiałam mu dać obręcze podtrzymujące.
I właściwie nie wiem - czy takie pokładanie to jego uroda, czy to z powodu suszy, czy inna cholera...
April 09:20, 23 sie 2024

Judith, sorry, pamiętam pytanie ale zanim się zabrałam za odpowiedzi, gdzieś mi umknęło a na forum jestem z doskoku.
Wracając do rdesta zmiennego, to nie dbam o niego wcale. Rośnie w półcieniu, rozkłada się wachlarzowato ale jakoś bez histerii. I tyle. Przy sadzeniu dostał dobroci jak wszystkie byliny, czyli sporo bo i tak zaraz piach to pochłonie. Tam gdzie mam słońce jest ciut niższy. W cieniu się wypiętrza. Więc nie wiem czemu u ciebie leży. Może właśnie z powodu suszy. Choć u mnie tylko wysychają mu liście.
Nie jest to jednak roślina rosnąca pionowo i na pewno część pędów zewnętrznych może dotykać ziemi. Ale środek stoi raczej pionowo.
Może obsadź go czymś niższym wokół, co mogłoby go podpierać. Może z wiekiem się wzmocni. Ile czasu go masz?
April 09:21, 23 sie 2024

Magara napisał(a)
Piękny ogród Jola masz Piękne TARci foty
Żadnych problemów i powodów do marudzenia nie widać

Magarku, nie marudzę na ogród Raczej na brak czasu dla niego Tarcia zostawiła jeszcze sporo fotek, które będę wstawiać, muszę tylko opracować jakąś szybką metodę, bo mi ktoś czas kradnie.
Rojodziejowa 09:44, 23 sie 2024

Aprilku, a ten aster to jaki ma u Ciebie pokrój? Bo u mnie te pędy kwitnące są dość długie, jest ich ze dwa na krzyż i się pokładają.
April 09:49, 23 sie 2024

Asiu, aster ma część pędów pionowo, część pochylona. Nie wiem jeszcze jak się zachowa bo dopiero kupiłam, podzieliłam i upchnęłam w hakonki jedną sadzonkę. Oderwane pędy jeszcze czekają na posadzenie bo mnie pogoda zaskoczyła. Mam nadzieję że nie uśmiercę.
A pędy mają jakieś 60 cm. Mam odmianę Tradescant. Może to też zależy od odmiany? Jaką masz?
Judith 13:19, 23 sie 2024

April napisał(a)
Judith, sorry, pamiętam pytanie ale zanim się zabrałam za odpowiedzi, gdzieś mi umknęło a na forum jestem z doskoku.
Wracając do rdesta zmiennego, to nie dbam o niego wcale. Rośnie w półcieniu, rozkłada się wachlarzowato ale jakoś bez histerii. I tyle. Przy sadzeniu dostał dobroci jak wszystkie byliny, czyli sporo bo i tak zaraz piach to pochłonie. Tam gdzie mam słońce jest ciut niższy. W cieniu się wypiętrza. Więc nie wiem czemu u ciebie leży. Może właśnie z powodu suszy. Choć u mnie tylko wysychają mu liście.
Nie jest to jednak roślina rosnąca pionowo i na pewno część pędów zewnętrznych może dotykać ziemi. Ale środek stoi raczej pionowo.
Może obsadź go czymś niższym wokół, co mogłoby go podpierać. Może z wiekiem się wzmocni. Ile czasu go masz?

Dziękuje za info
Moje mam od zeszłego sezonu. Każdy wypuścił po 4 pędy, długie, ale pokładające się okrutnie. Ładnie kwitły, jednak ogolnie wyglądają nędznie. Do tego są niezmiernie łamliwe i winą za to obarczam suszę. A może to jednak ich cecha jest? Jakie masz w tej kwestii obserwacje?
Rojodziejowa 13:20, 23 sie 2024

April napisał(a)
Asiu, aster ma część pędów pionowo, część pochylona. Nie wiem jeszcze jak się zachowa bo dopiero kupiłam, podzieliłam i upchnęłam w hakonki jedną sadzonkę. Oderwane pędy jeszcze czekają na posadzenie bo mnie pogoda zaskoczyła. Mam nadzieję że nie uśmiercę.
A pędy mają jakieś 60 cm. Mam odmianę Tradescant. Może to też zależy od odmiany? Jaką masz?

Dokładnie tą samą. U mnie wszystko rośnie w ślimaczym tempie, liczę na to, że się chłopak rozkrzewi ładnie w przyszłości
April 13:23, 23 sie 2024

Judith napisał(a)

Dziękuje za info
Moje mam od zeszłego sezonu. Każdy wypuścił po 4 pędy, długie, ale pokładające się okrutnie. Ładnie kwitły, jednak ogolnie wyglądają nędznie. Do tego są niezmiernie łamliwe i winą za to obarczam suszę. A może to jednak ich cecha jest? Jakie masz w tej kwestii obserwacje?

Pędy są dość kruche ale bez przesady. One są chyba puste w środku o ile dobrze pamiętam. Ale nie pamiętam czy mogę je złamać ręką czy muszę użyć sekatora. Aż sprawdzę jak będę w ogrodzie.
Może rzeczywiście u ciebie to kwestia suszy.
April 13:25, 23 sie 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Dokładnie tą samą. U mnie wszystko rośnie w ślimaczym tempie, liczę na to, że się chłopak rozkrzewi ładnie w przyszłości

No to będziemy porównywać. Chociaż dzieląc astra odniosłam wrażenie że to silnie rosnąca roślina bo ciężko było rozbić korzenie. A na jakim masz stanowisku. Pewnie głupio się pytam bo u ciebie słońce słońcem pogania