Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

Pokaż wątki Pokaż posty

April podbija las...

TAR 15:53, 05 cze 2024

Ja mam od wczoraj problem z dodawaniem postow. Po napisaniu posta wywala blad i przerzuca na strone glowna
TAR 15:57, 05 cze 2024

Rodgersje mam jakies zwykle bezodmianowe. Pierzaste i kasztanowcolistne. Choc dla mnie to jedno i to samo. Tez bym zalegla z Wami w lezaczku. Szukam jakiegos terminu zeby sie wbic do Ciebie. I czerwiec slabo mi wypada przez rodzinne zobowiazania
ryska 17:42, 05 cze 2024

April napisał(a)
Może uda mi się jeszcze parę fotek wstawić

Pierwszy raz cieszę się ostrogowcem. Marzy mi się jeszcze biały.

Caradonna ledwo zipie w cieniu, raczej polega na ziemi

Miałam Ci u mnie w odpowiedzi napisać, że marzy mi się jeszcze biały i że już raz podjęłam próbę, nieudaną. One niby takie bezobsługowe a jednak mają swoje ulubione warunki.
U Ciebie różowy wygląda zjawiskowo a światłocienie podbijają dodatkowo urodę roślin.
anabuko1 10:45, 06 cze 2024

April napisał(a)
W dali biały Rdest zmienny. Uwielbiam je, mam w kilku miejscach

No i waleriana od Kwarteta. Cudny zapach

Jak zawsze u ciebie pięknie Jolu.
Nic nie wiem o tej walerianie.
Muszę o niej poczytać. Ona normalnie zimuje ?
Róże piękne
I hosty wiadomo.
A rdestów to u ciebie całe bogactwo

April 11:01, 06 cze 2024

UrsaMaior napisał(a)

U mnie werbena też się nie sieje, chyba zbyt sucho. Miej na nią oko, bo ja ją przeklinam i przeklinać będę jeszcze długo.

Werbena niestety potrzebuje bardzo dużo słońca do kiełkowania, tego u mnie brak. Sadzonki już sobie radzą i kwitną, gorzej właśnie z kiełkowaniem. Co roku chodzę "po prośbie" do dziewczyn które mają nadmiary
April 11:03, 06 cze 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Mnie się te szersze kadry bardzo podobają niesamowite jak niektóre rośliny kojarzące mi się że słońcem w twoim lesie świetnie się komponują

Wbrew pozorom to jednak rozproszone słońce dociera na rabaty, wielu roślinom to wystarcza, co mnie bardzo cieszy
Kasya 11:03, 06 cze 2024

April napisał(a)

Werbena niestety potrzebuje bardzo dużo słońca do kiełkowania, tego u mnie brak. Sadzonki już sobie radzą i kwitną, gorzej właśnie z kiełkowaniem. Co roku chodzę "po prośbie" do dziewczyn które mają nadmiary

A masz tą bampton
?
U mnie coś nie chce rosnąć
April 11:20, 06 cze 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Waleriana tworzy piękny duecik z dereniem Ivory Halo, a te rdesty są wręcz stworzone do tego, aby rosnąć w Twoim ogrodzie.
Jeśli jest drugi leżaczek, to ja z chęcią legnę obok Mrokasi. Omiatanie z pewnością będzie kojące.

Haniu, leżaczki są trzy, pomieścimy się. Choć bardzo często jak leżę na leżaku to dostawiam obok drugi, żeby kocur się wyciągnął, bo inaczej nie sposób się opalać, gdy całym sobą zasłania słońce
Między walerianą i IH jest ścieżka, ponad metr, ale niezbyt ją widać jak wszystko zarosło Lubię nią przechodzić i trącać walerianę, zapach się wtedy nieprawdopodobnie wzmacnia
Rdesty lubię, wszystkie. Mam dwie odmiany bistorta, ruszające najwcześniej, potem rdest zmienny. Teraz czekam z niecierpliwością na himalajskie, które kwitną już niemal do mrozów. Muszę zrobić ewidencję himalajskich bo też mam ich z 10 odmian pewnie. Golden Arrow, Fat White, Fat Domino, Blackfield, Vesuvium, September Spires, Purple Spears, Dark Dream, Pink Elefant, Rowdem Gem... pewnie coś jeszcze ale nie pamiętam.
April 11:24, 06 cze 2024

TAR napisał(a)
Rodgersje mam jakies zwykle bezodmianowe. Pierzaste i kasztanowcolistne. Choc dla mnie to jedno i to samo. Tez bym zalegla z Wami w lezaczku. Szukam jakiegos terminu zeby sie wbic do Ciebie. I czerwiec slabo mi wypada przez rodzinne zobowiazania

Aniu, czerwiec to i ja już mam zapchany na maksa. Druga połowa lipca może? U mnie bez znaczenia pory kwitnienia bo i tak ich mało

A przypomniała mi się odmiana tej małej rodgersji, to Cherry Blush. Myli mi się nazwa z sadźcem Chocolate, którego w weekend przesadzałam
April 11:40, 06 cze 2024

ryska napisał(a)

Miałam Ci u mnie w odpowiedzi napisać, że marzy mi się jeszcze biały i że już raz podjęłam próbę, nieudaną. One niby takie bezobsługowe a jednak mają swoje ulubione warunki.
U Ciebie różowy wygląda zjawiskowo a światłocienie podbijają dodatkowo urodę roślin.

Bardzo dziękuję
No właśnie biały ostrogowiec jest podobno jeszcze bardziej wymagający od różowego. Ale trzeba zawalczyć. Magleska ma cudne kępy tego białego. Trzymam kciuki żeby i tobie się udało