Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Monia81 07:35, 04 sie 2022

O ja cię jak pięknie posiedzę i powzdycham raz jeszcze do fotek
mrokasia 08:01, 04 sie 2022

Ooooo, ile koleżanka fotek napstrykała! Mniam!!! Należało się tym pięknym rabatom!
Eh, uwielbiam Twój ogród!
Mgduska 09:42, 04 sie 2022

CUDOWNIE
Sweet bardziej mi się podoba niż Pink, tą drugą mam i z daleka wygląda na buraczkową, czego nie lubię, a Sweet jest po prostu różowa. Szkoda, że ona u mnie mdleje, bo miałabym ochotę na tą S. Póki co nie widziałam jej w sprzedaży, więc nie ma się co zamartwiać
U mnie Polestar też już zaczęła się przebarwiać, a szkoda, lubię ją w tej wczesnej fazie.
April 10:36, 04 sie 2022

Dorii napisał(a)
Niezmiennie zachwyca mnie ten twój las. No cudnie masz i tyle
Za ławeczkami masz piękny busz, zeszłoroczne nasadzenia mówisz. Moją przytarasową obsadzaną w październiku też będę musiała przetrzebić, jednak za gęsto sadziłam. Z drugiej strony fajnie mieć szybki efekt a wysadzić to czy tamto zawsze mogę. Będę mieć czym obsadzić druga stronę tarasu.

Dorii, najlepsze jest to że ja tam naprawdę "przestrzennie" sadziłam. Nawet się bałam że będzie potrzeba dosadzania bo chciałam żeby się niektóre rośliny przenikały i wzajemnie podpierały. Musiałam wczoraj wysadzić jedną kępę hakonki żeby "upchnąć" derenia kousa Mount Fuji. Ale przynajmniej nie muszę już tak dużo roślin kupować, coraz więcej dzielę swoich lub przesadzam z rejonów zbyt zagęszczonych.
Tak samo u ciebie, wykorzystasz przy tarasie. To jest fajne. Satysfakcja i oszczędność
April 10:37, 04 sie 2022

TAR napisał(a)
zajefajna ta rabata za górka, udalo Ci sie

Dzięki, jestem z niej dumna
April 10:38, 04 sie 2022

Anda napisał(a)
Pięknie po prostu

Anda, dziękuję
April 10:44, 04 sie 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dalii w leśnym ogrodzie wcale się nie spodziewałam, jakoś mi się z lasem nie kojarzy... Ja uwielbiam pink anabel uważam, ze nawet ładniejsza od białej strong, choć nie tak narzucająca się jak tamta ma w sobie wiele uroku i romantyzmu
W Twoim ogrodzie nic nie zostało zostawione przypadkowi, kompozycje cudne Jak Ci się sprawdza basen w sąsiedztwie takich wielkich drzew?

He, he, przełamuję stereotypy
Dalie głównie mam na tarasie w donicach. Na rabatach ślimaki nie dają im szansy. Czasem coś upchnę jako pojedynczy akcent wśród traw. Z pewnością nie są to jednorodne, daliowe rabaty
Pink Annnabel jest zdecydowanie godna polecenia.
Z basenem sobie radzimy, filtr pracuje 24h. Poza tym jest siatka na kiju, i jak coś wpadnie to usuwamy. Obok są dwie potężne sosny, poza tym staraliśmy się jednak znaleźć w miarę przestrzeni bez śmieciuchów wokół. Generalnie jest ok, woda czysta, jedynie może ciut za chłodna z powodu cienia.
April 10:47, 04 sie 2022

nicol21 napisał(a)
Zaskoczyłaś mnie tymi daliami w ogrodzie leśnym,ale w sumie czemu by nie?! Może i trochę później będą, ale będą

Jak pisałam wyżej do Sylwii, dalie są jako dodatek. Podkreślam zwiewność traw, daję jako mocny akcent. Niby czym się różnią od lilii czy hortensji, z którymi nie mamy problemów w odbiorze, przy leśnych rabatach.
Dali dużo nie mam bo traktuję je jako jednoroczne. Nie udaje mi się ich przechowywać. Tak więc las nie jest zagrożony
April 10:50, 04 sie 2022

Agatorek napisał(a)
Baaaardzo Ci dziękuję za fotki porównawcze Annabellek . Wychodzi na to, że muszę kupić obie odmiany. I jeszcze białe do kompletu .

U Ciebie pięknie, upału nie widać, cień jest baaardzo fajny (no dobrze, nie zawsze i nie wszędzie ). Rabata pod górką jest świetna ❤️Jednoroczna mówisz? To chyba trochę gęsto sadziłaś (Haha, i kto to mówi ).

Uważam że to świetna decyzja Kupuj.
Ja chciałam dokupić wczoraj Pink w moim okolicznym ogrodniczym i zaliczyłam porażkę. Wykupili, jak mogli. Muszę czekać do przyszłego roku niestety.
Żeby bez sensu nie odwiedzać ogrodniczego, kupiłam perowskie Mam taki trudny kawałek, suchy niemiłosiernie mimo podlewania. Ciągle nowe rośliny na nim testuję. Efekt ciągle mizerny
April 10:54, 04 sie 2022

Magara napisał(a)
Jola, no piękne wszystko do znudzenia
I mnie te dalie w lesie zaintrygowały - pokazuj dalej
Pamiętasz jakie masz w cieniu/półcieniu wsadzone???

Wiem, do znudzenia to samo
Na dalie jeszcze musisz poczekać. Będę meldować na bieżąco. One są mobilne, w donicach więc będę przemieszczać, dopasowywać w miarę kwitnienia. Na pewno przy ławce wkopałam Cafe au Lait, żeby była blisko do podziwiania. No i Imperial Wine. Reszta się zbiera, zobaczymy.
U mnie wszystkie dalie w półcieniu, nawet te na tarasie, innych miejscówek u mnie po prostu nie ma