Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 07:33, 17 kwi 2021

Mgduska napisał(a)
Tak, u mnie różaneczniki też są na liście niekoniecznych, chociaż pasowałyby do części leśnej. Zrobiłam wyjątek dla miniaturki - na balkon kupiłam takiego cudaczka, który ma rosnąć nie większy niż 40 cm, na próbę, zobaczymy U Mamy na leśnej działce są dwa piękne, tymi się nacieszam, ale one są jakieś takie bezobsługowe - chyba dobrze zaaklimatyzowane

Ja zaczęłam od różaneczników jako początkujący ogrodnik i tak już zostały choć szału nie ma.
A jakie miniaturki kupiłaś? Bo moje miniaturki, jakuszimiańskie Blue Tit mają już 80cm wysokości i szerokości
W tym roku chyba je przytnę po kwitnieniu.
April 07:36, 17 kwi 2021

TAR napisał(a)
obcielam wczoraj kilka galązek Sangokaku, u mnie żadna wertycilioza a zwykłe przemarzniecie, podcielam co trzeba i licze, ze przymrozkow duzych wiecej nie bedzie. ale odpuszczam juz takie wrazliwe klony, w kiepskim stanie mam rownież klona Wilson's Pink Dwarf. Reszta przezimowała bardzo ładnie nawet Ryusen

A też obcięłam gałązki. Inka mówi że mają te ciemne obrączki ale ja jakoś tego nie widzę. Jeszcze czekam.
A u mnie Pink Dwarf cudny, nic mu nie jest. Ale rośnie niemal przy samej ścianie domu.
Ty to masz tyle ciekawostek że nawet czasem nie wiem o czym piszesz, ciągle muszę googla pytać...
April 07:37, 17 kwi 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)
Klony są piękne , watro o nie zawalczyć.
Ja się z dwoma pożegnałam niestety w tamtym roku po łagodnej zimie i nie zidentyfikowałam przyczyny .

Popieram, walczę a jak jakiś nie daje rady to trudno, kupuję kolejnego
April 07:40, 17 kwi 2021

Mgduska napisał(a)

No właśnie chyba nie można mieć za dużo roślin specjalnego traktowania I fajnie, bo jakby każdy miał wszystko, to naprawdę byłaby nuda. U kogoś też fajnie coś podziwiać.

Ale z kilkoma warto się potrudzić. Ja staram się całe rabaty robić bezobsługowe, poza wiosennym cięciem i nawożeniem. Ale kilka bardziej wymagających chyba nie jest takim dużym obciążeniem?
To sama radość dla ogrodnika, odnieść sukces jak jest trudno.
April 07:42, 17 kwi 2021

TAR napisał(a)

ani jednej, za duzo z nimi zabawy. nie preferuje żadnych roslin z kolcami w ogrodzie, tak wiem sa bezkolcowe niemniej dalej wymagajace. no i nie pasuja mi jakos do reszty. mam tyle innych wymagajacych, ze juz roze sobie moge darowac

Ja się kiedyś wkręciłam w róże ale miłość długo nie trwała, to był raczej krótki, płomienny romans. Doszłam do chyba 120 egzemplarzy.
Teraz stopniowo się ich pozbywam lub same się żegnają
Lubię ale nie kocham
April 07:44, 17 kwi 2021

Milka napisał(a)

To samo u mnie, już leci podlewanie. Z wierzchu popadało, ale całą woda przez drzewa już wyciągnięta.

Irenko, u nas sosny bardzo wyciągają. Ty masz lepszą ziemię, u mnie piasek, to tym bardziej mam pustynię. Dobrze że popadało. Dziś będę sadzić, to zobaczę jak głęboko nasiąknięta ziemia. Obym się nie rozczarowała.
Joann 07:48, 17 kwi 2021

April napisał(a)

To takie same jak na różance, obrzeża chodnikowe. Tutaj jeszcze nie wykończone, nie obsadzone. Ujednolicam ścieżki na całej działce.

Super to wygląda!
April 07:49, 17 kwi 2021

Margo2 napisał(a)

Jola, ja chyba wolę fizyczne zmęczenie
Jak tam u Ciebie? Leje?
Odpoczywasz?
Bo ja od środy nie wyszłam do ogrodu. Cały czas deszcz
A z kotem mi nie wyszło.
Czy wiesz, że on wlazł na tuje i miałam wrażenie, że zaraz przeskoczy do sąsiadów?
Wrócił na sznurek na uwięzi.
Przynajmniej jak przeskoczy to będę wiedziała gdzie jest

Gosiu, ten tydzień nic a nic nie ruszyłam.
Praca zawodowa mnie pochłonęła no i problemy z kolanem się nasiliły. Ledwo chodzę.
Ale dziś usztywnię sobie kolanko i muszę powalczyć, bo mi psychika siądzie

Z kotem to za pierwszym razem się nie uda. Stopniowo. A smycz miał przyczepioną? Czy zupełnie go puściłaś? ściągałaś go za smycz? Czy sam zszedł?
Może z wiekiem się uspokoi. Mi szkolenie zajęło dwa lata. I pewnie każdy osobnik jest inny.
April 07:51, 17 kwi 2021

Agania napisał(a)

A ja zakochałam się w rudym

Podobny do twojego
Mam takie dwa, jeden rudy i biszkoptowa dziewczyna
April 07:53, 17 kwi 2021

Alija napisał(a)
U mnie wody już w nadmiarze, ale przynajmniej śnieg sprzed dwóch dni stopniał.
Mokro, zimno i ponuro, nie cierpię takiej pogody. Pozdrawiam!

U mnie nigdy nadmiaru wody. Przez piasek przelatuje jak przez sito. Tylko to zimno mnie dobija.
Jeszcze chwila łapię się za mopa, posprzątam chałupę i pędzę do ogrodu.
Już mnie nosi.
Tyle roboty do ogarnięcia, tyle do posadzenia...
Przyszły weekend ma być ładnie dopiero.