Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 08:45, 15 kwi 2026

PrawieBory napisał(a)
Jolu, są takie różne "namierzacze" - nawet do ramy roweru można wrzucić i zawsze wiesz gdzie jest. Może takie ustrojstwo warto wrzucić w rączkę ulubionego sekatora albo nożyc? Ja ulubiony sekator zawsze odkładam w to samo miejsce, nawet jeśli muszę przelecieć cały ogród . W czasie intensywnego użytkowania mam przypięty na smyczy, bo cholernik ciągle się gubił. W każdym razie życzę, aby Twoje nożyce znalazły się jak najszybciej

Niestety chwilowo nie mam do czego przypiąć. Nożyce szpalerowe ciągle na liście "zaginionych". Ale w wirze poszukiwań odnalazłam wąskie grabie, które zaginęły trzy lata temu Spadły za biurko robocze i nie zauważyłam za stosem doniczek. Nie... nie jestem bałaganiarą Mam tylko duży teren, garaż też duży
April 08:48, 15 kwi 2026

mrokasia napisał(a)
Daj znać jak znajdziesz te nożyce, trzymam kciuki!
Dlatego nie inwestuję za bardzo w sekatory. Ciągle je gdzieś zostawię a potem znajduję w nieco pogorszonym stanie. No ale sekator to nie duże nożyce...

Kasiu, parę lat nożyce znały swoje miejsce Byłam wczoraj w ogrodniczym żeby kupić nowe, ale jak zobaczyłam że takie jak miałam kosztują już ponad 300 zeta to się rozmyśliłam. Kupiłam bratki i wyszperałam stare, zapasowe, lekko zardzewiałe nożyce. Wyczyszczę i ten sezon może uda się opędzić, zanim się tamte znajdą. Choć tracę wiarę.
Czytałam o twoim oczarze. Tak już zupełnie? na amen? Szkoda.
April 08:49, 15 kwi 2026

Judith napisał(a)
Podobnie jak Kasia PrawieBory też zawsze odnoszę sprzęty na miejsce. Tez nauczona doświadczeniem . Mam robocze wiadro, z którym idę w ogród i mam tam zawsze małą łopatkę, nożyczki, sekator, pazurki i podkładką pod kolana. I inne rzeczy gdy jest potrzeba. Zawsze odkładam wszystko do tego wiaderka. Rzeczone nożyczki - niezastąpione przy wycinaniu wiotkich roślin - zgubiłam kiedyś i znalazłam po 3 latach. O dziwo, są nadal sprawne .
Twoje nożyce też się znajda, no bo przecież nie ma innej opcji. Pytanie, kiedy?

Ja też "zwykle" odnoszę. I mam wrażenie że odniosłam. Dlaczego ich tam nie ma? Nie wiem, może to ten facet z Niemiec?
April 08:52, 15 kwi 2026

TAR napisał(a)
Ja w ogrod chodze z wozeczkiem na ktorym jest zawsze wiaderko i koszyk ze sprzetem plus obornik, kora i inne potrzebnosci. A i tak notorycznie cos gdzies zostawiam

Też mam swoje wiaderko i skrzynkę narzędziową na drobnicę. A mimo to udało mi się zgubić. Więc mamy podobnie
April 08:54, 15 kwi 2026

anabuko1 napisał(a)
Szachownica jest przepiękna.
U mnie niestety nie chcą rosnąć, przepadają gdzieś.
Jedna się trzyma , odmiany nie pamiętam.
Poletko krokusów piękne.
Dobrze że łyżeczka się znalazła. Gorzej jak trafiają do worka ze śmieciami.

Z szachownicami też długo walczyłam a raczej walczyłam o to by kwitły. Bo puszczały pęd i nie tworzyły kwiatu. Ale już jest lepiej.
Łyżeczkę to Mrokasia odnalazła, choć nie wiedziała że zgubiła.
Moje nożyce szpalerowe zaginęły i ciągle są poszukiwane
Chyba każda z nas ma takie historie Oby moja miała szczęśliwe zakończenie
April 08:57, 15 kwi 2026

Eupraksja napisał(a)

Czyli warto się nie poddawać! Czaiłam się na nie, ale też mi wcześniej zanikały, i bałam się że i teraz tak będzie. Ale Twoje doświadczenie jest bardzo optymistyczne i dodaje mi odwagi Tylko w takim razie tym bardziej warto kupować w czasie kwitnienia, żeby mieć szanse przynajmniej na siew, jeśli nie na przetrwanie tych pierwszych osobników.

Ewo, dobrze kombinujesz Trzeba próbować. Pierwsza porażka nie świadczy o tym że się nie da. Myślę że przylaszczki u mnie zaczęły się pojawiać, jak już miałam większość lasu oswojoną i poprawioną strukturę ziemi, podlewaną. One nie lubią sucho i nie lubią kwaśno. Dlatego grabienie lasu ma u mnie swój głęboki sens
April 09:01, 15 kwi 2026

ewsyg napisał(a)

A ja nie mam ani jednego, muszę to naprawić, bo są przeurocze. Bardzo podobają mi się te burgundowe.

Ewo, ja irysy żyłkowane mam pierwszy sezon dopiero. Więc też wszystko przed tobą. Burgundowe najładniej wyglądają na zdjęciach. Na rabacie są mało widoczne. Za ciemne. Trzeba by je łączyć z czymś jasnym albo na jasnym zadarniaczu. Ale co o tej porze ma na tyle liści żeby podbić kolor burgundowych irysów? Ułudka byłaby idealna ale trochę za późno puszcza listki.
Monia81 09:22, 15 kwi 2026

April napisał(a)

Też mam swoje wiaderko i skrzynkę narzędziową na drobnicę. A mimo to udało mi się zgubić. Więc mamy podobnie

Ja mimo wiaderka z narzędziami zdarza się, że gubię do tej pory sekatora ulubionego nie znalazłam.
Oby nożyce się znalazły
LIDKA 10:47, 15 kwi 2026

Ja też mam koszyczek na drobne gratki i gubię. Ale szukam do skutku . Tylko u mnie inny charakter ogrodu i daje się znaleźć. Poza jednym sekatorem co zgubiłam na samym początku ogrodowania.

Narzędzia powinny mieć zarówiaste kolory a lepiej to neonowe. I powinny świecić w ciemnoaci jak odblaski.

Aprilku trzymam kciuki za Twoje nożyce.
TAR 12:22, 15 kwi 2026

Zapasowe tez sie nadadza a te wlasciwe odnajdziesz za 3 lata jak grabie. Choc oczywiscie zycze by znalazly sie jednak predzej jak te grabki