Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Juzia 00:25, 20 cze 2021

April napisał(a)

He, he, ta rabata jest częściowo słoneczna, od południa dopiero. Ale dobre i to. Pod drzewami mam kwiaty bo nie mam wyboru, muszę sobie jakoś radzić. Niektóre kwiaty wolą półcień. Są nawet róże które źle znoszą pełne słońce i takie które tolerują półcień
Lubisz róże?
Moja Rose de Resht, cztery sztuki niemal w cieniu.

A o drzewa owocowe to raczej chodziło mi o ozdobne wiśnie czy jabłoń Royalty...

A lubię!
Nawet mam jedną Rose de Rescht

I Aspirin i Minervę pod brzozami. Jakoś kwitną
April 08:17, 20 cze 2021

Agatorek napisał(a)

Nie zauważyłam go

Wcale się nie dziwię. Maleństwo. Ale wiosną jest tak cudnie czerwony i przebarwi się jesienią. Poza tym jak zrobię wyższe piętro tej rabaty to też wyeksponuje się to co na dole. Na razie ogarnęłam 1/4 rabaty. To trudny teren, połowa jest na spadku i srylion korzeni. Nie wspominając o tradycyjnym piasku. Cierpliwość niezbędna
April 08:20, 20 cze 2021

TAR napisał(a)
Aprilu uwielbiam te Twoje misy, robia klimat.

Izka ty skoncz z tymi zmianami, bo sie zastanawialam kto nowy do nas dolaczyl

Dzięki
Muszę tylko popracować nad krystalicznością wody. Masz jakiś pomysł? Jak to robisz w oczku. Wiem, rośliny oczyszczają ale ja tam nie chcę roślin. No, może parę pistii bo one egzotycznie wyglądają.
April 08:22, 20 cze 2021

Kasia_CS napisał(a)
Ale fajne te zdjęcia z misą.. świetnie w lustrze wody wody odbijają się rośliny...
Koty zawodowo przygotowałaś do życia w ogrodzie!! Duuuzo pracy to widać kosztuje, szacunek!

Kasiu, z kotami nie było łatwo ale efekt jaki udało się osiągnąć bardzo mnie zadowala. Warto było, męczące jest bieganie za nimi i martwienie się. Teraz czują się związane z miejscem i to jest fajne
April 08:25, 20 cze 2021

Juzia napisał(a)

A lubię!
Nawet mam jedną Rose de Rescht

I Aspirin i Minervę pod brzozami. Jakoś kwitną

No właśnie, jakoś kwitną. Może nie jest to spektakularne ale zadowalające.
Też mam Minervy. Jesteś ze swoich zadowolona? Bo dla mnie to one produkują za mało kwiatków, zbyt kapryśne są. Fakt że jak zakwitną.... cudo.
Anda 08:31, 20 cze 2021

Fantastycznie wygląda u Ciebie Rose de Resht Uwielbiam jej zapach. Pięknie masz, trud jaki wkładasz w tworzenie ogrodu naprawdę się opłaca. Rabata przy misie już teraz pięknie wygląda.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
April 08:40, 20 cze 2021

Poza misą ogród sobie jakoś radzi w ten upał. Trzeba podlewać ale generalnie nie ma tragedii, jeszcze... bo cały tydzień upałów przed nami.

powojnik recta

Muszę iść posadzić siewki białych naparstnic. Mam nadzieją że przeżyją to gorąco.
mrokasia 09:47, 20 cze 2021

Ojacie, ale foty!!! Bujnie, zielono, cudnie?
Kasya 10:16, 20 cze 2021

U ciebie w lesie pewnie miły chłodek ?
Ten powojnik recta to taki krzaczasty ?
Juzia 10:39, 20 cze 2021

April napisał(a)

No właśnie, jakoś kwitną. Może nie jest to spektakularne ale zadowalające.
Też mam Minervy. Jesteś ze swoich zadowolona? Bo dla mnie to one produkują za mało kwiatków, zbyt kapryśne są. Fakt że jak zakwitną.... cudo.

Masz rację. Minerva to kapryśna damulka
Raz mi w ogóle nie zakwitła. Raz jednym kwitkiem.
Teraz ma chyba trzy czy cztery pąki.
No ale tak jak pisałam. Ona u mnie rośnie pod samą brzozą Youngii to ma prawo być taka. I w sumie wile więcej od niej nie oczekuję. To taka róża zapchajdziura
No i miała pasować kolorem do szałwii różowych... tyle że szałwie też już sobie tam nie radzą i pewnie niedługo wylecą