Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

EPODLAS 21:25, 05 sty 2012

Niesamowite, kwitnące róże w grudniu ! Ja też zawieszę budkę lęgową na moim klonie. Karmnika nie, bo mnie i tak nie ma tam zimą. A nikt tam ptaszkom nie sypnie. Jak do tej pory, chociaż narzekamy na pogodę, ptaki mają co jeść. Owoców na krzakach jest dużo.
maria_kalino... 21:54, 05 sty 2012

Ma ktoś jakieś doświadczenie jak zabezpieczyć budkę przed kotami? mam 2 kotki bardzo łowne i jedzonko dla ptaszków wieszam na końcu gałązek, gdzie kotki nie dochodzą. Budki przecież muszą być na pniu.
Bogdzia 09:51, 06 sty 2012

maria_kalinowska napisał(a)
Ma ktoś jakieś doświadczenie jak zabezpieczyć budkę przed kotami? mam 2 kotki bardzo łowne i jedzonko dla ptaszków wieszam na końcu gałązek, gdzie kotki nie dochodzą. Budki przecież muszą być na pniu.

Marysiu, nie wiem gdzie się to kupuje ale są w sprzedaży listwy z wystającymi drutami coś tak jakby w listwę powbijał gwożdzie. Są sprzedawane by w miastach zabezpieczyc parapety i balkony przed gołębiami i sierpówkami jak ludzie narzekają że im brudzą na balkonach.Są na elastycznej taśmie. Można by to owinąc na pniu poniżej gałęzi i kot przez to nie przejdzie. Ja tak wbijam gwoździe w karmiki, wcześniej gdzieś to pokazywałam i to działa bardzo dobrze. Jest jednak inny problem. Gdyby przyjąc że te ptaszki będą w Twojej budce to koty i tak je upolują jak będą szukac pokarmu dla młodych albo jak młode i nieporadne jeszcze ptaki wyfruną z gniazd i wylądują niezbyt daleko od budki. Tak że nie wiem czy to ma sens. Ja nie mam kotów ale przychodzą do ogrodu dzikie koty które latem przeganiam, ale i tak kiedyś upolowały jedną sikorkę zbierającą pokarm dla młodych i druga już nie dała rady wykarmic młodych i wszystkie padły mimo że były juz duże i opierzone. Zobaczlam najpierw piórka w ogrodzie a potem dopiero zimą przy czyszczeniu budki cały leg nieżyjących młodych. Przykro było patrzec.
maria_kalino... 10:28, 06 sty 2012

Bogdziu, dziękuję za odpowiedż.Pewno trzeba się zastanowić czy to ma sens, bo oglądanie martwych ptaków to widok, który ściska za serce. Pozdrawiam.
Sebek 14:08, 06 sty 2012

Te róże powalające
Bogdzia 15:37, 06 sty 2012

Sebek napisał(a)
Te róże powalające

Najbardziej dziwne jest to że ten pączek się rozwija pomimo zimy.
an_tre 15:50, 06 sty 2012

Widzisz i u Ciebie w styczniu kwitnie róża, tylko śniegu brak
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Bogdzia 16:33, 06 sty 2012

an_tre napisał(a)
Widzisz i u Ciebie w styczniu kwitnie róża, tylko śniegu brak

Byc może pozazdrościła Twojej o której napisałaś bajke i też by chciała miec swoją opowiadankę jak mówi Sebek.
an_tre 16:39, 06 sty 2012

Widzisz nowe wyzwanie dla Ciebie
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Bogdzia 16:47, 06 sty 2012

To musiała bym ściagnąc twój pomysł na bajkę bo nic innego nie przychodzi mi do głowy.Coś z tą głową coraz gorzej.