Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Bogdzia 07:57, 07 lis 2011

Wróbelki to dziś ginący gatunek. U mnie były ale już mało kiedy się pokazują, więc ciesz się i z wróbelków.
shrekol 08:06, 07 lis 2011

Cieszę sie i to bardzo z nich choć u mnie grasują koty sąsiadki i selekcję robią
Bogdzia 15:38, 07 lis 2011

U mnie też niestety kotów nie brakuje i to są koty dzikie wiecznie głodne. Ludzie latem trochę je podkarmią a na zimę jadą do Łodzi a koty zostają i uganiają się za ptakami. To już plaga się zrobiła bo rozmnażają się bez żadnej kontroli.Nornic w ogrodzie nie brakuje ale nigdy nie widziałam żeby któryś złapał, natomiast ptaki niestety widziałam.
marzena 19:53, 07 lis 2011

ach to Twoje ptasie towarzystwo ! przemiłe ! i jak fotografowane ...
Martek 20:11, 07 lis 2011

Bogdzia napisał(a)
U mnie też niestety kotów nie brakuje i to są koty dzikie wiecznie głodne. Ludzie latem trochę je podkarmią a na zimę jadą do Łodzi a koty zostają i uganiają się za ptakami. To już plaga się zrobiła bo rozmnażają się bez żadnej kontroli.Nornic w ogrodzie nie brakuje ale nigdy nie widziałam żeby któryś złapał, natomiast ptaki niestety widziałam.
Na norniki ,myszy itp.gryzonie niezastąpione są sznaucery Mam sznaucerkę to wiem co mówię .To ulubiona rasa w niemieckich posesjach . Koty niech się chowają lenie jedne
U nas dawniej było dużo kotów ,potem nagle zniknęły prawdopodobnie wyłapano je do Niemiec ponieważ tam była plaga mysz i było zapotrzebowanie na koty ...Wiem ,że plagę mieli ,a kotów jak na lekarstwo u nich ,nie wiem jednak czy te nasze napaść się pojechały czy komuś reumatyzm wygrzewać w postaci kamizelek nie mam pojęcia ...?
Martek 20:13, 07 lis 2011

Zdarza się ,że znajduję pióra bażanta nie wiem czy to robota kota czy kun ...?
Bogdzia 20:26, 07 lis 2011

Martek napisał(a)
Zdarza się ,że znajduję pióra bażanta nie wiem czy to robota kota czy kun ...?

No właśnie bardzo możliwe że to robota kotów, bażanta chętnie ale nornic nie. Jednak w tej chwili mi się przypomniało że u Ciebie Marto przecież lisy są i to najprawdopodobniej ich robota.
Bogdzia 20:29, 07 lis 2011

marzena napisał(a)
ach to Twoje ptasie towarzystwo ! przemiłe ! i jak fotografowane ...

Marzenko tak jak ja fotografuję to każdy potrafi.
Bogdzia 16:31, 08 lis 2011

Dziś pokażę mało atrakcyjne zdjęcia, ale może kogoś zaciekawi co dzieje się w świecie owadów.Ta ,,osa" poniżej to szczerklina piaskowa. Łatwo ją spotkac na początku września w miejscach ,gdzie występuje piasek ( najlepiej przed południem).Pierwszy raz zwróciła na nią moją uwagę moja mała wnuczka, która nie chodziła jeszcze do szkoły. Rodzice na działce byli zajęci goścmi, a ona wypatrzyła i obserwowała ,,czerwoną osę". Następnego dnia wszystko mi opowiedziała, a ja żałowałam ,że tego nie widziałam i nie zrobiłam zdjęc.Niedługo potem sama miałam okazję zaobserwowac i sfotografowac wszystko o czym mi opowiadała.
Szczerklina wykopuje w piasku prostopadły korytarz. Potem wyszukuje gąsienicę motyla, paraliżuje ją jadem i przynosi do wykopanego dołka. Składa w ciało gąsienicy jajo a gąsienicę umieszcza w wykopanym dołku. Potem dołek starannie zakopuje, układając niezwykle starannie drobniutkie kamyczki na wierzchu. W ciele gąsienicy rozwija się larwa szczerkliny żywiąc się jej ciałem w taki sposób, że zjada najmniej potrzebne do życia organy. W ten sposób gąsienica ciągle będąc sparaliżowana jest żywa i dostarcza larwie świeżego pokarmu.
Ponieważ robiąc zdjęcia trzymałam aparat bardzo blisko szczerkliny ona bardzo się tym denerwowała i w tym zdenerwowaniu swoje jajo tylko częściowo umieściła w ciele gąsienicy, można je więc obejrzec.
A teraz zdjęcia ilustrujące to co opisałam.

1.Szczerklina piaskowa.

2. Kopanie dołka.

Bogdzia 16:35, 08 lis 2011

3. Szczerklina niesie gąsienicę.