Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Bogdzia 07:16, 10 mar 2012

irena_milek napisał(a)

ale kusisz kobieto

Ależ skad .Przecież to Ty chcesz zobaczyc.Ja tylko lasu pilnuje.

te widoki są niesamowite, rzadkie, więc nawet się nie dziwię, że chcę zobaczyć takie dywany zwilców nigdy czegoś takiego nie widziałam

No wiesz Irenko, taki widok w Polsce nie jest aż tak nadzwyczajny.Dosyc często zawilce rosną w lasach czy krzakach dziko rosnących.Musisz to zobaczyc.
tyna 07:29, 10 mar 2012

Cześć Bogdziu,
Rozmarzylam sie patrząc na ten zawilcowy las.....przepraszam, ze u ciebie takie dygresje......

U mnie takie lasy (byłam w tamtym roku i widziałam poniszczoną strukturę) pod obwodnicę zabrali.....szkoda gadać....nie same lasy oczywiscie....pola przede wszystkim....zdegradowany obszar. Mam nadzieje, ze natura sobie poradzi....Na razie patrzec się można na zaburzone naturalne ukształtowanie terenu, zastoiska wody...padające drzewa...no cóż, myślę, że teraz czas na wymuszoną sukcesję....

Jak się mają po zimie różaneczniki, juz coś wiesz?
Bogdzia 07:38, 10 mar 2012

Teraz niestety coraz mniej szanują lasy ,wycinają ile sie da, niszcza wszystko. Do ogrodu nie chodzę bo boję się zawału, bardzo mi zima poniszczyła rh. Dzis jednak będę musiała iśc i podlac bo ziemia zaczyna nieco ( bardzo nieco) rozmarzac to muszę je podlac żeby trochę lepszą kondycję miały. Nie chcę narzekac ale kiepsko jest, takiej zimy jeszcze nie było, ani milimetra śniegu a wielki mróz a potem długo (właściwie do wczoraj) bardzo ostre słońce przy zamarzniętej ziemi. Około 10rh do wyrzucenia a wiele jeszcze poparzonych mrozem, te mam nadzieje się zregenerują.
tyna 07:44, 10 mar 2012

Ojojoj.....to jest trochę stresu....nie wiem, czy jestem w stanie zrozumieć......:/
U mnie tylko jeden stary druch, do,tej pory nizniszczalny, ma dużo zbrązowialych liści, nie wiem, co z pąkami kwiatowymi...tez sie boję o kwitnienie,
A co dopiero taaaaaaaki Twój ogród.....
Bogdziu, nie denerwuj się........bedzie co ma być, prawda? Ja bede podglądàć.....mam nadzieje bardzo wielkie na zobaczenia go w pięknym kwitnieniu
Mala_Mi 07:44, 10 mar 2012

Bożenko......witaj .......oczywiście, że widzimy na dwóch fotkach sarny A liczba pojedyńcza chyba wynika z tego, że na fotkach ma sie wrażenie, że jest to jedna i ta sama.....
A z takim zawilcowym lasem to spotkałam się tu do dopiero po przeprowadzcce ... i jak dalej będą jeżdzić po lesie na quad-ach to niedługo nie bedzie już niczego. Wydarte oponami co się da i ten ryk silników........ ma się ochotę rozciągnąc pomiędzy drzewami linkę stalową ....
Autostradę wybudują , las się zregeneruje... autostrady są konieczne........ale te stado małolatów i podstarzałych w drugiej młodosci facetów niszczy las tylko i wyłacznie dla swojej wątpliwej przyjemnosci. Przecież te pojazdy tak ryczą....że idzie ogłuchnąć.....
zbigniew_gazda 07:52, 10 mar 2012

Bogdzia zobaczyłem piękne leśne fotki. Sarenki już odżyły po zimie (widzę bo chodzę z psem na spacery) . Oj zmartwiłem się Twoimi Rh ale może nie będzie tak źle i trzymam kciuki.
bociek 07:58, 10 mar 2012

Bogdziu, a ja z innej beczki. Czy sikorki jadaja jablka? Polozylam dwa tygodnie temu i byly nie ruszone, a wczoraj widzialam ubytek. U nas tylko sikorki widzialam, dlatego pytam
Bogdzia 07:58, 10 mar 2012

tyna napisał(a)
Ojojoj.....to jest trochę stresu....nie wiem, czy jestem w stanie zrozumieć......:/
U mnie tylko jeden stary druch, do,tej pory nizniszczalny, ma dużo zbrązowialych liści, nie wiem, co z pąkami kwiatowymi...tez sie boję o kwitnienie,
A co dopiero taaaaaaaki Twój ogród.....
Bogdziu, nie denerwuj się........bedzie co ma być, prawda? Ja bede podglądàć.....mam nadzieje bardzo wielkie na zobaczenia go w pięknym kwitnieniu

Nie mam wpływu na nic więc i innego wyjścia jak pogodzic sie z tym co jest .Zobaczymy za jakiś czas czy rośliny potrafią sobie poradzic, na pewno nie wszystkie ,to już wiadomo. Szczerze mówiac jeszcze trudno ocenic sytuacje okąd ziemia zmarznięta .
Bogdzia 08:00, 10 mar 2012

asc napisał(a)
Bożenko......witaj .......oczywiście, że widzimy na dwóch fotkach sarny A liczba pojedyńcza chyba wynika z tego, że na fotkach ma sie wrażenie, że jest to jedna i ta sama.....
A z takim zawilcowym lasem to spotkałam się tu do dopiero po przeprowadzcce ... i jak dalej będą jeżdzić po lesie na quad-ach to niedługo nie bedzie już niczego. Wydarte oponami co się da i ten ryk silników........ ma się ochotę rozciągnąc pomiędzy drzewami linkę stalową ....
Autostradę wybudują , las się zregeneruje... autostrady są konieczne........ale te stado małolatów i podstarzałych w drugiej młodosci facetów niszczy las tylko i wyłacznie dla swojej wątpliwej przyjemnosci. Przecież te pojazdy tak ryczą....że idzie ogłuchnąć.....

Masz rację i to jest wszędzie, u mnie też. Nikt nie zwraca uwagi że nie wolno.
Bogdzia 08:03, 10 mar 2012

zbigniew_gazda napisał(a)
Bogdzia zobaczyłem piękne leśne fotki. Sarenki już odżyły po zimie (widzę bo chodzę z psem na spacery) . Oj zmartwiłem się Twoimi Rh ale może nie będzie tak źle i trzymam kciuki.

Zbyszku dziekuję , jak rośliny odzyskają jaką taką kondycje zrobię zdjęcia ale nie będzie to miły widok w wielu przypadkach. To fajnie jak spotykasz sarny na spacerach bo to piękne zwierzęta i bardzo przyjemny widok.