Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 10:30, 03 sie 2022

TAR napisał(a)

codziennie podlewany, podobnie asplenifolia ale ten wsadzilam do ziemi i odzyl, Frankensztajn niestety nie, codziennie go podlewam. zobaczymy, juz mu powiedzialm ze jak nie ruszy to wciry dostanie

mam juz przeblyski, styl raczej dziko lesny podobne klimaty jak u Ciebie czy Izy, to akurat wymusza (z czego sie ciesze) ogolny wyglad dzialki. inny bylby smieszny i nie pasujacy. chce by ta czesc oswojona przy domu byla spokojniejsza i plynnie wtapiala sie w moj las. w lesie raczej nie planuje bynajmniej teraz zadnych ruchow nasadzeniowych. trawy tyle co na sciezki by przejsc, glownie rabaty, woda, planuje wybudowac sciane fontanne. ale na pewno nie w tym roku. zobaczymy jak bedzie. teraz skupiam sie wciaz na budowie, musze podopinac szczegoly, pracuje nad ogrodzeniem, kostka, porzsdkowaniem terenu ale musze juz do wykonczeniowki usiasc i wybrac sprzety do lazienkki, tapety, farby itp.
no i jeszcze moj starszy piesio wymaga duzo czasu, opieki i milosci. okropnie sie pochorowal i od miesiaca ledwo zipie, myslelismy ze to juz ten czas ale jest waleczny i zaczyna chorobe powoli pokonywac. choc nie wiemy czy dotrwa do konca budowy chcielibysmy by pomieszkal w nowym domku, byl z nami przy kazdej budowie.

Tak, okolica często wymusza styl ogrodu. Ja podobnie planowałam, bliżej bardziej formalnie, dalej przechodzi w dzikość. Nie za bardzo mi to wyszło.
Czeka cię najciekawsza praca, zarówno ogrodowa jak i przy aranżacji wnętrz.
Jak tam białasek? Polepszyło się?
April 10:41, 03 sie 2022

malgol napisał(a)

No zakatek z ławeczkami jest rewelacyjny O misie oczywiście juz nie wspominam Ta różowa hortka to jakaś Anabelka?
Gdybys mogła rzucić okiem na fotke mojej u mnie i stwierdzić w czym tkwi problem mojej..

Bardzo jestem zadowolona z otoczenia ławek Coraz lepiej to wygląda choć kilka roślin muszę przesadzić bo mnie zaskoczyły wzrostem, m.in. bez aurea i rdest zmienny. Muszą iść do tyłu
Hortki w tym miejscu to głównie Pink Annabelle.
Twoje mogą być Bubblee Gum, akurat na etapie bieli... zmienią się wraz z przekwitaniem
April 10:43, 03 sie 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jestem Ci ogromnie wdzięczna, że chciało Ci się włożyć w ogród tyle serca i ciężkiej pracy. Dzięki temu mam możliwość pooglądania pięknych zdjęć. Cudowne zakątki.

Haniu, dziękuję za przesympatyczny wpis. Ogród tworzyłam dla siebie, pomagał mi pozbywać się negatywnej energii i stresu, odrywał od problemów, z czasem wciągnął a nawet pochłonął
April 10:43, 03 sie 2022

lilarose napisał(a)

lubię to

Dzięki za lajka
TAR 10:55, 03 sie 2022

April napisał(a)

Tak, okolica często wymusza styl ogrodu. Ja podobnie planowałam, bliżej bardziej formalnie, dalej przechodzi w dzikość. Nie za bardzo mi to wyszło.
Czeka cię najciekawsza praca, zarówno ogrodowa jak i przy aranżacji wnętrz.
Jak tam białasek? Polepszyło się?

z bialaskiem bylo juz bardzo zle i w "ten" dzien co juz prawie by go mialo nie byc nagle zaskoczyl. zabieg po 4 dniach przyniosl efekt + leki. odpukac powoli sie polepsza, moze nie spektakularnie ale jednak. mam nadzieje.

