Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Bogdzia 17:50, 31 sty 2012

irena_milek napisał(a)
no tak; w Wojsławicach widziałam takie olbrzymy, jak drzewa. U ciebie nie wiele mniejsze, dzięki.

Tak rosną niektóre gatunki więc trzeba patrzec jaki się sadzi.
Milka 17:52, 31 sty 2012

do usłyszenia jutro, lecę obowiązki wzywają
Gabriela 18:06, 31 sty 2012

A ja sobie pomyślałam, że skoro w Normandii, gdzie jest cieplej, Rh rosną i kwitną na takiej patelni, w pełnym słońcu i to tak jak widać poniżej, to może i u mnie koło sosen i daglezaji coś wyrośnie. Tam na dole zdjęcia, po lewej ktoś sobie stał, widać w ten sposób proporcje.
Bogdzia 18:17, 31 sty 2012

Faktycznie olbrzymi jest ale ja mam zdjecie którego nie mogę wstawic bo nie ja robiłam ze Świeradowa Zdroju i nie jest mniejszy. Ja myślę ze Tobie tez urosną bez wiekszych problemów tylko trzeba bedzie cześciej podlewac ale Roseum Elegans nie rośnie aż tak wysoko. Mój najwyżej 9-letni ma jakieś 1,6m inne sa mniejsze bo były przesadzane a jeden ma ze 2m szerokości. Cały czas piszę o Roseum Tego ostatniego w tamtym roku mój M uparł się sam przesadzic ale tylko udało mu się go przesunac.Mało zawału nie dostał.
Gabriela 18:22, 31 sty 2012

Wiesz, mnie nie zależy na aż tak dużych. Większe od tego rosną w Polsce w Wojsławicach. A w tamtym ogrodzie były ogromne okazy w lesie, wysokie na wiele metrów, nigdy jeszcze nie widziałam aż tak wysokich, zdjęcia są w wątku na Ogrodach świata - Normandia, Le Bois de Mouties. Chodziło mi o to, że Rh tam rośnie w pełnym słońcu, jak na patelni i wygląda super. W tym upatruję nadzieję w zestawieniu z podanymi przez Ciebie odmianami.
Bogdzia 18:34, 31 sty 2012

Najgorsze sa początki bo sa za małe zeby sobie same robiły cień i stale wysychają dlatego komuś już radziłam najpierw posadzic w mniej słonecznym miejscu a potem przesadzic ale Roseum sobie poradzi tylko trzeba podlewac a w słońcu lepiej kwitną ale wtedy też potrzebują więcej wody. Masz rację nie brak przykładów że rosna dobrze i na słońcu. U mnie teraz drzewa i krzaki porosły ale to była goła działka i głównie rosły w słońcu.
ell 21:02, 31 sty 2012

Ale gigantyczny rh - niesamowity. Gabrysia zawsze coś znajdzie, że aż dech zapiera.
annawu 22:07, 31 sty 2012

Bogdzia jak byłaś u mnie to widziałaś ścianę przy tej podcietej thuji, planuję pod tą ścianą posadzić rh.
a Ty już jesteś obeznana w nich, więc proszę podpowiedz jakie mam odmiany tam wsadzić.
Chciałabym kolor, może coś z różu i mają być jak najwyższe, wejdzie tam napewno 5-6 szt. i jes to strona południowo zachodnia.
Bogdzia 08:55, 01 lut 2012

ell napisał(a)
Ale gigantyczny rh - niesamowity. Gabrysia zawsze coś znajdzie, że aż dech zapiera.

To prawda że u Gabrysi same ciekawostki i w jej ogrodzie i w jej zbiorach. Zawsze warto do niej zajrzec.
Bogdzia 09:00, 01 lut 2012

annawu napisał(a)
Bogdzia jak byłaś u mnie to widziałaś ścianę przy tej podcietej thuji, planuję pod tą ścianą posadzić rh.
a Ty już jesteś obeznana w nich, więc proszę podpowiedz jakie mam odmiany tam wsadzić.
Chciałabym kolor, może coś z różu i mają być jak najwyższe, wejdzie tam napewno 5-6 szt. i jes to strona południowo zachodnia.

Aniu, czyli one miały by rosnąc pod samą ścianą czy po tej stronie ścieżki co obcieta thuja? No ja bym polecała Roseum Elegans bo tam bardzo ciepło bedzie, ale one rosną mniej wiecej do 1,5 m nie wiem czy chcesz jeszcze wyższe?