Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 17:51, 19 cze 2021

Gosiek33 napisał(a)
Po czym poznać, który bodziszek który? Zupełnie mnie to przerasta

Chyba przydałby Ci się pomarańczowy kolor w ogrodzie, kolorystycznie. Futra pokazują to za każdym razem gdy nieustannie chodzą za Tobą Na zdjęciach to widać

Możesz je jako testery koloru w różnych fragmentach ogrodu fotografować... nigdy ich za wiele

Gosiek, słusznie zauważyłaś że pomarańcz by u mnie pasował. Zastanawiałam się i nawet kupiłam kukliki pomarańczowe i dosadziłam do fioletów. Niestety kukliki u mnie, jak wiesz, porażka. Więc pierwsze przymiarki z pomarańczowym się nie powiodły. Zostają zatem tylko koty do kompozycji
April 17:52, 19 cze 2021

inka74 napisał(a)
teraz wiemy co dla ciebie jest frontową

No jak to co? Tam gdzie drzwi
April 18:03, 19 cze 2021

Juzia napisał(a)

No wie, wiem.
ALe masz słoneczną rabatę przeca
A pod drzewami też masz kwiaty
Z drzewami owocowymi tylko kłopot.

He, he, ta rabata jest częściowo słoneczna, od południa dopiero. Ale dobre i to. Pod drzewami mam kwiaty bo nie mam wyboru, muszę sobie jakoś radzić. Niektóre kwiaty wolą półcień. Są nawet róże które źle znoszą pełne słońce i takie które tolerują półcień
Lubisz róże?
Moja Rose de Resht, cztery sztuki niemal w cieniu.

A o drzewa owocowe to raczej chodziło mi o ozdobne wiśnie czy jabłoń Royalty...
Yenna 18:04, 19 cze 2021

April napisał(a)

Więc pierwsze przymiarki z pomarańczowym się nie powiodły. Zostają zatem tylko koty do kompozycji

Nie tylko, ale aż

Przy okazji zapytam: jakie masz ogrodzenie, że nie przechodzą dalej?
April 18:05, 19 cze 2021

Mgduska napisał(a)

A dzieliłaś już kiedyś parzydło? Pytanie jest podchwytliwe oczywiście, chodzi o to, że bez porządnej piły/siekiery/chłopa nawet nie ma co próbować. Chyba, że masz jakiś patent?

Mi też brak miejsca na drzewa owocowe. Sad mi się marzy, a mam ledwo parę wisienek. Od frontu chłopaki wsadzili sosnę i nie dadzą zamienić na jabłoń, tacy są

Postraszyłaś mnie tym dzieleniem parzydła. Trzeba się za nie wziąć zatem zanim ruszy wegetacja, żeby nie zniszczyć
April 18:11, 19 cze 2021

tulucy napisał(a)
Ja dzieliłam parzydło i na pewno bez ciężkiego sprzętu.

Jolu mi Północna nie pasowała na frontową, bo ona jest u Ciebie jak u mnie, podjazdowa a frontową przed domem jarzyłam, tyle że bez zawartości właśnie. Pewnie że względów, o których pisałaś, że ciężka.
U Ciebie brachytricha, u mnie stipa jest wielką miłością psicy. Niestety taką aż do śmierci stipy. Wyciąga i dzięki mi na pojedyncze źdźbła.

No właśnie Lucy, bardzo dobrze kojarzyłaś
Frontowa pojawiała się rzadko, przy okazji np Lykkefunda, jako wejście do ogrodu, lub donic z Vertigo. Teraz mam w donicach jeszcze rdest zmienny. Bardzo fajna roślinka, spora.

April 18:13, 19 cze 2021

MiluniaB napisał(a)

Hi hi Aprilku uśmiałam się z mojej misy
A widziałaś moje nowe fotki? Zapraszam

Twoja misa zwłaszcza w te upały, bezcenna
Ja wczoraj w basenie lądowałam trzy razy, błogostan
Zaraz zajrzę, dopiero wyszli goście, muszę się ogarnąć. Zobaczę co tam masz nowego...
April 18:16, 19 cze 2021

Catalinasdiary napisał(a)
Twój cień teraz jest pożądany, zresztą to nie do końca cień, magicznie światło się skrada. Wszystko bujne i zielone. Ja mogę robić zakupy ale ryzykiem jest sadzenie, słońce przypala liście. Widzę ogromną różnicę w roślinach które mam pod drzewem od wschodu, a na słonecznych rabatach. I niby padało i jak kopię to ziemia mokra.

Dzisiaj cień to skarb. Goście siedzieli w największy upał i było bardzo przyjemnie.
U siebie też używam magicznych sztuczek żeby rośliny przeżyły. Ciągle podlewam a do sadzenia używam hydrożelu. No i oczywiście między roślinami karton i na to kora. Przytrzymuje wilgoć w glebie. Bez tego byłaby pustynia.
April 18:19, 19 cze 2021

Magleska napisał(a)
ja to Ci zazdroszczę tego cienia u mnie wszędzie lampa straszna -jedynie pod brzozą rano mogę posiedzieć .....taras niby zadaszony w cieniu ,ale duszno na nim ....

Pięknie masz -bardzo mi się te ścieżki z płyt podobają i pomimo ,że ogród niby leśny to i kwiatów pełno ....cudnie psze Pani

Rudzielec fajnie pozuje

Magda, to nie tylko cień. To olejki eteryczne sosen. One powodują że upał jest mniej dokuczliwy.
No i jeszcze na tarasie syn mi dzisiaj zamontował markizę rozkładaną. Cień jest głębszy niż tylko przez drzewa. Mimo wszystko słońce między drzewami potrafi też mocno grzać.

Dzięki za pochwały Ze ścieżek jestem bardzo zadowolona, warto było się wysilić
April 18:25, 19 cze 2021

UlaB napisał(a)
Piękne "takie tamy" cieniste. Jestem fanką cienistych ogrodów, u Ciebie jest cudownie. Rabata z misa juz wygląda fajnie - bedzie szał, to pewne. Zazdroszcze hakonki bezodmianowej - dziwne, ze taka bezodmianowa jest na wage złota i nie do dostania. Poluję bezskutecznie.

Ula dzięki Cieniste rabaty tworzę dopiero niedawno. Skończyło się słońce więc przyszła pora na las.
A hakonechloa macra mam głównie dzięki dobrym koleżankom, które się podzieliły. U mnie najszybciej przyrasta All Gold. Nią więc obsadzam kolejne połacie, dzieląc na wiosnę posiadane już kępy.