Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 08:54, 14 cze 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ciekawa jestem czy ci te złocienie przyrastać będą, u mnie mają tendencję do zamierania póki co

Ups, a dopiero Tarcia pisała że się sieją. Może twoja glina im nie podpasowała, a u mnie na piachu... no nic, poczekamy, zobaczymy. Póki co pokładają się, muszę podpierać albo przesadzić na bardziej słoneczne, choć chyba takiego już nie mam...
Ciekawe czy wiosenne przycinanie spowodowałoby zagęszczenie i wzmocnienie, żeby się tak nie wyciągały.
April 08:57, 14 cze 2023

Magleska napisał(a)
Wszystkie fotki przepiękne
a kocia arystokracja -świetne są obydwa -fajnie widać na jednej fotce różnicę w ich ubarwieniu

ach jak by było fajnie gdyby moja psica lubiła koty-zaraz bym jakiegoś przytuliła pomarzyć można ,nie

Ja miałam dwa psy, dorosłe, jak pojawiły się koty. I udało się stopniowo zaprzyjaźnić towarzystwo. Przynajmniej na tyle żeby nie dochodziło do scysji. Kotka dalej olewa psa, ale kocur by się chętnie bawił. Chociaż pies wtedy długo nie wytrzymuje i ucieka.
Jak pokazywałam zdjęcia kotów pojedynczo, to nikt nie wychwycił różnicy i się niektórzy dziwili że są dwa

Kumple

TAR 09:07, 14 cze 2023

April napisał(a)

Róże nie są moimi ulubionymi, to taki zryw początków ogrodowiska Też lubię pooglądać u innych.
Ale dalie lubię, choć mnie wkurzają że tyle się z nimi trzeba certolić.
Fajny news o złocieniu. Ale zbierałaś nasiona czy tam gdzie rósł rządziła natura?

Nie zbieram nasion, pozwalam siac sie roslinom jesli mi sie podobaja, stanowisko mialy bardzo słoneczne, glebe przepuszczalna, zmieszany piach z czarnoziemem, pieknie rosły.
TAR 09:10, 14 cze 2023

April napisał(a)

Ups, a dopiero Tarcia pisała że się sieją. Może twoja glina im nie podpasowała, a u mnie na piachu... no nic, poczekamy, zobaczymy. Póki co pokładają się, muszę podpierać albo przesadzić na bardziej słoneczne, choć chyba takiego już nie mam...
Ciekawe czy wiosenne przycinanie spowodowałoby zagęszczenie i wzmocnienie, żeby się tak nie wyciągały.

Czasem nie trafi sie w rosliny, u mnie na przyklad zanikaly gilenie rdesty i rozwary a gaura siala sie jak dzika. U jednego rosnie u innego nie. Chyba metoda prob i bledow eliminuje poszczegolne rosliny w roznych ogrodach.
April 09:30, 14 cze 2023

Tarcia, lubię eksperymentować, dlatego tyle roślin mam, galimatias totalny
Gaura u mnie nie zakwitła, więc się nie wysiała. Kupiłam nowe, na te bardziej słoneczne miejsca ale wczoraj omal się nie popłakałam jak zobaczyłam jak ustawił eMuś podlewanie. Dwie gaury i dziewanna połamane. I znowu "Jaś nie doczekał". Dobrze że wyjechał w delegację to ochłonę zanim wróci
Rdesty super, za to gilenia corocznie wykopywana zimą przez psa. Pechowa miejscówka. Wegetuje, ale chyba znów przesadzę bo ją miskant tłamsi.
Tak więc nie tylko jak się rośliny u nas czują ale też czy miały szczęście Bo jak widać, może być różnie
April 09:54, 14 cze 2023

Niedługo i u mnie róże się rozkręcą.
Choć nigdy nie będą takie jak u dziewczyn na słońcu i bogatszej glebie.
Ale zawsze coś.
Za moment Laverder Ice. W donicy na tarasie

Lykkefund nic nie przeszkadza, zaczyna się obsypywać bielą

Rose de Rehst. Miałam jej sporo ale zostawiłam sobie tylko dwa krzaczki
Ładnie wygląda z trzykrotką

Ujęcie w drugą stronę koresponduje z firletką smółką
April 10:04, 14 cze 2023

Drugi krzaczek RdR mam na rabacie z miskami. Tutaj pasuje do niej Bodziszek kantabryjski Karmina.

Miałam na pergoli dwie ogromne róże Gipsy Boy i Tuscany. Został jeden smutny pęd.

Nie wiem jak ją reanimować, musiałabym pewnie przesadzić

Mam też taką pnącą NN. Miał być Bobby James ale jak widać niezbyt podobny

April 10:12, 14 cze 2023

nie pamiętam nazwy, kwitnie raz

Elmshorn miałam przesadzić bo ją miskanty zjadają. Nie zdążyłam. Chyba że przesadzę kwitnącą

Gemma za chwilę, ma masę pąków

April 10:16, 14 cze 2023

Inne pstryki, choć było pochmurno więc bez szału. Ale takie dni widać inny ogród

April 10:21, 14 cze 2023

Takie dziwadło mam zamiast naparstnicy. Dwie sztuki tak się wyrodziły

Pierwszy raz takie coś widzę