Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

PrawieBory 07:52, 27 mar 2026

Jolu, wiosna u Ciebie cudna. Fajne są te malutkie iryski. Jeszcze takich nie mam w ogrodzie- mus kupić
Margo2 22:43, 27 mar 2026

Agatorek napisał(a)
A ja tego ciemiernika, co go zacytowałam . Nie mogę go znaleźć nigdzie online.

Jola, pamiętasz może, gdzie go kupowałaś?

Miałam o to samo zapytać.
Jest obłędny.
Pole iryskowe jest zabójcze.
Kiedyś Ty to kupiła i posadziła?
Ja musze koniecznie dosadzić w tym roku
April 05:56, 28 mar 2026

mrokasia napisał(a)
Aprilek!!! Jak dobrze, żeś wyściubiła wreszcie nos z pieleszy .
Cebulowe masz śliczne i w tych igłach świetnie wyglądają. Choć samych igieł współczuję.

Kasiu, z trudem ale zaczęłam zaglądać tu i tam. Nawet trochę ogarniam ogród ale pewnie do końca kwietnia mi się z tym zejdzie. Zima mnie pokonała.
Cebulowych to pierwszy sezon i nie pojmuję czemu nie miałam ich wcześniej
April 06:01, 28 mar 2026

Agatorek napisał(a)
Ktoś tu się obudził z zimowego snu

Pięknie Ci kwitną te pierwsze kwiatki ❤️

Aga dzięki. Jeszcze nie jest ich dużo ale już wiem że mam nowego świra. Jesienią dokupię więcej Irysów.
Ciemiernik kupiony dwa lata temu stacjonarnie w Radzyminie, w Witonie za 7 dych. Ale było warto. Może się przejdę w tym tygodniu i dokupię jak będą mieli.
April 06:05, 28 mar 2026

Gosialuk napisał(a)
Jaka ładna wiosna. Na tym burym tle wiosenne kwiatki aż świecą. Igieł masz sporo, a teraz przez te kwitnące drobiazgi ich sprzątanie utrudnione. Ja się u siebie spieszyłam z grabieniem i wycinaniem, właśnie żeby nie musieć tak uważać na wychodzące roślinki.

Cześć Gosiu. Niestety mnie zima z pracami wstrzymała. Przez igły czyszczenie ogrodu zajmuje mi niemal dwa miesiące. Mogę tylko weekendami, czasem po pracy. Wywożę ponad 100 taczek igieł co sezon. Wygrabienie tego trwa. Zwykle zaczynam powolutku już od grudnia. Teraz się po prostu nie dało.
April 06:16, 28 mar 2026

TAR napisał(a)
Jola cudownie. Zazdroszcze przylaszczek co oznacza, ze nie maja az tak kwasno lub sie dostosowaly. I tych baklazanowych irysow. Ekstra sa.

Aniu, z przylaszczkami walczyłam 10 lat by się zadomowiły. Bez efektu. Poddałam się, a po trzech latach zaczęły się same pojawiać. Pewnie mateczne sadzonki zanikły a żyją te co się wysiały i lepiej przystosowały do warunków.
Te ciemne irysy są śliczne na zbliżeniu. Na rabacie jednak mało widoczne, za ciemne. To odmiana DIJT. Może gdyby je posadzić w jakiejś soczystej zieleni, w czymś zadarniającym...
April 06:22, 28 mar 2026

PrawieBory napisał(a)
Jolu, wiosna u Ciebie cudna. Fajne są te malutkie iryski. Jeszcze takich nie mam w ogrodzie- mus kupić

To pierwsza taka wiosna i od razu miłość do Irysów. Jak mogłam ich nie mieć wcześniej, to niepojęte
April 06:26, 28 mar 2026

Margo2 napisał(a)

Miałam o to samo zapytać.
Jest obłędny.
Pole iryskowe jest zabójcze.
Kiedyś Ty to kupiła i posadziła?
Ja musze koniecznie dosadzić w tym roku

Ciemiernik jak pisałam, kupiłam stacjonarnie w Radzyminie.

Jest super. Te różyczkowe kwiaty.
A irysy i krokusy sadziłam jesienią. Ciężko było je wciskać między rośliny ale teraz robią fajną robotę. Muszę zaplanować nowe miejsca i kolory. Koniecznie dokupię.
Polon 06:49, 28 mar 2026

Przy porannej prasówce/ogrodówce pozachwycałam się iryskami u Ciebie i mam podobne przemyślenia - koniecznie muszę takie mieć

Ciemiernik zdecydowanie wyjątkowej urody, pewnie dlatego taki “cenny”

Dywan z igieł może przynajmniej chroni rośliny zimą, ale 100 taczek mnie zgniotło
Kompostujesz je, czy się nie da?
LIDKA 08:46, 28 mar 2026

Aprilku fajnie że jesteś.
Oznaki wiosny już bardzo ładne. Iryski cudne.
Muszę ich jesienią poszukać. Mam dwie rabaty gdzie już dużo tetrisów nie będzie to można je zacebulować na maxa.