Dziś pokażę mało atrakcyjne zdjęcia, ale może kogoś zaciekawi co dzieje się w świecie owadów.Ta ,,osa" poniżej to szczerklina piaskowa. Łatwo ją spotkac na początku września w miejscach ,gdzie występuje piasek ( najlepiej przed południem).Pierwszy raz zwróciła na nią moją uwagę moja mała wnuczka, która nie chodziła jeszcze do szkoły. Rodzice na działce byli zajęci goścmi, a ona wypatrzyła i obserwowała ,,czerwoną osę". Następnego dnia wszystko mi opowiedziała, a ja żałowałam ,że tego nie widziałam i nie zrobiłam zdjęc.Niedługo potem sama miałam okazję zaobserwowac i sfotografowac wszystko o czym mi opowiadała.
Szczerklina wykopuje w piasku prostopadły korytarz. Potem wyszukuje gąsienicę motyla, paraliżuje ją jadem i przynosi do wykopanego dołka. Składa w ciało gąsienicy jajo a gąsienicę umieszcza w wykopanym dołku. Potem dołek starannie zakopuje, układając niezwykle starannie drobniutkie kamyczki na wierzchu. W ciele gąsienicy rozwija się larwa szczerkliny żywiąc się jej ciałem w taki sposób, że zjada najmniej potrzebne do życia organy. W ten sposób gąsienica ciągle będąc sparaliżowana jest żywa i dostarcza larwie świeżego pokarmu.
Ponieważ robiąc zdjęcia trzymałam aparat bardzo blisko szczerkliny ona bardzo się tym denerwowała i w tym zdenerwowaniu swoje jajo tylko częściowo umieściła w ciele gąsienicy, można je więc obejrzec.
A teraz zdjęcia ilustrujące to co opisałam.
1.Szczerklina piaskowa.
2. Kopanie dołka.