Masz super ogrod, mnie sie podoba. Ale budowa mnie juz troche nuży, mogliby juz te tynki robic a nie dopiero dach
April 11:05, 03 sie 2022

Alija napisał(a)

Jak miło pooglądać zdjęcia z twojego ogrodu.
A strażnik pilnuje.

Alicjo, on ciągle pod nogami albo w pobliżu ucina sobie sjestę jednym okiem zerkając czy się przykładam do roboty
pozdrawiam
April 11:09, 03 sie 2022

ewsyg napisał(a)
Kochana, cudny ogród i piękne zdjęcia. Taki tu u Ciebie spokój i swoisty mikroklimat. Miło jest posiedzieć u Ciebie na ławeczce.
Pozdrawiam

Ewo witaj, przy obecnych upałach bardzo sobie chwalę ten cień. Powietrze jest zupełnie inne pod sosnami, czuć olejki eteryczne. Wpływają też one na obniżenie temperatury. Jest wtedy do zniesienia nawet przy ponad trzydziestu.
Ławeczki jakieś mega wygodne nie są ale da się jakiś czas wytrzymać. Wygodniej na leżaczku, zapraszam
Widziałam twoje floksy, śliczne. Uwielbiam je i stale zwiększam stan posiadania. Ach ten zapach
April 11:13, 03 sie 2022

Agatorek napisał(a)

Wierzę
Ale chyba poprzestanę na różowych annabelkach. Wkrótce .

Piękne fotki, tzn piękny ogród Różowo- zielony (moje kolory ) i rudy kociak ❤️
Misa jest świetna, ale u mnie psy by w niej leżały na zmianę

Bardzo mi miło
Tak, różowe Annabelki są świetne. Takie rozwichrzone i lekkie. Jak chcesz bardziej eleganckie to polecam Sweet Annabelle.
Na zdjęciach faktycznie sporo różu ale w rzeczywistości to zdecydowanie przeważa zieleń i limonka. Akurat miejsce przy ławeczkach jest częściej fotografowane bo to nowa atrakcja
Ja też bałam się zachowań zwierzęcych przy takiej sadzawce ale ograniczają się do picia z misy
April 11:20, 03 sie 2022

Agatorek napisał(a)
Jola, Ty masz pink i sweet annabel?
Mogłabyś wrzucić ich zdjęcia obok siebie?

Mam i mogłabym. Ale specjalnie dla ciebie pocykałam tak by były na jednym zdjęciu, łatwiej porównać.
Generalnie Pink jest ciut wyższa o ok 20cm, mniej sztywna, drobniejsze ma kwiaty i intensywniejszy, bardziej cukierkowy kolorek.
Sweet ma kwiaty większe, bardziej spłaszczone. Kolorek jest jaśniejszy i jakby w zimniejszym odcieniu. Taka elegancka w odbiorze.
Zdjęcia nie najwyższych lotów bo słońce w twarz..

Powyżej Pink, dołem Sweet

bliżej Sweet, z tyłu Pink
Pamiętaj że to wszystko zeszłoroczne, letnie sadzenie. Z czasem może ewoluować.

Na samym dole Sweet, reszta to Pink

Pink

lewa Sweet, prawa Pink ale już przekwitająca

Pink po imprezie

April 11:24, 03 sie 2022

mirkaka napisał(a)

Bardzo fajne zdjęcie, tyle pni
Co to tak na czerwono kwitnie? rdest?
Jak sobie radzisz z podlewaniem ogrodu, a właściwie lasu, nie wiem jak to wszystko tak pięknie rośnie, no chyba że u Ciebie nie ma suszy takiej jak u mnie

Mirko, pni mam pod dostatkiem, nawet trochę za dużo jak na mój gust
Czerwone strzałki to rdest himalajski Blackfield. Bardzo mu tu fajnie bo wystrzelił do 150cm. W innych miejscach nie przekracza metra.
Susza jest, masakryczna, widać po zwijających się w rurki hakonkach. Cóż, podlewam bo mi szkoda, wykładam ziemię kartonami i wysypuję korą. To bardzo pomaga. A przy sadzeniu używam hydrożelu. No i tajemny składnik czyli mnóstwo obornika