Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Iwonka 07:13, 31 mar 2026

Świętujemy Aprilku Opuściłaś gawrę i nawet technologię wzięłaś do ręki!!!
Super że jesteś, super że są fotki.
Nam nigdy nie dość twojego lasu. Z romantycznymi igłami tym bardziej
Ale szczerze podziwiam za ogarnianie tematu, serio.
Przylaszczki wzruszają.
W ogóle wszystko z wiosną jakieś takie fajne
Nie znikaj chyba że na grabienie
UrsaMaior 16:25, 05 kwi 2026

Fajne masz te iryski, kiedyś posadziłam, ale coś nie widzę...
Przylaszczki boskie, na FB jest babka, Ewelina coś tam, która ostatnio pokazała zestawienie. Nie wiedziałam, że jest aż tyle odmian!
April 08:07, 11 kwi 2026

Polon napisał(a)
Przy porannej prasówce/ogrodówce pozachwycałam się iryskami u Ciebie i mam podobne przemyślenia - koniecznie muszę takie mieć

Ciemiernik zdecydowanie wyjątkowej urody, pewnie dlatego taki “cenny”

Dywan z igieł może przynajmniej chroni rośliny zimą, ale 100 taczek mnie zgniotło
Kompostujesz je, czy się nie da?

Cześć. Irysy są super. Kupuj. Zwłaszcza że masz więcej miejsca wolnego i słońca. Wiosenne kwiaty bardzo cieszą.
Igły składuję na działce. Mam taką cześć wyznaczoną jako wybieg dla psa, zostawiony naturalny las. Co roku zwiększa się tam grubość ściółki.
April 08:12, 11 kwi 2026

LIDKA napisał(a)
Aprilku fajnie że jesteś.
Oznaki wiosny już bardzo ładne. Iryski cudne.
Muszę ich jesienią poszukać. Mam dwie rabaty gdzie już dużo tetrisów nie będzie to można je zacebulować na maxa.

Niby jestem i znowu znikam. Ciężko znaleźć czas. Ale będę się starała
Teraz sobie wyznacz miejsce na irysy bo jak rabaty zarosną przez lato to będzie Ci się wydawać że nie ma miejsca. Przynajmniej ja tak miałam. Teraz wiem że można je wciskać dość blisko innych bylin bo wiosną jest i tak łyso. Koniecznie muszę nasadzić pod hortensjami.
April 08:19, 11 kwi 2026

vita napisał(a)

No to masz je już! Jak będą przekwitać, to odgarnij wokół nich ściółkę i podsyp lekkim kompostem. To metoda na zachętę do siania się. Jak zaczęły, to już będą
Iris reticulata obowiązkowy cebulowy! Najlepiej w masie!

Vita,mam nadzieję że się nie mylisz i przylaszczki będą tylko zwiększać swoją obecność. Posłucham twoich rad.
Irysów też dokupię. Skoro eksperyment z nimi się udał to znaczy że warunki u mnie są dobre.
Zawilcami od ciebie jestem niezmienne zachwycona. Zaraz zaczną kwitnie i dość dobrze się rozrastają. Podzielę sobie w inne miejsca po kwitnieniu.
April 08:23, 11 kwi 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)

Będą się zagęszczać na pewno. Jak nie zgrabiłaś to już przepadło bo irysy jak przekwitną puszczają liście mocno w górę i lepiej im je zostawić jeśli chce się kwiaty i przyrost cebulek uzyskać w kolejnym sezonie.

Spokojnie. Siedziałam jak kopciuszek i uprzątnęłam igły. Liście cebulowym zawsze zostawiam. Mi nie przeszkadzają. Mój ogród nigdy nie będzie wymuskany. Zasilę po kwitnieniu i liczę że się nie mylisz i będą przyrastać.
April 08:25, 11 kwi 2026

Judith napisał(a)
Moje irysy nic nie przyrastają
Elo April

Cześć. Nie strasz mnie. Warunki glebowe mamy podobne. Mam tylko więcej cienia.
A zasilałaś cebulki po kwitnieniu?
April 08:28, 11 kwi 2026

Margo2 napisał(a)

Jeśli znowu bedzie to możesz mi kupić?

Goś, nie byłam. Radzymin rozkopany, remontują ulice więc tamtędy nie jeżdżę. Za późno też wracam ostatnio z pracy. Zresztą nie wiem czy na ciemierniki w sklepie to nie jest już za późno.
April 08:31, 11 kwi 2026

ElzbietaFranka napisał(a)

Oj myślałam, że o te wysokie chodzi o już chciałam wskazówek uprawowych radzic. A to o te wczesne.

Ja gdzieś te małe iryski posadziłam i nie wiem gdzie.
Ten ciemiernik jest ciekawy kolorystycznie.

Jola bardzo ładne przylaszczki.
Moja pierwsza wiosenna czynnością jest grabienie igieł i liści. Sterty tego towaru mam. Liście zawisły ma sosnach śnieg przyklepal i dużo tego towaru.

Jola te twoje zielone z niebieskimi kwiatkami pięknie się rozrosły i takie życie i już mają kwiatki u ziemi.

Grabienie igieł i liści to zwykle zaczynam już od grudnia. W tym roku się nie dało.
Nie pamiętam co ci dawałam. Ułudka może ci kwitnie. Choć już i Brunnera zaczyna.
April 08:35, 11 kwi 2026

TAR napisał(a)
Chce przylaszczki i te irysy. Podobaja mi sie Iryski bym posadzila w runiance.

Irysy żyłkowane są za niskie do runianki. Zadusiłaby je. Sadź tam gdzie nie masz zimozielonego.