Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 19:05, 19 cze 2021

Johanka77 19:17, 19 cze 2021

April napisał(a)

To zaszczyt psze Pani
Sorry za derenia, już posadzony

Zdjęcia robocze. Miejsca oznaczone doniczkami czekają na Carex Spring. Ale jeszcze nie dowieźli, zamawiałam w lutym....wrrrrrr....

Piękny obrazek

Od lutego???
April 19:17, 19 cze 2021

Yenna napisał(a)

Polecę filmowo -"Miałaś moją ciekawość, ale teraz masz moją uwagę"
Jak je szkoliłaś?

Marto, stopniowo koty poznawały teren, miały długie smycze, przymocowane do drzewa, zawsze w moim towarzystwie. Jak już przyzwyczaiły się do pewnej przestrzeni, do obróżek przypięłam długi ok 10m sznurek, w ostrym kolorze, żeby zawsze go szybko dostrzec. Sznurek był luzem bez wiązania. Nawet jak kot mi wlazł w krzaki, to końcówka sznurka gdzieś wystawała i mogłam go wyciągnąć, by wrócił na teren na którym go dobrze widziałam i zwracałam się do nich zawsze po imieniu. W ten sposób koty przyzwyczaiły się że jak są w ogrodzie to są blisko mnie. Że nie mogą oddalić się gdzieś dalej. Sznurek stopniowo można skrócić. Jak już przestały się szarpać i wchodzić w krzaki, dopiero po dwóch latach, przestały nosić smycze. Nie miały już wtedy potrzeby i chęci się oddalać. Teren znany uznały za dom, przychodziły do mnie przywoływane swoimi imionami. Co jakiś czas też trzeba przywołać, bo jak za długo są bez nadzoru to je ponosi. Więc stale, jak z małym dzieckiem, trzeba wołać, kontrolować, nagradzać głaskaniem. Ja nie używałam żadnych smaczków, nie stosowałam jedzenia jako nagrody.
To tyle Cierpliwość ponad wszystko
Johanka77 19:17, 19 cze 2021

April napisał(a)

Mrokaśka, miła jesteś
Johanka, ona oczywiście przesadza, niemniej zapraszam

Miło mi
April 19:19, 19 cze 2021

Johanka77 napisał(a)

Miło mi

Daleko nie masz. Wiem, bo pod Toruń jeździmy z przyjaciółmi na grzyby Piękne lasy
Yenna 19:23, 19 cze 2021

April napisał(a)

Marto, stopniowo koty poznawały teren, miały długie smycze, przymocowane do drzewa, zawsze w moim towarzystwie. Jak już przyzwyczaiły się do pewnej przestrzeni, do obróżek przypięłam długi ok 10m sznurek, w ostrym kolorze, żeby zawsze go szybko dostrzec. Sznurek był luzem bez wiązania. Nawet jak kot mi wlazł w krzaki, to końcówka sznurka gdzieś wystawała i mogłam go wyciągnąć, by wrócił na teren na którym go dobrze widziałam i zwracałam się do nich zawsze po imieniu. W ten sposób koty przyzwyczaiły się że jak są w ogrodzie to są blisko mnie. Że nie mogą oddalić się gdzieś dalej. Sznurek stopniowo można skrócić. Jak już przestały się szarpać i wchodzić w krzaki, dopiero po dwóch latach, przestały nosić smycze. Nie miały już wtedy potrzeby i chęci się oddalać. Teren znany uznały za dom, przychodziły do mnie przywoływane swoimi imionami. Co jakiś czas też trzeba przywołać, bo jak za długo są bez nadzoru to je ponosi. Więc stale, jak z małym dzieckiem, trzeba wołać, kontrolować, nagradzać głaskaniem. Ja nie używałam żadnych smaczków, nie stosowałam jedzenia jako nagrody.
To tyle Cierpliwość ponad wszystko

Dziękuję za wywód
Powoli myślimy, co z naszym cudaczkiem robić, gdy się przeprowadzimy
Johanka77 19:31, 19 cze 2021

April napisał(a)

Daleko nie masz. Wiem, bo pod Toruń jeździmy z przyjaciółmi na grzyby Piękne lasy

No patrz!
UrsaMaior 19:37, 19 cze 2021

Nooo stara, spisałaś się! Misa & s-ka wyglądają rewelacyjnie!
April 19:42, 19 cze 2021

Yenna napisał(a)

Dziękuję za wywód
Powoli myślimy, co z naszym cudaczkiem robić, gdy się przeprowadzimy

Bardzo pilnuj.
Ja pierwszego kota straciłam pod kołami, jak się przeprowadziliśmy z bloku do domu. Już po trzech miesiącach. Zachłysnął się wolnością
April 19:42, 19 cze 2021

Johanka77 napisał(a)

No patrz!

No patrzę