Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Bogdzia 10:30, 05 sty 2012

Budka wisi dośc wysoko i nawet z drabiny trudno do niej sięgnąc. Zawartośc trzeba było wyjmowac za pomocą patyka.

A tak wygląda to co było w budce: mnóstwo mchu i na wierzchu trochę piórek.

Bogdzia 10:34, 05 sty 2012

Inne budki czyszczone są przez otwierany dach.

Bogdzia 10:37, 05 sty 2012

Moje ptaszki dostały też nowy domek. Budkę zrobioną z pnia brzozy kupiłam za niecałe 22zł w castoramie i jestem nią zachwycona.

Bogdzia 10:40, 05 sty 2012

A tak wygląda zawieszona na drzewie.

Bogdzia 10:45, 05 sty 2012

I jeszcze kwitnące róże- zdjęcia zrobione wczoraj.

Bogdzia 10:50, 05 sty 2012

Zdjęcie pierwszej z tych róż jest u mnie na str 114 z 14 grudnia. Była wtedy w pąku a teraz widac że coraz bardziej rozwija się. Daję obydwa zdjecia dla porównania.

Na dwóch ostatnich zdjęciach w poprzednim poście jest bonica która wygląda teraz prawie tak samo jak 14 grudnia.
anula_wn 12:08, 05 sty 2012

Bogdziu ! powiedz proszę , bo widzę, że usunęliście zawartośc budki - czy tak trzeba? usunąc czy zostawic? bo my mieliśmy pierwszy raz budkę i pleszki w niej (2 lęgi). Nawet widziałam taki kokon w wejściu, potem zniknął.... mój M mówi coby nie ruszac, aby ptaki nie wyczuły człowieka, ale jak tam będzie bałagan, to może nowe nie zamieszkają... podpowiedz proszę
Bogdzia 12:28, 05 sty 2012

anula_wn napisał(a)
Bogdziu ! powiedz proszę , bo widzę, że usunęliście zawartośc budki - czy tak trzeba? usunąc czy zostawic? bo my mieliśmy pierwszy raz budkę i pleszki w niej (2 lęgi). Nawet widziałam taki kokon w wejściu, potem zniknął.... mój M mówi coby nie ruszac, aby ptaki nie wyczuły człowieka, ale jak tam będzie bałagan, to może nowe nie zamieszkają... podpowiedz proszę

Anula, koniecznie usunąc bo w tym podłożu przechowują sie pasożyty żyjace na ptakach. Czasem jest tak że ptaki zaczną znosic do budki materiał i po jakims czasie przestaną albo jeden rok nie zasiedlą takiej budki nawet oczyszczonej żeby te pasożyty wyginęły.Najpóżniej w lutym trzeba budkę oczyścic, bo potem już ptaki się nią interesują, a zapach im nie przeszkadza. Wszystkie nasze ptaki co rok budują nowe gniazda. Nawet dziecioły wykuwają nowe dziuple.Zauważ że budki w sprzedaży mają przewidziane ścianki albo daszki do otwierania i czyszczenia.
anula_wn 12:37, 05 sty 2012

fakt, mają moja zresztą też, ale nie byłam pewna czy czyścic ....
bardzo Ci Bogdziu dziekuję, w takim razie proszę M aby się wspiął na drabinę i czyścimy! mam nadzieję, że jakies ptaszki zamieszkają jednak wiosną, bo to było fantastyczne móc je obserwowac mój M nawet lornetkę w tym celu zakupił
Bogdzia 12:40, 05 sty 2012

anula_wn napisał(a)
fakt, mają moja zresztą też, ale nie byłam pewna czy czyścic ....
bardzo Ci Bogdziu dziekuję, w takim razie proszę M aby się wspiął na drabinę i czyścimy! mam nadzieję, że jakies ptaszki zamieszkają jednak wiosną, bo to było fantastyczne móc je obserwowac mój M nawet lornetkę w tym celu zakupił

W Anglii można kupic kamerki wkładane do budek i podłączyc do komputera i ogladac kiedy się chce. To dopiero jest zabawa.