Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 08:36, 11 kwi 2026

Agatorek napisał(a)

To jakby mieli więcej, to kup proszę i dla mnie

Aga, sorry, nie byłam.
April 08:37, 11 kwi 2026

Gosialuk napisał(a)
Przylaszczki to taki drobiazg ogrodowy, od którego się milej na sercu robi.

April 08:43, 11 kwi 2026

Iwonka napisał(a)
Świętujemy Aprilku Opuściłaś gawrę i nawet technologię wzięłaś do ręki!!!
Super że jesteś, super że są fotki.
Nam nigdy nie dość twojego lasu. Z romantycznymi igłami tym bardziej
Ale szczerze podziwiam za ogarnianie tematu, serio.
Przylaszczki wzruszają.
W ogóle wszystko z wiosną jakieś takie fajne
Nie znikaj chyba że na grabienie

Jak ja czasem przeklinam te "romantyczne" igły.
Obym do końca kwietnia dała radę to ogarnąć.
No właśnie po pracy w ogrodzie to mi się nawet telefonu nie chce wziąć do ręki. No i jakoś pogoda też nie współpracuje. Teraz czekam tylko na kilka stopni więcej i łapię znów za grabie. Poprzednio trzy razy grad padał a ja się nie poddawałam i grabiłam
April 08:48, 11 kwi 2026

UrsaMaior napisał(a)
Fajne masz te iryski, kiedyś posadziłam, ale coś nie widzę...
Przylaszczki boskie, na FB jest babka, Ewelina coś tam, która ostatnio pokazała zestawienie. Nie wiedziałam, że jest aż tyle odmian!

Może coś Ci zeżarło cebule. Nie wiem czy są przysmakiem bo to ich pierwszy sezon.
Z przylaszczek cieszę się z tych najzwyklejszych. Nie mam ambicji na wyfikane odmiany. To nie ich środowisko. U ciebie miałyby większe szanse bo i igieł tyle nie masz, no i więcej podlewasz.
April 08:55, 11 kwi 2026

Zdjęć nowych raczej mało bo pogoda się zrobiła kiepska.

vita 09:09, 11 kwi 2026

April napisał(a)

Vita,mam nadzieję że się nie mylisz i przylaszczki będą tylko zwiększać swoją obecność. Posłucham twoich rad.
Irysów też dokupię. Skoro eksperyment z nimi się udał to znaczy że warunki u mnie są dobre.
Zawilcami od ciebie jestem niezmienne zachwycona. Zaraz zaczną kwitnie i dość dobrze się rozrastają. Podzielę sobie w inne miejsca po kwitnieniu.

Zawilce koniecznie rozrzuć w inne miejsca w ogrodzie Jeżeli trafiły się wśród nich zawilce gajowe (łatwo je odróżnić w początkowej fazie po kolorze liści) to je usuwaj, są ekspansywne. U mnie już są wszędzie i próbuję wyławiać. Co do przylaszczek, to może moja metoda na 'zachęcenie do siania' nie jest miarodajna, podobno ich nasiona przenoszą mrówki, ale u mnie to się sprawdza. Przylaszczki już przekwitają a ja ciągle znajduję niekwitnące siewki. Nawiasem mówiąc, te najzwyklejsze to również formy różowe i białe

Wspominasz o zasilaniu cebulowych po kwitnieniu, dla mnie to już ostatni dzwonek, zaniedbałam to w poprzednich latach i teraz mam efekty. Żonkile prawie nie kwitną, psizęby, iryski też kiepsko.
Nawóz do cebulowych będzie dobry, dwie podsypki, teraz i za miesiąc? Zanim liście zaczną zasychać?

vita 09:14, 11 kwi 2026

April napisał(a)
Zdjęć nowych raczej mało bo pogoda się zrobiła kiepska.

Ach! Szachownica raddeana Wspaniała! Gratuluję, ileż ja straciłam szachownic. Bardzo trudno je u mnie utrzymać, przezimować w gruncie. Ile lat jest u ciebie?
April 09:44, 11 kwi 2026

Wiktorio, u mnie zawilce gajowe nie są ekspansywne. Mam dosłownie kilka w innym miejscu. Ale jak pojawią się w tych twoich to będę usuwać.
Myślę że do cebulowch dwa razy jak sypniesz, zupełnie wystarczy. Ja też zapominam o zasilaniu. Robię sobie przypominajkę w telefonie, na kolejny rok
Szachownica Raddeana jest trudna. Miałam kilkanaście i zostały dwie. Dopiero po przesadzeniu w inne miejsce zaczęły kwitnąć. Trzy lata wegetowały. To dopiero ich drugie, ładne kwitnie.
vita 10:04, 11 kwi 2026

Przypominajki na telefonie! Człowiek ciągle się uczy Dzięki

Mam nadzieję, że to nowe miejsce dla szachownicy będzie odpowiednie. Że trudne w uprawie są szachownice wiem od lat. Uwielbiam te cebulowe i miałam kiedyś kilkanaście gatunków, i to jakich!
Może wrócę jeszcze do ich uprawy, ale po bardzo, bardzo starannym przygotowaniu dla nich podłoża.
Swoje kupowałam u Bondarenki na Litwie, znany kolekcjoner, podróżnik, pamiętam z filmików jak pozyskiwał cebule z naturalnych środowisk w Armenii, zagłębiał w glebie dłoń i wyjmował cebulę!
One potrzebują żyznego i bardzo lekkiego podłoża. Mało kto takie u siebie ma
Zadbaj o tę szachownicę, jest cudowna