Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

Pokaż wątki Pokaż posty

April podbija las...

ewsyg 22:14, 10 cze 2023

April napisał(a)

Ewo, to z pewnością Dark Eyes, kupowane w szkółce produkującej, nie w ogrodniczym. Fakt Patrycja dość podobna jeśli chodzi o kwiat, choć mam wrażenie że ciut jaśniejsza. Ale liście już zupełnie inne. DE ma przebarwienia czerwone na liściach, czerwonawe łodygi i mocniejsze wycięcia listków.
Może jutro podjadę po jeszcze kilka sadzonek, bo bardzo mi się spodobał, zapytam czy mają Patrycję i zrobię zdjęcia porównawcze
Bodziszek Clud nine jest piękny. Miałam kiedyś ale nie wiem czemu nie przetrwał, pewnie zasuszyłam.

Zapisałam go sobie, piękny ma kolor. Patrycja faktycznie ma inne liście.
April 13:24, 13 cze 2023

Monika83 napisał(a)
Ile ja bym dała żeby mieć u siebie działkę leśną, bardzo lubię takie leśne klimaty Czy ja dobrze rozumiem w lesie dosadzasz jeszcze drzewa?

Monika, dosadź drzew, będziesz miała las Ja dosadzam liściaste, tego mi brakowało. Sosnowy las, z zielenią igieł gdzieś dopiero na 10 metrach wysokości, nie wydawał mi się przyjemny. Brakło pośredniego piętra. Więc musiałam dosadzić
April 13:29, 13 cze 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Choiny utworzą piękne tło.
W ogrodach rzeczywiście warto choć raz być. Dla orientacji w terenie. Bo teraz jest tak, że z którejkolwiek strony byś nie robiła zdjęcia, to ja i tak widzę duży las wzbogacony cudnymi roślinami.

Bardzo lubię choiny, mam je w kilku miejscach. Tutaj też jest już ekran z czterech sztuk, dość już wysoki, ponad 2 metry. Przedłużam go dodatkowymi pięcioma, małymi, cofnięte trochę do ogrodzenia. Nie stworzą litej ściany, będzie dostęp do rabaty od tyłu
Haniu, u mnie trudno zrobić zdjęcie z perspektywy, za gęsto jest sosen i nierówność terenu powoduje że i tak nie widać układu rabat
I oczywiście zapraszam na wizję lokalną, będzie mi bardzo miło jak się wybierzesz. Przy okazji, lub specjalnie. Nawet nocleg mogę spokojnie zapewnić
April 13:31, 13 cze 2023

Agatorek napisał(a)

Niestety półcień już zajęty . Niewiele go u mnie. Jak kiedyś drzewa podrosną, to będzie go więcej

To pytanie było do Zuzy, ale przyznam Ci rację z tym leżakiem.
I tak właśnie miałam wczoraj. Nic innego się nie dało robić. Leżak był w cieniu

Później eM podlewał przez ponad 4 godziny, ja dziś wieczorem przez ponad 3.
Rośliny tez już mają przesyt słońca

Nie wyobrażam sobie jak rośliny dają u ciebie radę na takiej patelni. U mnie w lesie były omdlałe. Mam nadzieję że nic nie stracisz.
Na szczęście dziś dzień oddechu. Trochę mżawki rano ale mam nadzieję na jeszcze trochę deszczu, może jutro. Trudno przewidzieć bo prognozy zmieniają się zaskakująco szybko.
April 13:33, 13 cze 2023

Magleska napisał(a)
Podziałałaś fajnie ja też dziś miałam dzień szaleństwa ogrodowego poprawiałam ścieżki i odchwaściłam najgorzej zarośnięty koniec działki -cały dzień mi na to zszedł ....i w dodatku ramiona przypiekłam -tera kwiczę ,bo pieką

No widziałam, tańczysz z tymi płytami po całym ogrodzie. Ale bardzo fajnie ci to wychodzi. Z niecierpliwością obserwuję i czekam na efekt końcowy
April 13:36, 13 cze 2023

Magara napisał(a)

Bardzo mi się to zestawienie podoba Też sobie nowe bodziszki zamówiłam, na pohybel

Jola, jak u Ciebie szałwia rośnie w takim półcieniu??? Mam tez Caradonne od zeszłego roku w miejscu mniej słonecznym i nie mam jeszcze zdania.

Magarku, nie wiem co z szałwią. Dopiero kupiłam, eksperymentuję
Więc podzielam twoje zdanie, że też nie mam jeszcze zdania
Jakie bodziszki zamówiłaś? Cieszę się że się otrząsnęłaś z tego marazmu. Każdego dopada. Ja teraz też miałam/mam, doła przez suszę. Ale jak to ktoś powiedział kiedyś, każdy dołek wymaga posadzenia kwiatka, więc... może trochę pokopię jak wrócę z roboty Na pohybel smutkom
April 13:36, 13 cze 2023

Iwona100 napisał(a)

Dziękuję Jolcia . Drzewko jest śliczne . Zapisałam sobie nazwę. Muszę poszukać.

Powodzenia w zakupach
April 13:38, 13 cze 2023

ewsyg napisał(a)

Zapisałam go sobie, piękny ma kolor. Patrycja faktycznie ma inne liście.

Byłam w szkółce, była Patrycja. Zupełnie inny kształt liści i kolor. Wielkością kwiatu też się różnią, Patrycja ma mniejsze

Zaraz wstawię fotkę z porównaniem

Po lewej Patrycja, po prawej Dark Eyes

A tu dwa pędy Dark Eyes na tle kępy doniczek z Patrycją

Widać o ile ciemniejsze są liście DE.

Ale generalnie jeden i drugi Bodziszek bardzo ładny
April 13:50, 13 cze 2023

Zaczynają naparstnice. Właściwie dawno zaczęły ale susza mnie przygnębiała i nie robiłam zdjęć

Himmelsauge nad miskami suchymi

April 13:55, 13 cze 2023

Udało mi się złapać futrzaki w jednym kadrze. Biszkoptowa kotka na stole i dwa razy większy od niej rudy kocur w tle